imageDanas/Novinarka Danica Vučenić podnela je 12. juna ostavku na članstvo u Sudu časti Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), svega nedelju dana nakon konstituisanja tog tela, saznaje Cenzolovka.

Nakon ostavke Tamare Skrozze na članstvo u Izvršnom odboru, ovo je druga ostavka u telima NUNS-a koja su konstituisana nakon Skupštine ovog udruženja održane 26. maja. Upravo su neke od kritika koje je Skrozza uputila na račun matičnog udruženja, nakon čega je ubrzo i podnela ostavku, bile okidač za Danicu Vučenić da napusti Sudu časti, i to samo nedelju dana nakon njegovog konstituisanja. „Ovo je posledica mog najdubljeg profesionalnog uverenja, da organ u koji smo birani i koji nosi naziv Sud časti, mora da ima stav u vezi sa temama koje su, po mom skromnom mišljenju, direktno povezane sa Kodeksom novinara, aktom koji razumem kao ‘bibliju’ našeg delovanja. Čitajući delove ostavke Tamare Skrozze, koja je objavljena na portalu Cenzolovka, saznajem i da je na Izvršnom odboru NUNS-a kroz raspravu o novcu, koji je pozajmljen od Dragana Đilasa, doveden u pitanje integritet i motiv novinara koji je pisao tekst o Medija centru. Veoma sam žalosna zbog toga i teško mi je da poverujem da tako nešto može da se dogodi u okviru NUNS-a, a naročito u okviru Izvršnog odbora u koji su birani najbolji od nas. Pitam se s kojim pravom ili sa kojom ’količinom’ moralnog integriteta nastupamo onda u javnosti boreći se za slobodu medija i položaj novinara“, piše u ostavci Danice Vučenić, u koju je Cenzolovka imala uvid.

„Dopuštam da ne razumem dovoljno pravila delovanja Suda časti, te da ne shvatam da nas formalni razlozi ograničavaju u određenim situacijama, ali moje je najdublje profesionalno uverenje da izvesne teme nalažu prevazilaženje formalnih prepreka, ma koliko visoke one bile“, navodi se dalje.

„Ja se bavim intervjuisanjem, što znači da konstantno postavljam pitanja, bez obzira na njihovu prijatnost. Ne želim da taj posao nastavim da radim sa svešću da sam iz formalnih, ’pravilničkih’ i ’statutarnih’ razloga, u jednom trenutku, izbegla da postavim neprijatno pitanje. To bi mi oduzelo moralno pravo, pa, ako hoćete, i lagodnost, da ’dovodim u pitanje’ ili preispitujem postupke, ponašanje i odgovornost drugih i u svom profesionalnom radu, ali i kao članici Suda časti“, navodi Danica Vučenić.

Iz teksta ostavke vidi se da je ona upućena NUNS-u još 12. juna, ali se informacija o tome do danas nije pojavila na sajtu ovog udruženja – naprotiv, na sajtu se ona i dalje vodi kao članica Suda časti – ali ni u medijima.

Danica Vučenić nije želela da o ovome govori za Cenzolovku. U svojoj ostavci, istina, poručuje da ne želi da je obelodanjuje „niti da je kači po mrežama“. „Imam svest o delikatnosti i posledicama ovog čina i ni na koji način ne želim da naudim udruženju čija sam članica dugi niz godina“, navodi ona naglašavajući da i dalje ostaje članica NUNS-a.

Od generalnog sekretara NUNS-a Svetozara Rakovića, umesto potvrde da je Danica Vučenić dala ostavku, dobili smo poruku da će „u ponedeljak, nakon sednice Izvršnog odbora, biti saopštene sve važne vesti iz Udruženja“.

Pretpostavka je da će tada biti saopšteno i kako će biti obavljen izbor novog člana Suda časti, budući da je pri izboru petočlanog sastava tog tela bilo isto toliko kandidatura. Kod izbora Izvršnog odbora bilo je pak više kandidatura, te je nakon odlaska Tamare Skrozze u to telo uskočio dopisnik lista Danas iz Užica Nenad Kovačević, koji je po broju glasova na Skupštini NUNS-a bio „prvi ispod crte“.

Predsednik NUNS-a Slaviša Lekić je nakon ostavke Tamare Skrozze demantovao tvrdnje da su na sednici Izvršnog odbora NUNS-a „dovedeni u pitanje integritet i lojalnost kolege Vladimira Kostića“ zbog teksta objavljenog na portalu Cenzolovka o pozajmici koju je Medija centar dobio od kompanije Dragana Đilasa.

„O tekstu se na sednici IO raspravljalo, ali ne na način na koji je to predstavljeno: dva od 11 članova Izvršnog odbora imala su o tom tekstu negativan stav!“, naveo je Lekić.
Danas/Cenzolovka/27.jun

valis
dunav

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

ccc

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login