imageBlic/Tanjug/Ukupan iznos otkrivene imovinske koristi od pranja novca i krivičnih dela koja su mu prethodila u periodu od 2013. do 2017. godine u Srbiji iznosi 57.087.732 evra, navodi se u "Nacionalnoj proceni rizika od pranja novca i proceni rizika od finansiranja terorizma" koju je usvojila Vlada Srbije.

Do sada je na osnovu pravosnažnih odluka suda, oduzeto više od 10 miliona evra u gotovom novcu, kao i jedna porodična stambena zgrada, stan, zemljište površine 4 ara i 92 kvadratna metra, zatim 10 automobila, kamion, dve cisterne, 289 poker aparata, devet ruleta, 88 televizora, 23 kućišta za desktop računare, 19 monitora, 20 štampača, dva laptopa, 17 mobilnih telefona i preko 2.700 auto delova.

Pored toga, na osnovu Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela u postupku trajnog oduzimanja imovine, oduzeto je 2.293,46 evra i pet luksuznih automobila.

Prema domaćim zakonima, imovinska korist (novac, nekretnine, pokretne stvari, hartije od vrednosti...) oduzima se na osnovu sudske odluke kojom je utvrđeno izvršenje krivičnog dela, zatim kroz odluku suda na osnovu koje se izriče mera bezbednosti oduzimanja predmeta i na osnovu Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela.

Tako, otkrivena im imovinska korist kod onih koji su okrivljeni za izvršenje krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica, iznosi čak 46.795.340,28 evra.

Slede ih okrivljeni za pranje novca bez prethodnog krivičnog dela u iznosu od 3.135.180 evra, zatim neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga u iznosu od 2.515.072 evra, poreska utaja - 1.816.366 evra, prevara - 946.088, teška krađa u iznosu od 299.837 evra i druga dela u kojima ukupna otkrivena imovinska korist ne prelazi 250.000 evra.

Ovim podacima odgovaraju do sada trajno oduzeti iznosi, pa je tako u krivičnim postupcima koji se vode protiv izvršilaca krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica, već je oduzeta imovina u vrednosti od 6.556.210,33 evra, što predstavlja 14 odsto od ukupno otkrivenog iznosa imovinske koristi stečene izvršenjem tog dela.

Potom slede postupci protiv izvršilaca krivičnog dela "pranje novca" (bez jasno definisanog prethodnog krivičnog dela - iz kojeg je prljavi novac potekao), nakon kojih je oduzeta imovina od ukupno 2.905.890,63 evra, što predstavlja 92,68 odsto od ukupno otkrivene imovinske koristi u postupcima za pranje novca.

Novac koji se "pere" po pravilu potiče od "kriminalne delatnosti", a nakon utvrdjivanja krivice okrivljenog sud donosi presudu na osnovu koje mu se oduzima imovinska korist.

U periodu od 2013. godine do kraja 2017. godine pravnosnažno je osuđeno ukupno 81 lice za krivično delo pranje novca.

Međutim, imovinu je moguće zapleniti i pre pravosnažnog okončanja krivičnog postupka, kada postoji opasnost da će ona biti otuđena ili sakrivena, ali se prema zaključku nacionalne procene rizika ta mogućnost nedovoljno primenjuje.

Naime, Zakon je obezbedio organima gonjenja preduzimanje hitnih mera u cilju sprečavanja prenosa ili uklanjanja imovine proistekle iz krivičnog dela bilo kroz zabranu raspolaganja ili privremeno oduzimanje predmeta, novca ili hartija od vrednosti od okrivljenog od kog je potrebno oduzeti imovinsku korist ili trećeg lica na koje je ova imovinska korist preneta.

Iako zakonski okvir obezbeđuje pravni osnov za otkrivanje, utvrđivanje i oduzimanje imovine i prihoda proisteklih iz krivičnih dela, pisci nacionalne procene rizika su ukazali da su usled nedostatka proaktivnosti policije i pravosudnih organa, okrivljeni deo otkrivenih prihoda - imovinske koristi, uspeli da prikriju u toku predistražnog ili krivičnog postupka.

To pokazuje da je u praksi nedovoljno korišćena i mera privremenog obezbeđenja imovinske koristi iz Zakonika o krivičnom postupku, ali se očekuje da Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa za suzbijanje organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, čija je primena pocela 1. marta ove godine, doprinese specijalizaciji sudija i tužilaca i da na kraju poveća efikasnost postupaka za krivična dela pranja novca.

Blic

 

valis
dunav

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

ccc

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login