imagePokret Dosta je bilo izdao je Saopštenje za javnost povodom izlivanja reke Gradac I izgradnje same deponijske brane.

"S’obzirom na najnovija dešavanja u gradu Valjevu i neozbiljnost čelnika Grada u odnosu na donošenje „Operativnog plana za odbranu protiv poplava“ i njegovog izvršenja, a odnosi se prvenstveno na izlivanje reke Gradac i štete koja je pri tom napravljena, mi bi izneli svoje mišljenje i nezadovoljstvo.
Nova gabionska brana je napravljena i imala je svrhu deponijske pregrade, da zaustavlja nanos koji reka nosi.Očigledno je da nije dobro projektovana, jer se pretvorila u pravu deponiju i naružila izgled jedne od najlepših reka Srbije.
Prethodna brana , koja je bila od kolja ( pletara) imala je tu funkciju da snabdeva vodom dve vodenice koje se nalaze u neposrednoj blizini, nizvodno od brane. Iako je ova gabionska brana trebala da ima istu funkciju, to se nije desilo.
Po našim sazanjima opšta primena gabiona je u utvrđivanju obala reka i oštećenih nasipa, kao i potpora brana u upravljanju tokova reka i bujica.Gabioni služe prilikom usmeravanja rečnih korita i odbrane od poplava kao obloge kanala, potporni zidovi, utvrđivači mostova, a ako se grade kao brane ,gabione ne bi trebalo postavljati upravno na tok strujanja ako se očekuje brzina vode veća od 1,5 metar u sekundi.Ako je brzina vode veća od navedene bilo bi potrebno izgraditi protiv branu, ili kaskade kako bi se usporio vodeni tok.Ovako projektovana brana nije dovoljna da smanji kinetičku snagu vode i uz nezaštićene strane rečnog korita neminovno je došlo do obrušavanja i izlivanja.
Po svemu sudeći brana je usmerila tok reke i odnela deo puta.Samim tim se dovodi u pitanje svrha gradnje ovakve brane i kompetentnosti ljudi koji su je planirali i projektovali.
Naše pitanje bi bilo:
Da li bi se sve ovo desilo da smo imali stručnjaka za bujične vode u Gradskoj upravi?
Prema tome, mi tražimo odgovornost
!. Gradskih čelnika,
2.Stručnjaka iz Gr. uprave zaduženog za vodotokove drugog reda na teritoriji Grada Valjeva,
3.. Projektanata,
4.Komisije za tehnički prijem objekta( ukoliko je tehnički primljen).
Svojim neodgovornim radom doveli su u opasnost ljudske živote, materijalna dobra i koštali budžet Grada 6. 5 miliona dinara.
Po nama ovakva brana u budućnosti nema nikakvu svrhu i iz prethodnih dešavanja se jasno vidi da je ovo promašena investicija.
Naš predlog je da se dovede stručnjak za bujične vode i da on nađe rešenje za branu, a ne rekonstruisati postojeću i nanovo izložiti Grad trošku.
Gradski odbor „Dosta je bilo“ Valjevo"

 

 

valis
dunav

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

ccc

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login