imageStjepan - Stevo Filipović, revolucionar i borac protiv fašizma, obešen je na današnji dan pre 75 godina u centru Valjeva. Fotografija njegovog pogubljenja, kao simbol borbe protiv fašizma, postavljena je u prirodnoj veličini u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku.

U Valjevu danas, na dan pogubljenja heroja koji je prkosio smrti i fašizmu, a u trenutku vešanja imao je samo 26 godina, neće biti zvanične manifestacije posvećene toj godišnjici. Nema takvog obeležavanja godišnjice smrti komandanta partizanskog bataljona, kasnije proglašenog narodnim herojem, već poodavno. Ali, već više od pola veka nad Valjevom, na brdu Vidrak, stoji 16 metara visoki spomenik u njegovom liku, baš onakav kakav je bio u trenutku smrti - sa podignutim rukama i stisnutim pesnicama, kao jedan od simbola grada.

Hronike su zabeležile da je bio petak, lep pijačni dan, varoš puna ljudi, što trgovaca i namernika, što građana koje su žandarmi prisilno izveli da prisustvuju vešanju, uključujući i sve đake gimnazije. Njihov profesor Milivoj Mandić beležio je šta se dešavalo, pa je tako nastalo svedočenje da je Filipović pod vešalima, s uzdignutim rukama, govorio protiv Hitlera i fašizma, klicao SSSR-u i pozivao narod u borbu protiv okupatora.

- Nemojte samo gledati. Udrite gadove. Vadite zarđale puške. Ako budete samo posmatrali, gadovi će nas jednog po jednog ubijati - govorio je Filipović, dok su ga sprovodili ka vešalima. Nije prestao ni kad su mu namakli omču na vrat.

- Drugovi i drugarice, srpski narode! Hitlerovske horde prodrle su u tvoja sela i tvoje gradove; one ispijaju krv, muče te zatvorima i koncentracionim logorima, gone te da radiš do iznemoglosti u rudnicima i fabrikama koje snabdevaju fašističke zlikovce... Pljačkaju te, streljaju te u masama, biološki te uništavaju i duhovno satiru - govorio je Filipović sa vešala, sve dok jedan nemački oficir nije prišao i nogom odgurnuo klupu, posle čega se Filipovićevo telo zanjihalo pred okupljenim svetom. Tako je plan nacista da javnim vešanjem uteraju narodu strah u kosti doživeo krah, jer je Filipovićev heroizam samo podsticao prisutne na borbu za slobodu.
- Ja sam kao dete shvatio šta je Stevo želeo od svih nas i zakleo sam se da ću poći njegovim putem - svedočio je šezdesetih godina Voja Todorović, koji je u vreme Filipovićeve smrti imao 12 godina i bio obućarski šegrt.

Da sve ostane dokumentovano, potrudila se i jedna 17-godišnja devojka. Naime, poslednji trenutak Filipovićevog života, fotoaparatom je zabeležila Slobodanka Vasić, tada šegrt u valjevskoj fotografskoj radnji Kosare Antić. To su, godinama proučavajući dokumentaciju, otkrili supružnici iz Beograda, novinarka Mirjana Koročkin i publicista i umetnički fotograf Radivoje Davidović. Slobodankina čuvena fotografija, jedna od najpoznatijih iz Drugog svetskog rata, završila je u sedištu UN u Njujorku, kao simbol otpora fašizmu. Poslužila je i kao inspiracija vajaru Vojinu Bakiću da napravi grandiozni spomenik u liku revolucionara na Vidraku.

- Ne ulazeći u kompleksnu istorijsku priču o građanskom ratu, na osnovu dokumentacije koju sam proučavao, ipak mogu nedvosmisleno da tvrdim da je Filipović, koji je pre rata dva puta boravio u Valjevu kao radnik, bio herojska figura. Kako svojim ponašanjem na mestu ratnog komandanta, tako svojim držanjem nakon što su ga Nemci uhapsili i, konačno, u poslednjim trenucima života - kaže publicista Milorad Radojčić.

Rat odneo tri brata, spomenik u rodnom Opuzenu srušen

Cela porodica Stjepana Filipovića završila je tragično. Kako je svedočila njegova sestra Jelica, brat Šimun streljan je u Kragujevcu 1941, dok je drugi brat Nikola poginuo kao partizan na Zelengori 1943. Stjepanu Filipoviću bio je podignut i spomenik u rodnom Opuzenu, sličan onom u Valjevu. Srušen je 1991. godine i do danas nije obnovljen.

image

Škola i ulica

Ceo spomen-park svojevremeno je bio omiljeno izletište Valjevaca, a potom dugi niz godina se na njega nije obraćala pažnja, da bi lokalna vlast u prethodnom mandatu opet počela da ga uređuje. Po Stevi Filipoviću u Valjevu ime nosi jedna ulica na gradskoj periferiji, osnovna škola u selu Divci, a tako se zvala i nekada čuvena, a danas nepostojeća fabrika nameštaja.
P.Vujanac

 

valis

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

zup

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login