imagePrezentacijama o pravilnoj ishrani i prigodnim dečjim programom u Domu zdravlja Valjevo obeležen je Svetski dan hrane.

Predškolcima, osnovcima i učenicima Medicinske škole preporuke za pravilnu i zdravu ishranu dali su pedijatar dr Valentina Marković, patronažna sestra-specijalista javnog zdravlja Slavica Filipović i nutricionista Snežana Marinković iz Zavoda za javno zdravlje. Deca iz Predškolske ustanove „Milica Nožica“ recitovala su pesme o zdravoj hrani, dok su veoma zanimljiv program imali specijalni gosti - učenici osnovne škole „Prota Mateja Nenadović“ iz Brankovine. Oni su izveli skeč sa šaljivim stihovima o povrću i voću, a priredili su i izložbu figura napravljenih od voća i povrća koje gaje u školskoj bašti.
-S obzirom da je oktobar mesec u znaku pravilne ishrane, Dom zdravlja kao ustanova koja se bavi primarnom prevencijom daje značaj Svetskom danu hrane i sprovodi aktivnosti kojima doprinosi promociji pravilne ishrane i zdravih stilova života. Zajedno sa partnerskim ustanovama realizujemo zdravstvena predavanja u predškolskim i školskim ustanovama, dajući najmlađima preporuke za zdravu ishranu. Naša kampanja traje čitave godine, ali se specijalan značaj ovoj temi daje u oktobru. Insitut za javno zdravlje Srbije i naš Zavod za javno zdravlje imaju zabrinjavajuće pokazatelje o porastu gojaznosti u dečjoj populaciji – rekla je Vesna Pavlović, glavna sestra Službe polivalentne patronaže Doma zdravlja Valjevo.

image Dr Aleksandra Filipović iz Centra za promociju zdravlja ZZJZ Valjevo rekla je da pristižu likovni i literarni radovi predškolaca i osnovaca na tradicionalnom konkursu Instituta Batut, ove godine na temu „Pravilna ishrana-ulaganje u budućnost“. Na taj ilustrativan način deca treba da shvate koliko je ishrana značajna za njihov razvoj, kao i da usvoje određene modele u ishrani. Nutricionista Snežana Marinković iz Zavoda za javno zdravlje istakla je značaj poštovanja „piramide ishrane“:
-Veoma je bitno da ishrana bude raznovrsna jer ne postoji jedna namirnica koja ima sve neophodne elemente, kao i da budu zastupljene sve grupe namirnica. Potrebno je da deca imaju pet obroka (tri glavna i dve užine), da svaki dan imaju kuvani obrok, zatim povrće i voće. Stalno ističemo važnost ishrane kašikom, nema veze da li je to kuvani grašak, boranija, kupus, pasulj. Veoma je važno kakav je model ishrane koji usvajaju u porodici jer to je posle teško ispraviti u ustanovama. Koliko budemo uložili u svoju decu, toliko ćemo imati zdravu populaciju. Gojaznost nije samo estetski problem, mnogo je bitnije što ima indikacije za dijabetes i kasnije za kardiovaskularna oboljenja.

image

Dr Valentina Marković se nadovezala na priču o pravilnoj ishrani, iznoseći iskustva sa kojima se susreću u Službi za zdravstvenu zaštitu dece i u savetovalištu. Organizator programa je bio Dom zdravlja, a partneri u realizaciji Zavod za javno zdravlje, Crveni krst i Medicinska škola. Veliku podršku dali su kolektiv i učenici OŠ „Prota Mateja Nenadović“ iz Brankovine, kao i vaspitači PU Milica Nožica. Manifestacija je centralni događaj koji Dom zdravlja organizuje u okviru Meseca pravilne ishrane, koja je započeta radionicama u seoskim osnovnim školama (Dračić, Donje Leskovice, Kamenica, Stave) za vreme Dečje nedelje. U sredu 17. oktobra zajednički tim će održati u Osnovnoj školi u Poćuti radionicu o higijeni i pravilnoj ishrani, a u petak 19. oktobra u školi u Donjoj Grabovici, za decu i roditelje.

 

valis
dunav

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

ccc

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login