imageTrošenje budžetskih sredstava mimo tendera i bez ugovora , bila je tema konferencije za novinare Lokalnog fronta. „Iz dostavljene dokumentacije vidljivo je da je zaključivan jedan iznos u ugovorima , a trošeno do dva i po puta više i toliko plaćano. Možda bi gospodin talentovani ovo mogao da objasni“,kažu u Lokalnom frontu.

Na osnovu zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja aktivisti Lokalnog fronta došli su do podataka o trošenju sredstava iz budžeta grada za koje tvrde dasu više nego diskutabilni. „ Uzmimo na primer konto 425219 gradska uprava za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove. Ugovor je javnu nabavku Usluge održavanja i popravke vozila koji jezaključen dana 16.12.2016. godine sa rokom važenja od godinu dana sa ugovorenom vrednošću od 900 000 dinara sa PDV-om a pružalac usluga „ABC Test“ iz Valjeva. Kako se može videti u 2017. Godini potrošeno je ukupno 4 211 013 dinara od čega 3 490 122 sapružaocem usluga sa kojim je zaključen ugovor na znatno manji iznos , dok je ostatak potrošen bez odgovarajućeg postupka javne nabavke. Dakle potrošeno je nekoliko puta više, a zakon kaže da je moguće potrošiti 5% više uz zaključenje aneksa. Aneks i jeste zaključen nadodatnih 5% odnosno 49 500 dinara. Kako je ostatak od 3 171 513 dinara onda potrošen? Možda bi odgovor na ovo pitanje mogao dati „gospodin talentovani“ koji gradjane mesečno košta više od 200 000 dinara. Iz ovog konta možda je interesantno dapomenem i račun za ugradnju grejača u iznosu od 165 000 dinara, plaćen avansno firmi iz Kraljeva“, naveo je aktivista fronta Željko Trifunović.

Novinarima je pokazan i konto 426411 benzin i ugovor za nabavku goriva koji je zaključen 10.4.2017. godine sa rokom važenja od godinu dana odnosno do utroška ugovorene količine u iznosu od 1 692 000 dinarasa PDV-om sa isporučiocem Knez petrolom iz Batajnice broj ugovora 404-169/17-06. Ista uprava potrošila je ukupan iznos od 4 035 074 dinara odnosno skoro 2,5 puta više . Lokalni front navodi i da su ovo podaci samo jedne lokalne uprave dok se od druge još uvek čekaju.
Posebno su kako kažu, zanimljive stručne usluge 423599. „ Oko 2 miliona dinara je potrošeno bez javne nabavke. Tu se našao i ugovor o delu zaključen sa Jankom Gagićem 50 000 dinara mesečno za utvrdjivanje i izradu informatičkog programa za vodjenje evidencije izdatih akata. Za tri meseca plaćeno mu je 150 000 dinara. Tu je ugovor sa agencijom Aleks iz Valjeva u iznosu od 325 000 dinara za izradu filma, a pomenuta agencija je osnovana 27.4 2016 godine nekoliko dana posle pošto je SNS osvojio apsolutnu većinu na izborima u Valjevu“, kaže Trifunović.
Aktivisti Lokalnog fronta poručuju da će nastaviti da informišu gradjane o načinu na koji lokalna vlast troši njihov novac , ali i pozivaju nadležne organe da rade svoj posao.

S.V.

 

 

 

valis
dunav

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

ccc

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login