imageCentar za pravosudna istraživanja u Saopštenju za javnost povodm intervjua gradonačelnika Valjeva Slobodana Gvozdenovića na Studiu B navodi da je u pitanju neodgovorno I nedopustivo iznošenje uopštenih I proizvoljnih ocena sa ciljem da se sudije zastraše. Saopštenje prenosimo u celosti:

“Centar za pravosudna istraživanja (CEPRIS) nalazi da nedavne izjave gradonačelnika Valjeva dr Slobodana Gvozdenovića (TV Info 24, 15.08.2018) u kojima iznosi da je neke sudije u Apelacioni sud postavio Mišković, da se pravosuđe mora očistiti, da će sve ispraviti Vučić i ova srpska Vlada, da je nedopustivo da sudije, umesto da se kandiduju na izborima, javno pričaju šta bi u toj oblasti trebalo uraditi, i da su optužbe o pritiscima na pravosuđe zapravo pritisci na građane i izvršnu vlast koju su građani birali, pokazuju zabrinjavajuće nepoznavanje osnova ustavnog sistema i važećih propisa, i predstavljaju neodgovorno i nedopustivo iznošenje uopštenih ili proizvoljnih ocena s ciljem da se obezvrede proklamovani autoritet i autonomija sudske vlasti, a sudije liše svojih prava i dodatno zastraše.

Svaki politički funkcioner trebalo bi da zna da je u sistemu podele vlasti sudska vlast nezavisna, da predsednik države i Vlada nemaju nadležnost u izboru i razrešenju sudija, da sudija ne sme politički delovati pa ni kandidovati se na izborima, ali da sudija, bilo individualno, bilo kao član strukovnog udruženja ili druge organizacije, ima pravo da i sa kritičkog aspekta u odnosu na postojeće stanje štiti nezavisnost i položaj sudijske funkcije.
I ovaj, kao i nekoliki drugi slučajevi u kojima se preko medija predstavnicima sudijskih udruženja upućuju pretnje, nepravnosnažne sudske odluke se komentarišu od strane političara u svojstvu "običnih" građanina ili se iznose tvrdnje o korumpiranosti sudija zbog donošenja određenih odluka, ukazuju na značaj ustavnih jemstava koja bi sudskoj vlasti obezbedila nezavisnost od izvršne i zakonodavne vlasti. O tome su jasan stav izneli sudije, stručna javnost i udruženja koja se bave ovom problematikom, a sve to je podržala i Venecijanska komisija. U kojoj meri će to imati uticaja na i dalje "anonimne" pisce novih ustavnih odredaba ostaje da se vidi, ali izjava koja je bila povod sa ovo saopštenje ne ostavlja previše prostora za optimizam.
CEPRIS”
CEPRIS je nezavisna nevladina organizacija za proučavanje, istraživanje i obuku u pravosuđu

 

 

 

valis
dunav

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

ccc

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login