imageNačelnik budžeta Željko Tabašević upoznao je odbornike sa strukturom budžeta koji je predvidjen za 2018. godinu u iznosu od 3 milijarde i 588 miliona dinara. Rasprava o budžetu trajala par sati. "Mi ćemo ovim budžetom pokazati i dokazati da znamo da vodimo ovaj grad", rekao u završnoj reči gradonačelnik Slobodan Gvozdenović.

Sama rasprava umnogome je podsećala na prošlogodišnju pa se sticao utisak da su odbornici opozicije koji su kritikovali budžet uglavnom iznosili primedbe slične onima iz prethodne godine. Osnovne zamerke na budžet odnosile su se na izdvajanja za zaštitu životne sredine, usluge po ugovoru, netransparentne pozicije i kako se moglo čuti odsustvo konkretnog cilja.

Šef odbrničke grupe SNS-a Viktor Mićić za govornicom konstatovao da je budžet veoma zahtevan i da traži dosta rada i dinamike u realizaciji radova. "Sve je usmereno ka povećanju zaposlenosti i to je vidljivo kroz tabelu kapitanih projekata", rekao je Mićić.
Odbornica Mila Grujičić JS je istakla da su potrebna objašnjenja kako je predlagač budžeta rasporedio povećanje budžeta od pola milijarde?"Dobro je da je zaštita životne sredina ušla u ovaj budžet.Upravljanje otpadom vrlo korisno i očekujemo da se konačno taj veliki projekat privede kraju.Moramo ozbiljnije pristupiti problemu reciklaže i nadam se da će ovo pitanje biti razradjeno kroz programe u budžetu.Pogotovo što se u ovoj oblasti može ostvariti novozapošljavanje.
Duško Rakić odbornik DS-a kritikovao je poziciju usluga po ugovoru koja se pojavljuje u gotovo svakoj poziciji budžeta i zatražio transparentnije objašnjenje o kakvim se zapravo uslugama radi s obzirom da se izdvajaju velike sume novca.
Rafailo Mitrović Pokret Dosta je bilo tvrdio je za govornicom da budžet nema jasno definisane ciljeve i prioritete. "Javna rasprava je preslikala odnos vlasti prema gradjanima. Oni koji su branili budžet nisu znali odgovore na pitanja i delovali su nesigurno. Sam budžet predvidja prihode od netransparentne prodaje imovine . Mi ne znamo ni šta ni kako se prodaje. Svedoci smo lošeg izvršenja u 2017, a sada vidimo da su veća izdvanja na pozicijama gradonačelnika i Veća. Malo sredstava odvojeno je za energetsku efikasnost. Budžet je veliki, a za dvanaest meseci ćemo videti kako je realizovan," rekao je Mitrović.
Ljubomir Radović nezavisni odbornik posebno je govorio o dokumentima grada kao što je Strategija razvoja grada podsećajući da već sada može da se konstatuje da je nekada postavljena Vizija grada neispunjiva. "Budžet grada je daleko veći, a materijalni status i kupovna moć Valjevaca daleko manja. To je ono što možemo da konstatujemo", rekao je Radović. On je ponovo podsetio da grad može prihodovati više novca kada bi uredio rudnu rentu i naplatu. "Koje usluge dobijamo za izdvajanje novca za smanjenje aerozagadjenja. Ovde to ne piše, a to je prioritet svega", rekao je Radović koji se osvrnuo i na predškolsko obrazovanje konstatujući da je opredeljeno pola milijarde i nalazeći da podaci koji su izneti nisu tačni i nisu potpuni.
Pitanja obrazovanja i socijalnih izdvajanja takodje su bile teme kojima su se bavili odbornici opozicije.
Dragan Jeremić zamenik gradonačelnika podsetio je da je SPS i koaliciona grupa ušla u vlast u nameri da pospeši život gradjana u valjevu. "Sam budžet je postavljen sledeći pravila na dva načina da odredjeni projekti učine bolji život gradjanima i da prate buduće investicije. Ovde su se kritikovale pozicije usluga po ugovoru , ali i pozicije plata , a mi imamo sitiuaciju da recimo imamo jednog inženjera i da on zaradjuje 30 000 dinara. Pa kako neko misli da bi sve ovo moglo da funkcioniše sa takvim parametrima u trenutnoj situaciji?", rekao je Jeremić.
On je podsetio da grad aktivno radi na projektima koji će doprineti tome da se stepen aerozagadjenja smanji. "Pa samo 30 000 automobila imamo u gradu. Oni su podjednaki ravnopravni zagadjivači, a da ne pričamo o tome šta se sve loži u Valjevu. Potom očekujemo da se realizuje nova sportska sala u Gimnaziji, priča oko brane Stubo Rovni, idemo na smanjenje gubitaka u vodovodnoj mreži, preselićemo bioblioteku, uložiti u Divčibare,i još mnogo toga. Za neke projekte ćemo tražiti podršku i Republike. I tu ne bih da zaboravim da pomenem TIC koji polako ide napred, postoje velike šanse da se konačno pristupi nastavku radova na Hali sportova. Po pitanju poljoprivrede ja sada ne bih rekao da je 30 miliona beznačajno. To je sasvim dovoljno da ispratimo potrebe ulaganja u odnosu na potrebe poljoprivrednika. Generalno to nije možda dovoljno , ali od nečeg moramo početi.I da narednih godina bude samo još više novca za poljoprivredu to je cilj", rekao je Jeremić.

Završnu reč o budžetu dao je gradonačelnik Slobodan Gvozdenović koji je rekao da od kraja devedesetih nijend gradska vlada nije uspela toliko novca da donese u grad."Podsetiću za igradnju puta M4 opredeljeno 2 miliona evra i radovi počinju krajem 2018.godine, stigao je novac za Gimnaziju, milijarda dolazi za Bolnicu. Povećali smo subvencije za poljoprivredu, 113 miliona smo se trudili da kao subvencije rasporedimo najrealnije.Polemike oko centra za kulturu nisu na mestu jer u tu zgradu nije ulagano zadnjih 30 godina. Primarna zadravstvena zaštita opredeljeno 60 miliona dinara. Dom zdravlja je najbolje ocenjeni Dom zdravlja od SZO kao jedan od retkih domova koji uživa poverenje lokalne samouprave. To govori da ova gradska vlada ozbiljno pristupa svom poslu i vodi računa o gradjanima grada Valjeva. Želimo da vodimo ambicioznu politiku ulaganja u infrastrukturu i mi se rukovodimo znanjem i svima ćemo pokazati da znamo da vodimo ovaj grad", rekao je Gvozdenović.

Odbornici su većinom glasova posle duge rasprave usvojilli budžet za 2018.godinu.

 

 

 

valis
dunav

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

ccc

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login