imageOdbornici Skupštine usvojili su dnevni red prihvativši samo jedan predlog za dopunu odbornice DS-a Milke Erić Vasiljević da za počasnog gradjanina na Dan grada Valjeva bude proglašen fudbaler Matija Nastasić. Rasprava o JKP Toplana zapravo je bila rasprava o aerozagadjenju.

Pred odbrnicima su najpre programi poslovanja za 2018. godinu svih javnih preduzeća i medju prvima program je predstavio direktor Toplane Zoran Stepanović.On je za govornicom kratko predstavio program ukazavši da Toplana iskazuje suficit poslovanju od 50 miliona dinara , ali da će taj novac biti iskorišćen za otplatu kredita KFW4 što iznosi 40 miliona za ovu godinu. Po njegovim rečima subvencija grada biće iskorišćena za vraćanje duga Direkciji za robne rezervekoji je nastao ranijih godina. "Plaćamo rate kredita i sa preostalih 10 miliona platićemo deo mazuta koji je pozajmljen u periodu od 2009. godine do 2013.Predvidjamo prihode od 581 miliona dinara stim da računamo na povećanje od 12% u pogledu povećanja broja kvadrata. Značajno mesto tu zauzima Opšta bolnica, odnosno njeno priključenje,"rekao je Stepanović. Duško Rakić odbornik DS je naveo da je problem oko KFW-ea odustajanje grada od tog kredita i vraćanje novca , a da po planu toplovod nije izgradjen gde je trebalo. "Treba naći dobre i proverene načine grejanja.Ali je nedopustivo da Opšta bolnica nije priključena. Oni su jedan od najvećih zagadjivača, a oni treba da se najviše staraju o zdravlju gradjana. Umesto toga oni nas zagadjuju i guše", rekao je Rakić.
Milan Marković odbornik SNS-a izneo je stav da Toplana mora imati značajno i vodeće mesto u rešavanju problema aerozagadjenja. "Ne postoji analiza koju bi trebalo da uradi ZZJZ, ne postoji plan realizacije koji bi trebalo da donese mogućnosti za smanjenje zagadjenja. Kažete da ćete nastaviti ugradnju podstanica bez naplate i po mom mišljenju tako je trebalo da bude od početka jer je to i vaša imovina i nije u redu da gradjani plaćaju. Morate da se odreknete prihoda po osnovu priključka. Znam da je to značajan prihod za vas,ali bi grad onda mogao da interveniše subvencijama.Šta je sa rubnim područjima i svima onima koji su zagadjivači ,k sve su to individualna ložišta. Kako ćete rešiti taj problem? Neophodna nam je analiza vazduha odmah kako bi napravili program i potom konkurisali u IPA fondovima ili ministarstvu", rekao je Marković.

On je takodje naveo da bi bilo dobro da se bolnica priključi, ali da treba imati uvidu i posebne potrebe bolnice tokom cele godine pri čemu rešenje može biti pored povlašćene cene i pomoć grada u rešavanju problema.Ljubomir Radović nezavisni odbornik , za govornicom je istakao da je u prethodnom periodu bar jedna stvar uradjena , rečeno je koliko je zaista zagadjenje što je i sam ministar potvrdio.

U toku samog usvajanja dnevnog reda sednice za govornicom se našao i zamjenik gradonačelnika Dragan Jeremić koji je rekao da prblem aerozagadjenja nije nastao juče i da ga je nemoguće rešiti za meseca dana, ali da je grad preduzeo odredjene korake i mere. "Okrugli sto u Valjevu kome nje prisustvivao ministar Trivan bio je inicijalni korak i početak u rešavanju problema.Više je nego očito da je grejanje najveći uzročnik tog zagadjenja.Ono što radimo jeste da pokušavamo da snizimo cenu grejanja kako bi se smanjio broj individualnih kotlarnica, potom automobili su drugi veliki uzročnik i to rešavamo saobraćajnicama tako što pokušavamo da izgradnjom saobraćajnica rasteretimo centar grada. jedno od rešenja na koje smo naišli razgovrajući sa stručnjacima o ovom problemu bilo je da se mogu graditi mini toplane po odredjenim reonima grada. Uvek nam ostaje saradnja sa ministarstvom i Vladom da vidimo da li postoji mogućnost da se gas dovede u Valjevo?Za mnogo toga nam je potrebna podrška države", rekao je Jeremić.

Odbornik Slobodan Pavlović predložio je da se uputi inicijativa za smenu direktora bolnice jer očito on je taj koji odlučujue da se bolnica ne priključi na Toplanu već da nastavi da nas zagadjuje. "Ako se bolnica priključi tog trenutka možemo da smanjimo cene.kada se priključe sve republičke institucije u gradu , smanjenje cena je više nego moguće", rekao je Pavlović.
Zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić osvrnuo se i na konstatacije odbornika da možda treba razmisliti i o drvnoj biomasi kao resursu dovodeći u pitanje isplativost i količinu resursa. "Nije tačno da je to naša ideja, to rade mnogi gradovi i to je država izmedju ostaloog predložila i molim vas da ispoštujemo stručne ljude koji su dali mišljenje o tome. Mazut je u mnogim gradovima i zemljama Evrope zabranjen. Cilj svega je da se smanji broj dimnjaka u Valjevu", rekao je Jeremić.

Gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović zaključio je raspravu na ovu temu."Imam utisak da su svi stručni i to bih uporedio sa sledećeom situacijom. Zna li jež koga automobil zgazi šta je motor sa unutrašnjim sagorevanjem? Ne zna, teško da zna. Tako je i ovde . Ovde očito jedna manjina hoće da bude većina, i iskazuje neku nepostojeću stručnost. Vrlo brzo videćete konkretna rešenja, na ovde se neprestano čuju fraze.Koga vi da naterate da se priključi na Toplanu ako mu je skupo? Vi ovde pričate o nekim kvadratima izvodite pretpostavke . Slanjem loše poruke ne govorite ništa o rešenju , ali govorite mnogo o vama", rekao je Gvozdenović.
S.V.

 

 

valis
dunav

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

ccc

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login