imageUkoliko bi u Valjevu došlo do ukrupnjavanja opozicije ili bar poziva za tako nešto izvesno je da odluke ne bi bile donete lako. Na pitanje Vamedie upućeno Lokalnom frontu da li bi bili deo takve opozicije , aktivisti Lokalnog fronta kažu:“Teško“.

Dok se u Srbiji sve više govori o ukrupnjavanju opozicije pod nazivom Savez za Srbiju, mogu se čuti i osnovni motivi da nije u pitanju samo promena ove vlasti već promena sistema, stanja u privredi, medijima, izbornim uslovima, radnom zakonodavstvu, donošenje zakona o poreklu imovine i uvođenje specijalnih tužioca za visoki kriminal i korupciju. Nacionalni mediji prenose da će SzS imati jasnu programsku platformu za formiranje prelazne Vlade koja bi za godinu dana uvela red i zakon u Srbiju, kao i preduslove za normalnu i slobodnu izbornu borbu.
Na republičkom nivou nakon beogradskih izbora jasno su definisane grupacije koje bi se mogle naći u takvom jednom Savezu, a poslednje pitanje o kom se u medijima polemiše odnosi se na Tadićev ulazak u takav Savez.
Na lokalnom nivou u svakom gradu Srbije situacija nije ista.
Najpre u Valjevu, ako pogledamo stanje stvari možemo zaključiti da postoje političke partije koje bi mogle biti deo takvog ukrupnjavanja. O tome se doduše za sada izjasnio samo DSS. Ali DSS je u Valjevu podeljen i jedan deo je utopljen u koaliciju sa SNS-om. Konferencijama se za sada sa opozicionom pričom oglašavaju i radikali i demokrate, ali je jako teško , po saznanjima Vamedie, očekivati da se nadju u istoj, zajedničkoj priči. Pokret Dosta je bilo od lokalnih izbora pa na ovamo proživeo je niz otcepljenja i razdvajanja pa i gubitak odborničkih manadata. Ovaj Pokret napustila su sva tri odbornika Ljubomir Radović, Snežana Spajić, Rafailo Mitrović. Svi su zadržali svoje odborničke mandate. „Pobeda“je ne ulaskom u parlament praktično prestala da postoji i u javnosti nema ni pomena o njihovom radu. Dveri se nisu našle u skupštinskim klupama pa se i one mogu smatrati opozicijom , ali bez aktivnosti u Valjevu koje bi promovisale njihov rad i ideje. Sa političke scene u medjuvremenu nestao je LDP, a još pre izbora ugasio se i URS iliti G17. Pokret za Valjevo koji je jedno vreme bio izuzetno aktivan više to nije, ukoliko i postoji u protekle dve godine nije održana nijedna konferencija za novinare , niti iznet stav u javnosti o bilo kakvom delovanju vlasti. Vamedia nije uspela da pronadje ni bilo kakvu aktivnost Pokreta izuzev Povlen relija
Od izbora na ovamo formiran je Lokalni front , grupacija koja vrlo oštro nastupa u javnosti ukazujući na nepravilnosti u radu nosioca i organa vlasti. Kao novoformiranoj grupaciji na političkoj sceni Valjeva , a sa jasnim opozicionim delovanjem, Vamedia je postavila pitanje Lokalnom frontu da li bi bili deo ukrupnjene opozicije? Uz naglašavanje da Lokalni front postoji da ukaže na probleme i nepravilnosti koje postoje kako bi se njihovim ispravljanjem omogućio bolji život gradjana Lokalni front odgovara: „Lokalni front je reakcija na aktivnost svih ovih stranaka tako da ukrupnjavanje opozicije u kojoj bi bio Lokalni front ne izgleda kao nešto što vrlo lako može da se desi. Da bi se tako nešto desilo, svi učesnici bi apsolutno morali da pristanu na principe koje Lokalni front zastupa i jednostavno vrednosti kojima se mi rukovodimo. Moram reći da sve ove stranke tokom ovih godina nisu to pokazale. Tako da ja ne verujem da će do toga doći, ali ono za šta svakako jesmo, jesmo za razgovore uopšte o rešavanju mnogih problema i stvari koje se dešavaju u ovom gradu , to svakako“, kaže Djordje Petković aktivista Lokalnog fronta.
Na osnovu iskustava iz prethodnih izbora jasno je da se može očekivati i formiranje dodatnih Grupa gradjana u predizbornoj godini , ali istovremeno i procenjivanje situacije od strane partija koje su utopljene u koalicije sa SNS-om i SPS-om. Tako nije isključeno ni pretrčavanje u poslednjem trenutku jer su i takvi slučajevi ranijih godina vidjani. Ipak, kako Vamedia saznaje u razgovoru sa za sada definisanim partijama opozicije neće moći baš svako da pretrči.
Šta kažu analitičari?
Blic:
Boban Stojanović:
-Naime, ni danas ne možemo govoriti o Srbiji kao liberalnoj demokratiji i demokratiji uopšte. U ovakvim medijskim, finansijskim i svim drugim uslovima koje kreira vlast, načinom na koji tretira opoziciju i stvaranjem ambijenta da je jednostavno nema, grupisanje i ukrupnjivanje opozicije je jedini način da ona preživi.
Po političkom analitičaru Milanu Nikoliću, da bi opozicija imala imala jasan odgovor da li joj je bolji nastup u jednom savezu ili kroz dva profilisana bloka, nephodno je kvalitetno istraživanje javnog mnenja, „ali to na žalost nemamo“.
- Nije nužno odvajati proevropsku od konzervativne opcije, jer je put Srbije, a to je ono što većina građana kaže, put ka EU i evropskim dekomkratijama. Moguće je da je Boris Tadić i u pravu kada govori o ta dva aspekta, ali nije nužno jer iskustva nekih drugih opozicionih koalicija govore da je moguće napraviti savez koji je i proevropski i patriotski. Pitanje je, međutim, da li se ima dovoljno vremena da se javnom mnenju objasni taj cilj i ta politika?

S.V.

 

valis
dunav

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

ccc

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login