imageDanas/Mandatar nove, petnaeste po redu vlade od uvođenja višestranačja biće Ana Brnabić, koja je ujedno i prva žena u istoriji Srbije na toj funkciji i prva sa gej opredeljenjem.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je danas na pres-konferenciji po podne njeno ime, rekavši da ga je Brnabićeva obavestila da može da obezbedi većinu u parlamentu, ali i da je reč o vrednoj osobi koja poseduje stručne kvalitete.

Pojedini diplomatski izvori Danasa pozdravili su ovu odluku. Oni tvrde da izbor Brnabićeve znači modernizaciju Srbije. Kako nam je rečeno, ona uživa veliki ugled u diplomatskim krugovima. Njen izbor se doživljava kao jasan znak evroatlantskog opredeljenja Srbije, i donekle kontinuiteta, gde će predsednik može imati širi spoljnopolitički zahvat i prema Rusiji, dok će Brnabićeva voditi poslove oko evrointegracije i sprovođenja dogovorenog u dijalogu Beograda i Prištine.

Zanimljivo je da je Vučić više puta istakao da će lider socijalista Ivica Dačić voditi politički deo Vlade, i da uživa njegovo ogromno poverenje, a Brnabićeva ekonomski i oblastima poput digitalizacije.

Novinare je zanimalo kako je Brnabićeva reagovala kada joj je saopštio da će biti mandatar, a Vučić je odgovorio - "valjda mi je zahvalila, ne znam. Donela mi je neki poklon sa puta, ali ne nešto vredan".

"Nije bilo lako doneti tu odluku i to nije poraz ni za SNS, ali ni za bilo koga dugog. Ideja je bila da se pronađe najbolje rešenje. Iako je SNS dominantnija, SPS će imati značajniju ulogu u novoj vladi", rekao je Vučić, dodajući da budući premijer mora obezbediti dalje jačanje ugleda zemlje i dalje reforme i kontinuitet u politici.

Vučić je izrazio uverenje da je u narednom periodu važno obezbediti jačanje ugleda Srbije u međunarodnoj zajednici, kako na Zapadu, tako i Istoku, u odnosima sa EU, Ruskom Federacijom, Kinom, SAD, arapskim zemljama i drugim zemljama. Prema Vučićevim rečima, budući premijer mora da doprinese daljem smanjenju stope nezaposlenosti, odnosno rastu stope zaposlenosti, a neophodno je završiti objekte javne namene, za koje je pokrenuto javnih nabavki za 297 objekata. Predsednik Srbije je najavio i da će 16. jula otputovati u posetu Vašingtonu, gde će se sresti sa potpredsednikom SAD Majklom Pensom.

Na pitanje novinara da li je tačno da će budući mandatar biti njegova marioneta, predsednik Srbije je odgovorio da će njegovi politički protivnici uvek naći razloga za kritiku, ali da njega zanima šta građani kažu.

"Da sam rekao danas drugo ime, rekli bi da sam izabrao najgoreg, ovako kažu da sam izabrao marionetu. Ne zanima me šta oni imaju da kažu, već me zanima šta imaju da kažu građani Srbije", poručio je Vučić, negirajući kritike političkih protivnika da je odugovlačio sa saopštavanjem imena mandatara, jer, kako je naveo, nije prošlo ni polovina zakonskog vremena u kome je mogao da saopšti svoju odluku. "To sam mogao da uradim i krajem ovog meseca. Nisam to uradio, već posle posete Kazahstanu, kao što sam i rekao", naveo je predsednik Srbije. Na pitanje da li je tačno da je Brnabićeva prelazno rešenje i da će parlamentarni izbori biti održani kada i gradski, on je naveo da je borac koji se ne bavi kalkulacijama.

Objasnio je da je tačno da bi SNS-u zasigurno bilo lakše da se održe parlamentarni sa beogradskim izborima, ali i da ih on ne planira. Naveo je i da će možda "snažna opozicija" da izbori novu vladu, nove predsedničke izbore.

Brnabić se danas zahvalila predsedniku na ukazanom ogromnom poverenju da vodi Vladu Srbije i nastavi reforme sa nesmanjenom posvećenošću i snagom.

Podsetimo, list Danas je još u februaru ove godine među prvima prepoznao Anu Brnabić kao potencijalnog kandidata za predsednika vlade, a za koju su sagovornici našeg lista ocenili da ima najviše šansi da se nađe na tom mestu.

Brnabić je u dosadašnjoj Vladi bila ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu.Ima dugogodišnje iskustvo u rukovođenju projektima, i radila je na USAID-ovom projektu reforme državne uprave u Rumuniji.

U Srbiji je bila uposlena u kompaniji "Kontinental vind" na projektu vetroparka vrednom više stotina miliona evra. Takođe je bila i jedan od ključnih ljudi u NALED-u.

Nakon što je Vučić saopštio novog mandatara sledi procedura izbora nove vlade i premijera u Skupštini Srbije, odnosno biće održana sednica na kojoj će novi mandatar predstaviti članove svog kabineta i podneti ekspoze u kome će izneti ciljeve i program vlade.

Vlada je izabrana ako za nju glasa većina od ukupnog broja narodnih poslanika. Nakon izbora predsednik vlade i njeni članovi polažu zakletvu pred poslanicima, čime počinje da teče njihov četvorogodišnji mandat.
foto: Fonet/AP
tekst:Danas

 

valis

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

zup

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login