imageGradska vlast nije želela da utvrdi odgovornost za štetu nastalu poplavom pošto je izgrađena deponijska pregrada na Gradcu, koja je izazvala izlivanje reke u oktobru prošle godine, tvrde aktivisti Lokalnog fronta Valjevo.

Deponijska pregrada na reci Gradac izgrađena je novcem građana Valjeva koji je bio namenjen zaštiti od poplava. Međutim, kako je na konferenciji za novinare podsetio aktivista Lokalnog fronta Željko Trifunović, samo dve sedmice nakon što je objekat predat, deponijska pregrada podigla je nivo Gradca, izazvala izlivanje reke i nanela štetu putu prema Aničićima i po privatnim parcelama duž reke.
„Bilo je to 24. oktobra 2017. Posle toga od gradskih funkcionera čuli smo objašnjenje da je u vezi sa pregradom sve bilo po zakonu, da su odgovorni za ovaj posao pazili na svaki dinar, pa još i uštedeli neke 972 hiljade dinara. Pomoćnik gradonačelnika Miroslav Pimić, jasno i glasno nam je najavio da će Grad pokrenuti pitanje utvrđivanja odgovornosti i zatražiti veštačenje od referentnih ustanova, kako bi pričinjena šteta bila nadoknađena u celosti. Bilo je to krajem januara ove godine“, rekao je Trifunović podsećajući da je nešto kasnije Lokalni front demantovao tvrdnje Pimića o ušteđenim sredstvima i naveo da je do tog trenutka cela priča o deponijskoj pregradi građane Valjeva stajala tačno 6. 670.344 dinara, znatno više nego što je pomoćnik gradonačelnika tvrdio.
Da veštačenja stanja na deponijskoj pregradi na Gradcu nije bilo, Trifunović je ilustrovao dopisom Poverenika za informacije od javnog značaja od 7.juna ove godine koji je dostavljen Lokalnom frontu: „Grad Valjevo se do danas nije obratio zahtevom nekoj referentnoj ustanovi za veštačenje o događajima na reci Gradac od 24.10.2017.godine“. Aktivista LF na osnovu toga zaključuje da „nije teško naslutiti zašto su plaćeni službenici grada odustali od utvrđivanja odgovornosti za štete koje su građanima Valjeva naneli svojim brzopletim, nepromišljenim i nestručnim odlukama i svojim neuko i nespretno izvedenim postupcima javnih nabavki“.
Priča o deponijskog pregradi na Gradcu, dodaje Trifunović, time se ne završava jer su, kako je rekao, u međuvremenu građanima Valjeva ispostavljeni još neki računi.
„Na pitanje o ceni radova izvedenih na sam dan 24.oktobra odgovoreno je da ti radovi nisu ni fakturisani ni plaćeni. Imamo, međutim, odgovor da je jednoj osobi isplaćeno 74.100 dinara na ime štete od poplave. Imamo takođe objašnjenje da su naknadni radovi na zaštiti obale i popravci puta za Aničiće izvedeni po ugovoru o redovnom održavanju vodotokova drugog reda, po nalogu Štaba za vanredne situacije. U prilogu je kopija druge privremene situacije od 17.novembra 2017. u kojoj se vidi i pregled i obračun izvršenih radova. U tom pregledu, u koloni Sanacija od izlivanja reka Gradac zbir vrednosti izvedenih radova je oko 1,5 miliona dinara“, naveo je Trifunović.
Prilično posla oko deponijske pregrade bilo je i 7. marta ove godine, a u odgovoru na pitanje o ovim radovima koje je Lokalni front predstavio na konferenciji za novinare, rečeno je da je njih izvelo preduzeće „Erozija“ po nalogu Odseka za vanredne situacije, kao da ti radovi nisu fakturisani, niti plaćeni.
„Podsećamo da je tada duž leve obale Gradca iznad deponijske pregrade napravljen nasip od dva reda džakova sa peskom, koji je posle izvesnog vremena i uklonjen. Dakle, do ovog trenutka račun za problematičnu pregradu dostigao je 8 miliona dinara“, zaključio je Trifunović.

 

valis
dunav

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

ccc

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login