imageSvaka vlast treba da ima odredjene ciljeve kojima teži. Oni treba da budu sadržani u programskoj platformi koju je moguće pratiti i na osnovu nje utvrditi realne standarde za merljivost rada. Kod nas izgleda važi staro pravilo na „o-ruk“.

Zašto nešto nije uradjeno? Često je pitanje koje se može čuti. Ipak , veće je pitanje da li je bilo planirano da se uradi? Kada je planom predvidjen početak, a kada završetak? Šta je benefit za gradjane od uradjenog?
Sva ova pitanja najčešće izostaju jer je nekako i logično da se ocenjuje ono što se vidi.
Svake godine tokom usvajanja budžeta gradjanima se na odredjeni način približi plan za predstojeću godinu. Tu je donekle moguće videti šta su ciljevi u jednoj godini. Ipak svaka vlast ima četvorogodišnji mandat i za taj vremenski period trebalo bi da postoji odredjeni plan rada. Na osnovu predloga trebalo bi da bude formirana lista prioriteta u radu. Ipak vlast ko vlast, gradjanima se gotovo uvek i na svakom mestu u Srbiji obraća sa mnogo obećanja na samom početku koja imaju uopštena mesta, primera radi - Socijalna politika će biti vodjena sa akcentom na poboljšanje životnih uslova gradjana slabijeg materijalnog stanja. Bilo bi nelogično da je suprotno? Ali šta je zapravo rečeno? Socijalna politika biće poboljšana. Kako i na koji način , kojim programima , ko su realizatori i u kom vremenskom periodu?
Ili – Poboljšaćemo infrastrukturnu sliku grada- na koje segmente infrastrukture se to odnosi, kada, kojim resursima, na koji način, kako su definisani prioriteti?
Ali ove rečenice dobro zvuče u svakom predizbornom obećanju. Šta je realnost?
Kada je 2012. godine tadašnja vlast izašla sa Platformom razvoja Valjeva u naredne četiri godine mnogi su imali i šale na račun ovog dokumenta u verziji –Da li je to petogodišnji plan? Aludirajući pritom na vreme komunizma.Ako ideologiju ostavimo po strani, jer ovakvi planovi su normalna pojava u EU iako je tamo odvajkada kapitalizam na snazi, razumećemo da je pomenuta Platforma bila upravo plan rada predstavljen gradjanima. Konkretni ciljevi i konkretni potezi. Na izradi Platforme bili su angažovani predsednici Mesnih zajednica koji su dostavili zahteve gradjana, stručna lica poput inženjera, pravnika, predstavnici Udruženja gradjana, NVO i mnogi drugi.
Realizacija ovog dokumenta, koju je imao svaki odbornik u Skupštini, bio je dakle cilj te vlasti. Shodno situaciji poplava 2014. godine neki prioriteti su morali biti iznova utvrdjivani.
Sada nema platforme. Nema dokumenta koji bi neko mogao podići i reći : Gospodo draga, nešto ste preskočili , zašto?
Da li je to onda bolji način za funkcionisanje svih stvari u našoj zemlji? Ništa nismo zapisali, jer to se važi. A ono što smo obećali , e to može da bude, al ne mora da znači.
Nije Valjevo drugačije od drugih gradova u Srbiji. I tamo se odluke donose preko noći , iznenada, a najčešće su uslovljene delovanjem pojedinca: Asfalt do moje kuće, autobuska linija do moje kuće, tri sijalice za moju ulicu... itd. Na „o-ruk“ ćemo sigurno uraditi nešto, ako ništa drugo zadovoljićemo pojedince.

Ideja na „o-ruk“ na ovaj način zamenila je plan. Ideja na „o-ruk“ zamenila je cilj. Ona je nekako postala unutrašnja partijska stvar, a nisu svi gradjani članovi partije. Tu nastaje problem. To na „o-ruk“ praktično znači stihijski i vodi ka anarhiji. A hteli bismo u EU? Na ovaj način organizovani? Možda ipak da još malo sačekamo?
S.V.
Bonus:
“Na grani

Carinici stranci
kad na stranoj grani
ugledaju pasos moj
kao Indijanci otvore mi ranci
pa mi kazu, covek stoj

Da l' si covek emigrant
il' si mozda azilant
kako mislis da ces kod nas uci
ako te i pustimo
da li da ti verujem
da ces jednom ipak ici kuci….
Bajaga „


 

 

valis
dunav

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

ccc

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login