imageDanas/Naslednici bivših vlasnika predsedničke vile u Užičkoj 23, u kojoj i dalje stanuje bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić, traže od države vraćanje vlasništva ili makar obeštećenje za ovo zdanje na Dedinju.


Postupak za vraćanje vlasništva nad predsedničkom vilom u Užičkoj ulici 23 pokrenuli su naslednici predratnih vlasnika Jovan i Radmila Moačanin još 2015. godine, ali predmet je do danas ostao zaglavljen u Upravnom sudu.

Iz Agencije za restituciju potvrdili su za Danas da su Jovan i Radmila Moačanin, koji trenutno žive u Sjedinjenim Američkim Državama, podneli zahtev za vraćanje, odnosno obeštećenje vile u Užičkoj 23, ali da je taj zahtev u maju 2015. godine odbijen kao neosnovan.

"Na rešenje o odbijanju zahteva stranke su uložile žalbu koju je Ministarstvo finansija odbilo kao neosnovanu, pa se predmet trenutno nalazi u Upravnom sudu na odlučivanju po tužbi na rešenje Ministarstva finansija", objasnili su iz Agencije.

Koji je trenutni status predmeta, iz Upravnog suda nisu odgovorili. Nismo dobili ni objašnjenje zašto je njihov zahtev uopšte i odbijen i da li je razlog to što se radi o imovini koju država sada koristi za "reprezentativne potrebe".

Naime, Ministarstvo finansija je na raniji zahtev za mišljenjem Republičke direkcije za imovinu o sličnim predmetima odgovorilo navodeći članove zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju, koji prednost u pravima nad ovim objektima daje državi, reprezentativnim i potrebama stranih predstavništava, u odnosu na građane koji potražuju imovinu oduzetu njihovim precima.

"Mišljenja smo da nepokretnosti koje su u javnoj svojini Republike Srbije, a namenjene su za smeštaj stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava, vojnih i trgovinskih predstavništava, ne mogu biti predmet vraćanja bivšim vlasnicima", navodi se u njihovom uputstvu koje ipak ne naglašava izričito da, ako već naturalna imovina neće biti vraćena, stari vlasnici koji to i dokažu zaslužuju novčanu nadoknadu.

Mile Antić iz Mreže za restituciju objašnjava da i dalje postoji veliki broj zahteva koji su zastali negde u proceduri jer se od podnosioca traži još neki dokument i da je verovatno to razlog prvobitnog odbijanja i ovog zahteva.

- To može biti nešto proceduralno, a to što se radi objektu za reprezentativne potrebe nije dovoljan razlog za odbijanje, u tom slučaju vlasnici moraju da dobiju obeštećenje, ukazuje Antić.

Od svih prava koja različite strane polažu na ovu vilu, najupitniji je osnov po kome Nikolić u njoj i dalje stanuje. Objekat u Užičkoj 23 određen je, naime, za rezidencijalne potrebe isključivo predsednika Srbije, a Nikolić to više nije. Ipak, nije precizno određen rok u kome on treba da se iseli, a kako je aktuelni predsednik Aleksandar Vučić potvrdio Danasu da se neće seliti na ovu adresu, čini se da Nikolić samo "koristi" situaciju kako bi nastavio da živi u vili na račun države.

Zakon nije isti za sve

Praksa vraćanja imovine pokazuje da postoje građani čije je pravo svojine ipak važnije od reprezentativne namene objekta, pa je tako "Vila Crnogorka" vraćena princezi Jelisaveti Karađorđević 2013. godine, iako je bila namenjena diplomatskom predstavništvu, odnosno u njoj je bila smeštena ambasada Crne Gore.

 

valis

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

zup

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login