imageOdržan je I drugi krug izbora u mesnim zajednicama u Gradu Valjevu. I tek posle ovih izbora pažljivom analitičaru ništa nije jasno. Na prvi pogled , saopštenje SNS a I rezultat od 14 : 0 I svim osvojenim mandatima u svim MZ (osim četiri SPS ova mandata I to u MZ Gradac tri gde SNS nije imao punu listu I jedan u Kamenici) sve je kristalno jasno. SNS ubedljivo ima najveće poverenje u gradu. Po svemu spektakularno. A onda se stvar razvija.

Krenimo od početka. Prvo, izbori u Mesnim zajednicama (svim) najavljuju se već tri meseca. I SNS radi sva tri meseca rudarski. Najjača partija posle SNS a, SPS kao da ne postoji . DS već osam godina I fakat deluje kao da ne postoji. Grupe građana: Lokalni front , očigledno nije politički sazreo za “političku arenu “I ostaje van igre. Brđanska inicijativa se sprema I čeka Brdjane. Prvi krug izbora 22 mesnih zajednica. Od toga SPS suvereno vlada u svim I što je najbitnije u bar desetak MZ može da izgubi samo ako radi sam protiv sebe. I upravo se to I dešava. SNS radi vredno, u dve mesne zajednice gde nema ni odbore, pravi listu od većine SPS-ovih ljudi, SPS ćuti.
U šesnaest MZ SPS uopšte ne izvodi svoje candidate, a u četiri MZ zahvaljujući inicijativi mesnih odbora SPS-a nekako I izlaze na izbore. I rezultat je takav da od četiri u kojoj su bili realni izbori, SPS u dve pobeđuje u dve gubi (Pričević Stave). I to u jednoj pobeđuje (Pričević), ali većinu u skupštini MZ ima SNS . Tu se videla neoragnizovanost SPS a, jer su njihova prva tri čoveka pobedila, ali ostalih šest nisu bili podjednako zaokruživani kao prvih troje. Na Stavama zahvaljujući upravo članovima SPS- iz izborne komisije Grada Valjeva najjači aduti ove partije ostaju van izbora. Nikom ništa nije jasno. Osim činjenice da je kojim slučajem SPS izašao u punom kapacitetu I spremio se za izbore aktuelno rukovodstvo SNS a bi se ozbiljno zaljuljalo.
Izgleda da to nije bio interes ni SPS-a pa su prepustili pobedu koalicionom partneru. I najednom imamo obrt. SPS deset dana pred drugi krug izbora u MZ odlučuje da ide na izbore u svim MZ. Po svaku cenu . Celo rukovodstvo (predsednik Gradskog odbora, predsednik Okružnog odbora, zamenik predsednika Gradskog Odbora , itd ) podržavaju izlazak. Potpuna zabuna medju njihovim članovima I glasačima. Onaj deo SPS a koji je prvi krug izbora očigledno bojkotovao se podelio, pola radi, pola opet ništa ne radi. SNS u kontinuitetu radi 90 dana , a SPS tih pet, šest. SPS uspeva samo da u šest Mesnih zajednica kandiduje dovoljan broj odbornika da se može reći da su pravi izbori ( Peti Puk- devet od 13, Brđani 7 od 13, Kamenica 9 od 9 , Novo Naselje 7 od 9, Žikica Jovanović, 6 od 9 I Gorić 7 od 9). U osam MZ SNS je unapred pobedio.
Analiza dalje pokazuje da u mesnim zajednicama gde nije bilo neizvesno, ni matematički, izlaznost je bila mnogo veća nego tamo gde je bila prava izborna trka. Neobično , da ne kažemo neverovatno. Iz ovog klišea samo se izdvaja Kamenica. Pošto je reč o seoskoj mesnoj zajednici, mali broj glasača (svega 1058), a i nesporno velikim tenzijama između kandidata animiran je veliki broj glasača 42,8% ( ovde je SPS osvojio jedan mandat, jedini koji je zaista osvojio) . Sdruge strane, poređenja radi u Loznici Valjevskoj gde je samo SNS imao kandidate izlaznost je bila 35%, u Poparama gde je SPS učestvovao radi učestvovanja, izašlo je 32,8%, a recimo u Brđanima , jedinom mestu gde su pored SNS a I SPS postojali I drugi kandidati (Brđanska inicijativa) I gde je tenzija bila prava izborna izašlo je samo 11,2%. Nnominalno SNS je tu ostao u manjini, sa prosekom 450 glasova, Brđanska inicijativa osvojila u proseku 330 glasova a SPS oko 160. Na Petom puku, gde su socijalisti tradicionalno jaki prvi iz SNS imao 371 glas, a prvi iz SPS a 250, izašlo samo 7,04 %. O čemu se ovde radi? Stvar je izgleda u kontroli .
Dalje, po prvi put u istoriji izbora, komisija koju je vodio član SPS a, nije dozvolila da se spisak potpisa podrške dopuni u roku od 24 sata. Već je lista zaključena po principu “taknuto maknuto”. Tako da je SPS ,koji je skupljao potpise tri dana ( sreda, četvrtak I petak , a vikend komisija nije radila opet presedan) u ponedeljak predao liste I posle prebrajanja ostao bez petaest kandidata. I to gle čuda gde? U Popučkama bez 5 kandidata kojima je nedostajao po jedan ispravan potpis pa je tu SPS ostao sa četiri kandidata koji nisu mogli da pobede nikako jer je većina pet, zatim SPS je u Gradcu ostao bez šanse za pobedu, jer su ostali samo sa devet kandidata a deset je minimum za većinu. SPS je ostao bez jednog broja kandidata I u Žikici Jovanović I u Kolubari (I to bez najboljih) I Starom Gradu.
Čudno. A SPS ima tri člana izborne komisije.
Još nekoliko podataka govori o izborima. Primećeni su takozvani “intelektualci” (članovi nekog obezbeđenja, ako je suditi po autima reč je o šabačkom privatnom obezbeđenju)na svim biračkim mestima gde je SNS mogao izgubiti. Poseban akcenat dat je na Brđane I Peti Puk. Takođe po prvi put u istoriji bilo kojih izbora, gradonačelnik je šetao od biračkog mesta do biračkog mesta sa jakim obezbeđenjem. ZA IZBORE U MESNIM ZAJEDNICAMA OBEZBEĐENJE? Čudno. Pored sada već uobičajenog izvođenja na izbore I listića sa brojevima koji treba da se zaokruže, upečatljiv utisak je da je ovom prilikom faktor ”posao” bio veoma značajan.
Na kraju analize nekoliko zaključaka. Ne možemo se oteti utisku da su ovo bili izbori da se sačuva sadašnji gradonačelnik I njegovi ljudi. I da su na tome radili skoro ceo aktuelni SNS I deo SPS a. Potom, naizgled velika izlaznost, 12,04 na svim biračkim mestima, je zaista samo naizgled. U najvećim mesnim zajednicama uprkos ogromnom angažovanju aktuelnog SNSa a , je izuzetno mala. Manja čak nego 2014 god : Peti puk-7.04, Brđani, 11,2, Žikica JOvanović, 8.11%, Kolubara 10,6, Gradac 9.45%, Nada Purić 9,40%. Pomalo nejasno deluje I podatak da je izlaznost na Poparama 32,8% , a u Andri Savčić 18,10. Mora se priznati da je SNS na pripremi izbora I izborima radio tri meseca, ali da li je učinak zapravo tanak. Od 56 507 birača izašlo je 6895. Od toga je oko 1800 glasalo za SPS (SNS je imao oko 4.700 glasača) . Je li to dovoljno? Verovatno jeste .
SPS bez obzira na činjenicu kratkog vremena (mogli su I pre da startuju sa pripremom al im se nije izgleda “dalo” kako kažu deca) I da su izbori bili u Mesnim zajednicama gde oni nisu nešto jaki, I činjenice da u nekoliko mesnih zajednica nisu imali uopšte kandidate,I činjenice da su medijski satanizovani I da su I u toku izbora imali problema sa koalicionim partnerom, se ne može pohvaliti dobrim rezultatom. Naprotiv. Zašto je SPS izabrao taktiku da ide na izbore gde teže mogu doći do pobede, a da ne idu gde su lako mogli da pobede, je već za njihovu analizu.
SNS-u čestitke za 164 odbornika . I SPS u 4. Da li će ovi izbori prikriti nedostatak investicija u Valjevu, nerealizovanje projekata koje im je Vlada Srbije već odobrila, da li će puko hvaljenje pojedinaca predsednika države I zaklanjanje iza tog hvaljenja prikriti nerealizovanje projekata odobrenih od predsednika države lično kako bi Grad Valjevo napredovao, a poznato je da predsednik zna ko šta realizuje, ostaje da se vidi.

 

 

valis
dunav

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

ccc

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login