image„Ne postoje problemi u funkcionisanju koalicije“, poruka je vrha koalicije nakon jučerašnjeg neuspelog postavljenja Žarka Kovača na mesto člana Veća. Da li sve mora biti partijski obojeno?

Neuspelo postavljenje Žarka Kovača na mesto člana Veća otvorilo je brojna pitanja od kojih se u najvećoj meri traži odgovor na pitanje postoji li sukob u okviru koalicije. Jednoglasan odgovor ovog jutra je da sukoba nema.
Šta se onda  zapravo dogodilo?
Na dnevnom redu Skupštine pri samom kraju sednice našlo se i glasanje za imenovanje novog člana Veća za šta  je predlog SPS-a bio Žarko Kovač.  Na glasanju se pojavilo samo 40 odbornika od 51 koliko broji gradski parlament.
„Predlog SPS-a je bio čovek koji se već bavio tim pitanjima i u prethodnom sazivu na mestu zamenika gradonačelnika u najvećoj meri i radio taj posao za koji smo verovali da i sada može , a to su brojna pitanja vezana i za javna preduzeća i za  brojna pitanja u oblasti privrede. Nije i ne mora sve da bude partijski obojeno. Možda je to jedan od razloga zbog kog odredjeni odbornici nisu glasali za ovaj predlog. Previše je partijske priče na sceni. Ako pogledate godine unazad videćete da je mnogo kvalitetnih ljudi ostalo neiskorišćeno, grad nije iskoristio njihovo znanje samo zato što nisu bili po meri neke vlasti. Ako svi živimo u Valjevu ne vidim u čemu je problem“, kaže izvor Vamedie u SPS-u podsećajući da je upravo SPS taj koji je na svojoj listi imao nestranačke ličnosti i koji je za direktora javnog preduzeća, Toplane, postavio nestranačku ličnost.
Vamedia od istog izvora saznaje da ne postoji sukob u koaliciji ni pre ni nakon glasanja. „ Odbornicima će biti objašnjeno šta želimo da postignemo tim imenovanjem i šta grad ima od toga. Ovo nije ničija privatna opcija već se radi o interesima grada. Pa dajte molim Vas , predsednik Vučić je u ključnom momentu za Srbiju u trenutku poplava za prvog čoveka Kancelarije za obnovu postavio Marka Blagojevića. Pa šta ako nije član SNS-a? Kada odbornici to shvate da nije sve u partiji imaćemo i drugačiji ishod glasanja“, navodi izvor Vamedie iz vrha vlasti.
Da direktori preduzeća i ustanova treba da budu birani po partijskom ključu dokaz su kvote koje nisu nestale zbog uvodjenja konkursa u njihov izbor. Kvote nisu ni mogle da nestanu jer  su itekako značajne kada su u pitanju koalicioni sporazumi. Žrtve tih kvota kao i samih odborničkih lista jesu često oni koji imaju šta da pokažu i mogu nešto da urade. Podoban, partijski upisan, crn, crven, žut, zaslužan , uglavnom su karakteristike koje su poslednjih godina prevladavale i išle ispred: stručan, školovan, sa iskustvom, sa potrebnim znanjem.
Istini za volju , ako se u javnosti već toliko govori o potrebi depolitizacije, kako za tu potrebu ne znaju odredjeni odbornici? Bar oni koji su glasali protiv iz ubedjenja da predloženo lice nije dobar predlog jer dolazi iz redova druge partije koja nije u vlasti? Zašto oni to ne znaju? Ili znaju , ali im takav raspored ne odgovara iz ličnih razloga?
Da li možemo onda da pretpostavimo da ozbiljne depolitizacije nema i ne može biti ukoliko ne postoji konsenzus svih učesnika u vlasti?
Ako je već tako onda ne treba da nas čudi što do posla ne može bez partijske knjižice, što će omladina morati ukoliko ne želi knjižicu da uzme pasoš. Možda je rešenje u promeni izbornog sistema koji će dati priliku onima koje gradjani prepoznaju kao kvalitetne , a ne da presudno bude da ih partije označe kao zaslužne?
 
Jučerašnji dan u Skupštini sudeći po broju odbornika koji je bivao u Sali najbolje odslikava rečenica upućena predsedniku Skupštine od strane Duška Rakića iz Demokratske stranke sa odborničkog mesta: „ Možda treba da prebrojite odbornike u sali, koliko smo mi izbrojali ukoliko Pavlović i ja izadjemo iz sale Vi nemate kvorum“. Iako je Milorad Ilić pokušao da na ovu opasku odgovori šaljivo ostaje činjenica da je sala bila više nego prazna, a u par navrata više nego moguće da nije bilo kvoruma.
Tačke koje su bile na dnevnom redu nisu izgleda bile dovoljno interesantne odbornicima jer je mesto dešavanja za njih u većoj meri u toku dana bio kafe restoran  Fontana pored zgrade Uprave. Na svojim odborničkim mestima ostali su od početka do kraja odbornici opozicije koji su i obezbedjivali kvorum.
U takvom raspoloženju i nezainteresovanosti pojedinih odbornika za tačke dnevnog reda i odluke koje se donose , razumljivo je priča o depolitizaciji ne pije vodu.
Radovan III:“Bio član biblioteke godinu dana imo člansku knjižicu. Nosim je u gornjem džepu , evo ovde, viri dva santimetra iz sakoa . Kad prodjem oni kažu , evo ide drug član jebo te Bog!“
 S.V.

 

valis

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

zup

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login