imageLokalni front optužio gradsku vlast da je svojim nemarom, nesposobnošću i nedostatkom komunikacije zaustavili sjajnu ideju Tehničko inovacionog centra. Frontovci kažu dda je TIC projekat koji je značajan za grad Valjevo. Jeremić sdruge strane tvrdi da Slovenija nije odustala.

Djordje Petković akgtivista Lokalnog fronta na konferenciji za novinare je rekao da saga o ovom projektu traje od 2016. godine. „Prve znake da tu nešto nije u redu uočavamo 2017. godine kada tadašnji zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić daje izjavu medijima da će od 1. septembra biti preseljena stara šesta škola , a za šta realno nije bilo osnova, a potom da će u tom prostoru stare škole biti oformljen MIC i to ocenjuje kao razvojnu šansu Valjeva. Posle nekoliko izleta saznali smo da R Slovenija učestvuje sa 39%, Vlada Srbije opredelila 500 000 evra i mogli smo da čujemo da će u 2018. početi obuka nastavnog kadra. Već u novembru čuju se potresi izmedju SNS i SPS pri čemu na sednici Skupštine dr Zorica Jocić kaže: „Taj novac je i dalje na računu ministarstva prosvete medjutim pogrešnim vodjenjem cele priče, ja znam i neću da budem nepoštena i nekorektna da je Dragan Jeremić uložio mnogo truda kada sam videla delatnost i šifru pa znate to prosto nema smisla“. Tu je odbornik Gajić nešto dodao , ali to nije ni bitno“,kaže Petković.
On dalje navodi da se iz dokumenta koji potpisuje SEE project koji se bavi strateškim planiranjem formiranja MIC-a vidi već u julu da je Slovenija odlučila privremeno da povuče svoju ponudu za donacijom. „Grad Valjevo dalje tvrdi da se opredelio za samostalnu „izgradnju priče“ pa je konsultatnt pomogao u uobličavanju ideja, savetima i konkretnim tehničkim rešenjima u inženjeringu pravno administrativnog poslovanja. Zašto je to bitno pa zato što to znači da su na sednici Skupštine time što nisu rekli istinu o odustajanju gradonačelnik Gvozdenović i zamenik Jeremić lagali Skupštinu. Nakon toga sledi statut, imenovanje vd direktora, upravni i nadzorni odbor“, kaže Petković.
Ivan Milovanović podseća da je saradnja grada i Velenja počela zapravo 2008. godine kada je stvorena mogućnost da se učenici Tehničke škole dalje školuju u Velenju. „Iz sradnje dve škole se rodila ideja da Srbija napravi jedan ovakav centar.Sredstava su definisana u visini od 1,7 miliona evra , a izdvojiće ih Slovenija , Srbija i grad Valjevo i možemo reći samo jedno veliko hvala. Tic je trebao da ima tri pravca delovanja obuka učenika, prekvalifikacija radnika i pružanje usluga trećim licima. Od trenutka kada su se u priču uključili gradonačelnik i zamenik koji su po dužnosti morali biti uključeni, počinju problemi“, kaže Milovanović.

image Na pitanje Vamedie da li je grad ili neko drugo lice, pre nego što je zamenik Jeremić pokrenuo proceduru oko realizacije projekta i pre nego što se takav projekat našao u budžetu grada, imao bilo koji dokument ili aktivnost po tom pitanju Milovanović kaže da nije , ali da je ideja postojala još od 2008. godine.
„Zamišljeno je da TIC bude smešten u prostorije šeste škole, Projekat je uradjen , biće plaćen 2,5 miliona dinara, a onda će biti bačen. Elaborat tehničke opremljenosti su radili profesori Tehničke škole. A onda priliko posete ministar Šarčevića saznajemo da TIC neće biti u staroj šestoj školi nego u Tehničkoj školi . To nije ideja ministra Šarčevića nego Mihaila Milutinovića i naravno grada. Odakle prvo ideja za premeštanje? Koji su razlozi što bacamo 2,5 mliona dinara? Kako i na osnovu čega Milutinović zna da se TIC može smestiti u prostorije Tehničke škole i pitamo Milutinovića da li će projekat platiti on ili grad Valjevo novcem gradjana? Pitamo gospodina Jeremića zašto je sve izvrnuto naopačke od kako se on uključio u projekat? Tražimo odgovore!“, rekao je Milovanović.
On je u više navrata na konferenciji ponovio da je TIC projekat od značaja za grad Valjevo i sam razvoj grada te i pozvao sve uključene u realizaciju projekta na razum, saradnju i odgovornost. „“Javnost treba da zna da je ovo velika šansa za grad. To bi bio jedinstven, savremen mašinski centar u našoj državi , a u našem gradu. Nešto što je neko stvarao skoro deceniju mi dobijemo priliku da imamo preko noći. Grad Valjevo ne sme ovu šansu propustiti, šansa još postoji, ali se plašimo da ćemo ovakvim jednoumljem tu šansu ispustiti. Struka je naravno zaobidjena“, rekao je Milovanović.

image Dojučerašnji zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić kaže da Slovenija nije odustala. „Da bi se razumelo koliki je put do potpune realizacije nekog projekta o njemu nije dovojno čitati iz novina i iz paušalnih i nedobronamernih izjava ljudi koji su ga blokirali i bili protiv njega. Projekat TIC-a je najznačajniji projekat u poslednjih 20 godina u oblasti obrazovanja, a nije isključeno ni u narednih 20 godina. Ko to ne shvata nije mu mesto u politici. Nikoga nisam lagao niti ću lagati.Slovenci nisu odustali od projekta. Naprotiv sve vreme nam pomažu, posebno Školski centar Velenje. Razvojna ageencija Slovenije nije pozitivno odreagovala na naš projekat jer u njenoj agendi za 2018.godinu prioritet je dat projektima iz ekologije. Ja ne odustajem od toga i smatram da treba aplicirati za sredstva u 2019.godini ponovo“, kaže Jeremić.
On navodi da se mora prestati sa opstrukcijama ukoliko se želi napredak grada.“Dajte Valjevci, ujedinite se.TIC je projekat za našu decu, dajte im priliku da uče u svom gradu.Ne sakatimo im budućnost. Deo novca je već u budžetu zato treba prestati sa opstrukcijom, jednostavno kazniće vas budućnost,“navodi Jeremić.

S.V.

 

valis
dunav

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

ccc

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login