imageDa li je Tehničko inovacioni centar rešenje za grad Valjevo ili je to pogrešna forma , bila su pitanja o kojima  se govorilo prilikom usvajanja osnivačkog akta ovog Centra. Generalni zaključak prisutnih na kraju je ipak bio da Valjevo ne treba da propusti priliku pa je Centar i osnovan.

„Imali smo sreću da Slovenija prepozna naš projekat i imali smo sreću da ovaj projekat prepozna ministar prosvete Šarčević i država Srbija koja će projekat finansirati sa 62,5 miliona dinara. Naša osnovna ideja je da osnujemo Centar za obrazovanje učenika po ugledu na slovenački MIC koji je tamo čak i tržišno pozicioniran.Tehničko inovacioni centar je predlog ministarstva koje je nedavno donelo zakon o model centrima što je princip po kome mi osnivamo i uopšte imamo kao lokalna samouprava mogućnost da osnujemo ovako nešto, ali ministarstvo nije još uvek donelo sva potrebna akta i normative . Zbog toga je ministarstvo predložilo ovo prelazno rešenje. Onog trenutka kada ministarstvo donese pravilnik mi ćemo ići ka tome da Centar bude upravo ono što i želimo”, rekao je zamenik gradonačelnika  Dragan Jeremić obrazlažući odluku o osnivanju Centra.
Jeremić je rekao da su sredstva opredeljena , ali da je na gradu da stvori šansu da se sve navedeno i realizuje i pripremi. „ Ovakav Centar u Sloveniji nema svoje djake već su njihovi djaci svi učenici srednjih škola u Velenju. Za realizaciju nam nje potrebna rekonstrukcija stare  odnosno sada još uvek aktuelne Šeste škole, a ostale obaveze finansiranja preuzele su Vlade Srbije i Slovenije”, rekao je Jeremić.
Oštru kritiku onog što je predloženo izneo je odbornik DS-a Slobodan Pavlović rekavši da  shodno onome što piše u osnivačkom aktu radi se o obrazovnom Centru za nastavni kadar , a da su deca u drugom planu. „Najpre je rečeno da su deca u prvom planu , sada vidimo da su u drugom i da je ovo Centar za dodatnu obuku već postojećeg kadra.Tu bi trebalo, po ovom što piše, da budu edukovani dodatno direktori, nastavnici, sekretari. Pa šta smo mi , Božidar Adžija? Drugo i veće pitanje je da ovaj Centar mora biti deo obrazovnog sistema Srbije pa da država izdvaja sredstva za plate. Ovde se to ne vidi i ne piše ko će to finansirati”, rekao je Pavlović.
Značajnu konstruktivnije obraćanje imala je odbornica SNS-a Zorica Jocić koja je rekla da je dobru nameru imao ministar Šarčević , ali da je ministar potpisao jedan drugačiji dokument na samom početku. „ Ovo je Centar za obuku kakvih ima u okruženju, to nije novina. Ipak razumem kako smo došli u ovu situaciju. Tačno je da ministarstvo još uvek nije završilo donošenje svih akata vezanih za ovakav vid ustanove i to će verujem biti ubrzo gotovo. Potpuno je sporan i pogrešan način na koji smo došli do ovog, ali reći ću da razumem. Ja znam da je zamenik Jeremić uložio zaista ozbiljan trud rad i zalaganje , imao je želju i nameru, ali je put bio pogrešan.To su od početka trebale da vode škole. I sada smo došli u situaciju da ili će sredstva propasti ili će se neki Centar osnovati. Jedini način u ovom trenutku da se opredeljena sredstva iskoriste i jeste ovakav Centar, ali to nema veze sa onim o čemu smo govorili kao o dualnom obrazovanju. Ovo nije to o čemu su Jeremić i ministar Šarčević govorili , ali verujem da drugog načina nema i iako je ovako kako jeste ja ću glasati za jer ne treba da dozvolimo da propustimo i šansu i sredstva”, rekla je Jocić.

image Kako je Jocićeva u izlaganju konstatovala da je sam osnivački akt uradjen nestručno i sa dosta manjkavosti ,  zamenik Jeremić je objasnio da su taj akt pripremali ovdašnji pravnici.  „Ja nisam pravnik , a sve su pripremale dve načelnice odeljenja Panjković i Bojičić. Ne mogu da to komentarišem jer nisam u toj oblasti kompetentan.  Ali ono što vam mogu reći jeste da se od 30 učenika koji odu iz Valjeva u Sloveniju samo desetoro vrati. Ostali ostaju tamo. Iz Valjeva nam odlaze deca i ovo je šansa da ovde ostanu i ovde dodju. Ovo je jedino moguće rešenje u ovom trenutku . Mi kao grad morajmo neke stvari raditi unapred . Ko će biti u tom Centru? Pa deca. Koja deca? Ona koja ostaju ovde. U tom Centru radiće profesori Tehničke škole  sa kojom imamo odličnu saradnju na ovom projektu”, zaključio je Jeremić nakon čega su odbornici izglasali osnivanje Tehničko inovacionog centra..     

 

 

valis
dunav

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

ccc

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login