imageDanas/Premijer najavljuje rast plata od 10 odsto, suprotan fiskalnim pravilima i strategiji Ministarstva finansija.

Danilo Šuković: Meni to više deluje kao politički marketing nego što je zasnovano na čvrstoj realnosti *Madžar: Javne finansije su nam i dalje u dramatičnoj situaciji i još je svaki nagoveštaj povećanja rashoda opasan

Obećanja o rastu plata u javnom sektoru sa kojima je premijer Srbije Aleksandar Vučić stidljivo počeo od starta ove godine juče su se zahuktala.
On je na otvaranju fabrike u Odžacima izjavio da "ne govorimo više o dva, tri, pet odsto, biće, a nadam se da ćemo imati snage, pre kraja ove godine, možda i za neki mesec, povećanje plata u javnom sektoru za deset odsto", dodajući da će biti povećan i minimalac.

Suficit republičkog budžeta u prvom kvartalu ove godine od sedam milijardi dinara ili primarni suficit (kada se izuzmu troškovi kamata) od cele 54 milijarde dinara jesu dobar rezultat, ali stručnjaci opravdano sumnjaju da je dovoljno dobar za ovoliko povećanje plata.

Ako bi plate bile povećane pred kraj godine, to bi značajno opteretilo budžet u 2018. godini. Godišnji trošak plata u javnom sektoru je oko 400 milijardi dinara, pa bi povećanje od 10 odsto značilo rast rashoda za oko 40 milijardi ili oko jedan odsto BDP-a.

Vučićevo obećanje se kosi i sa izjavama ministra finansija Dušana Vujovića, dogovorima sa MMF-om kao i sa fiskalnim pravilima izloženim u Zakonu o budžetskom sistemu.

Tako je Vujović predstavljajući budžet za 2017. godinu rekao da je "važno da primarni bilans bude u suficitu dovoljno dugo, recimo pet-šest godina, da bismo spustili udeo duga u BDP-u do nivoa Mastrihta odnosno 60 odsto BDP-a". Istom prilikom je izjavio da je cilj da se povećanjem BDP-a smanje rashodi za plate na osam odsto BDP-a, dok se u ovom trenutku iz budžeta izdvaja oko 10 odsto BDP-a za plate.

U Fiskalnim pravilima ustanovljenim 2011. godine stoji da "principi odgovornog fiskalnog upravljanja nalažu svođenje rashoda za plate i penzije na održiv nivo, tako da će se težiti tome da učešće plata opšteg nivoa države u BDP bude do sedam odsto".

S obzirom na najavljeni rast od tri odsto ove godine, koji je upitan nakon lošeg prvog kvartala i međugodišnjeg rasta od svega jedan odsto i projekcija međunarodnih finansijskih institucija od 3,5 odsto rasta za sledeću godinu, očigledno je da bi rast plata od 10 odsto bio korak u suprotnom smeru od deklarisanih ciljeva. Ostaje da se vidi kako MMF gleda na ovo, mada je njihova pozicija oslabljena pošto aktuelni aranžman ističe u martu sledeće godine, a i do sada nisu imali mnogo zamerki na odstupanja vlade od dogovorenog s obzirom na smanjenje budžetskog deficita.

Uzimajući u obzir kretanja BDP-a i inflacije, ekonomista Danilo Šuković smatra da je povećanje plata od 10 odsto prekomerno i da u budžetu nema resursa za to.

"Meni to više deluje kao politički marketing nego što je zasnovano na čvrstoj realnosti. Druga stvar je uopšte koncept po kome neki ministar ili premijer određuje kolike će biti plate. To treba da određuje tržište rada i u javnom i u privatnom sektoru. To samo pokazuje koliko su nam slabe institucije", napominje Šuković dodajući da država treba da obezbedi klimu da poslovanje bude uspešno, pa da odatle proiziđu više plate.

I za profesora Ljubomira Madžara Vučićevo obećanje je loša vest.

"Naglo smanjenje deficita je dobrim delom posledica jednokratnih činilaca koji se neće ponoviti. Privreda je još rovita, a strukturni deficit kada se izbace ti jednokratni efekti, i dalje daleko od idealnog. Javne finansije su nam i dalje u dramatičnoj situaciji i i dalje je svaki nagoveštaj povećanja rashoda opasan i nepreporučljiv", ocenio je Madžar.
foto i tekst list Danas

 

valis

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

zup

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login