imageSlobodna Evropa/Pritisci vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) na opozicione lokalne samouprave internacionalizovani su i biće tema sastanka Komiteta za monitoring Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope u Turskoj 28. juna, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) visoki funkcioner Saveta Evrope.

Lindert Ferbejk (Leendert Verbeek), predsednik Komiteta za monitoring Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope, za RSE je izjavio da je primio pismo predsednika opštine Paraćin Saše Paunovića, iz redova opozicione Demokratske stranke, u kojem se opisuje ono što je paraćinski čelnik označio kao „orgаnizovаne i sinhronizovаne nаpаde koje uz zloupotrebu držаvnih institucijа i medijа vrši vladajuća Srpskа nаprednа strаnkа“ u tom gradu.

Ferbejk je precizirao da će se na sastanku Komiteta za monitoring 28. juna u Istanbulu najpre diskutovati o tome koju proceduru primeniti, s obzirom na to da je u igri više od jedne opcije.

„Mi možemo poslati misiju da prikupi činjenice povodom navoda koji su do nas stigli, ali bismo mogli da se opredelimo i za opciju da najpre pošaljemo pismo Vladi da se izjasni o tim žalbama, posle čega bismo imali debatu u Savetu Evrope o celoj situaciji. To su dve mogućnosti koje imamo na raspolaganju, a nije neubičajeno da najpre zatražimo od Vlade da reaguje na žalbe i da onda, odlučimo da li je misija Saveta Evrope za utvrđivanje činjenica neophodna. Dakle, te dve opcije biće razmatrane na sastanku Komiteta za monitoring, a potom će to telo uputiti predlog Birou Kongresa (lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope), a Biro će doneti konačnu odluku na koju od pomenute dve opcije će se ići“, opisuje Ferbejk proceduru.

Upitan koja od te dve bi u ovom slučaju mogla biti verovatnija opcija, zvaničnik Saveta Evrope kaže:

„Mislim da će verovatno pasti odluka da prvo zatražimo reakciju Vlade Srbije na te žalbe, kako bismo imali obe strane priče. Od informacija koje dobijemo zavisiće da li su one dovoljne da održimo javnu debatu o tom problemu ili ćemo morati da pošaljemo na teren misiju za utvrđivanje činjenica“, kaže sagovornik RSE iz Saveta Evrope, koji odgovara i na pitanje šta bi mogli biti krajnji dometi te organizacije u konkretnom slučaju:

„U Savetu Evrope ćemo održati debatu koja će rezultirati našim zaključcima i preporukama. Taj dokument biće potom uvršćen u dnevni red sastanka ministara spoljnih poslova 47 zemalja-članica Saveta Evrope i tada će ministar Srbije morati da se izjasni o slučaju, odnosno, moraće da odgovara na pitanja kolega, predstavnika zemalja-članica Saveta Evrope. Nakon toga će ambasadori ili ministri doneti odluku“, objašnjava Ferbejk.

Upitan hoće li o zaključcima i preporukama koje budu doneli obavestiti i Evropsku komisiju, čelnik Komiteta za monitoring Saveta Evrope potvrdno odgovara:

„Da, oni uvek dobijaju ovakve papire. To su, na kraju krajeva, javni dokumenti i Evropska komisija će ih dobiti“, izjavio je Ferbejk.

Predsednik paraćinske lokalne samouprave Saša Paunović prethodno je izjavio za naš program da su razlozi zbog koji se odlučio da se obrati telu Saveta Evrope, proizašli iz kampanje koja se, tvrdi, vodi protiv jedne od retkih opština Srbije u kojoj na vlasti nisu naprednjaci.

„Emituje se gomila lažnih vesti o navodnim kriminalnim radnjama opštinskih funkcionera, a cilj joj je pritisak na institucije i lokalne funkcionere, odbornike i privrednike da promene stranu i napuste trenutnu opštinsku većinu“, navodi Paunović.

Pritisak, međutim, kaže on, nije ostao samo u zoni lažnih vesti. Preduzimalo se i pravo fizičko nasilje kako bi se sprečavalo održavanje sednica lokalnog parlamenta, u kojem je SNS u opoziciji, a sve u cilju izazivanja vanrednih izbora.

Naime, ukoliko se lokalna skupština ne sastane tri meseca, po sili zakona se raspušta i raspisuju se vanredni izbori.

“Krajem aprila je pokušan upad na sednicu Skupštine opštine, kada su se aktivisti Srpske napredne stranke okupili u povereništvu, a poveo ih njihov poverenik Nebojša Simić, koji je to i javno rekao na sednici opštinskog veća sutradan. Cilj te akcije je bio da se prekine sednica Skupštine opštine, da tri meseca ne možemo da održimo sednicu zbog stalnih upada koji bi usledili, kako bi se onda raspisali vanredni lokalni izbori”, objašnjava predsednik Paunović, koji je na čelu opštine 160 kilometara južno od glavnog grada Srbije.

Inicijativi Paraćina da se zatraži pomoć Saveta Evrope, pridružili su se Grad Šabac, gde je na vlasti opoziciona stranka „Zajedno za Srbiju“, koju predvodi gradonačelnik Nebojša Zelenović, kao i Čajetina, na jugozapadu Srbije, čiji je predsednik Milan Stamatović iz, takođe opozicione, Srpske narodne partije. Po rečima paraćinskog prvog čoveka, podrška stiže i iz drugih lokalnih sredina u Srbiji.

Nebojša Zelenović, predsednik opštine Šabac, još od 2012. godine, kada je SNS pobedila na parlamentarnim izborima, ponavlja da lokalnu vlast u ovom gradu, udaljenom 90 kilometara zapadno od Beograda, republička vlada sistematski opstruiše i sapliće.

Ovog puta šabački gradonačelnik fokusira se na problematičnu raspodelu novca lokalnim samoupravama iz republičkog budžeta, o čemu je, kaže, i ranije obaveštavao Savet Evrope.

Za šest godina koliko je SNS na vlasti, izračunao je Zelenović, Grad Šabac je uskraćen za gotovo 12 miliona evra.

Poseban problem je, kaže, politička korupcija u raspodeli novca s vrha ka lokalu jer Vlada finansijski privileguje opštine u kojima je vlast glajhšaltovana, odnosno, upodobljena republičkoj.

“Imate situaciju da Loznica, naša komšijska opština, u kojoj je na vlasti naprednjačko-socijalistička koalicija, ili Zajača, gde je gradonačelnik prešao u SNS nakon izbora i tako obmanuo građane, dobiju dva ili tri puta više novca od Grada Šapca, koji je na taj način kažnjen jer je odlučio da bude samostalan”, dodaje Zelenović.

Na drugoj strani, Bojan Stević, državni sekretar u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu, za uverava nas da se ravnopravno tretiraju sve jedinice lokalnih samouprava i da nije obavešten o pritiscima na opozicione lokalne samouprave o kojima govori Paunović.

„Nikakvih, iskren da budem, nemamo nikakvih primedbi ni od gospodina Paunovića, niti smo dobijali bilo kakve dopise po pitanju stvari u opštini Paraćin o kojima on govori. Mi, kao Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, ravnopravno tretiramo sve jedinice lokalne samouprave širom Srbije i mislim da tu nema nikakvih favorizovanja određenih jedinica lokalnih samouprava u Srbiji“, uverava državni sekretar Bojan Stević.

Povodom obraćanja opozicionih gradonačenika Savetu Evrope, SNS Paraćina odgovorila je “teškom artiljerijom”. Pojedini predsednici lokalnih uprava svoju zemlju tužili su strancima da time „odbrane sebe i svoje kriminalne poslove usred niza korupcionaških afera u kojima su glavni akteri upravo Paunović, Zelenović i Stamatović”, uzvratili su u svom saopštenju paraćinski narodnjaci.

Hoće li Savet Evrope, koji nije u sistemu institucija Evropske unije, uopšte moći da zaštiti opozicione lokalne samouprave u Srbiji?

Boban Stojanović, doktorand sa beogradskog Fakulteta političkih nauka, koji smatra da se u SNS-u može prepoznati želja za apsolutnom svevlašću, gotovo jednostranačkim sistemom, nije optimista u tom pogledu:

“Ne verujem da će Savet Evrope na bilo koji način moći da zaštiti ove opštine, niti postoji mehanizam da ugrozi poziciju Srpske napredne stranke u bilo kom formatu. Oni su trenutno toliko sigurni, slobodni i bahati da je za njih to da dodatno uništavaju Paraćin, Šabac i Čajetinu prosto obavljanje jednog dnevnog zadatka, u čemu oni ne vide nikakav problem”, ocenjuje Stojanović.

Lokalne samouprave u Srbiji predvođene opozicijom predstavljaju gotovo incident, mogu se, naime, izbrojati na prstima jedne ruke. Osim Čajetine, Šapca i Paraćina, još jedino Svilajnac i Ćićevac nisu pod vlašću republičke koalicije naprednjaka Aleksandra Vučića i socijalista Ivice Dačića.

Tekst preuzet sa portala Radio Slobodna Evropa

 

valis
dunav

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

ccc

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login