imageLokalni front aktivno se priprema za javnu raspravu o promenama Statuta grada Valjeva zasnovanu na Dodatnom protokolu Evropskoj povelji o lokalnoj samoupravi i o pravu da se učestvuje u poslovima lokalne vlasti. Kako navode aktivisti Lokalnog fronta u pripremu biće pozvani i uključeni svi zaiteresovani gradjani, organizacije i grupe u Valjevu.

Ljubomir Radović akttivista Lokalnog fronta i nezavisni odbornik u Skupštini grada konstatovao je da je prilično nezapaženo na Skupštini prošla Odluka o pristupanju promenama Statuta grada Valjeva. Kako objašnjava, radi se zapravo o usklađivanju materije Statuta sa Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi koji bi trebalo da bude okončano negde do kraja marta iduće godine. Posebno važno je da svaka promena Statuta grada zahteva javnu raspravu, što je prilika koju zainteresovani građani Valjeva ne bi trebalo da propuste.

„Ovom prilikom ističemo nameru da se kroz izmene i dopune Statuta utvrdi jasan i precizan pravni okvir za sprovođenje izbora za skupštine mesnih zajednica. Osnovu za budući predlog mora postaviti analiza sadašnjeg načina sprovođenja izbora, koja će ukazati na sve nedoslednosti i pravne praznine važećeg postupka.Lokalni front nema nameru da materijal za javnu raspravu o položaju mesnih zajednica i izborima za njihove skupštine priprema u ekskluzivnom krugu svojih članova. Deo programa Lokalnog fronta već sadrži predloge da se, na primer, osnaži uloga mesnih zajednica u kreiranju plana komunalne gradnje, da se deo sredstava iz gradskog budžeta vrati direktno na područja sa kojih su ta sredstva ubrana (primer Šapca), da se javne rasprave o pojedinim temama spuste na nivo posebno seoskih mesnih zajednica“, kaže Radović.

Uz zaključke koje će doneti analiza sadašnjeg izbornog postupka, sve ovo može biti platforma za javnu raspravu o izmenama Statuta. Ne kao konačni dokument Lokalnog fronta. „Naš predlog biće mnogo pre javne rasprave pismeno dostavljen strankama koje ne pripadaju skupštinskoj većini, strankama koje nemaju odbornike u Skupštini, nezavisnim odbornicima i posebno građanima i grupama građana koje su se već profilisale i pokazale interesovanje za učešće u rešavanju pitanja koje one uočavaju kao važna. Verujemo da učešće građana sa različitim pogledima na ovaj materijal može samo koristiti nastojanjima da grad dobije savremeno oblikovan akt koji će otvoriti nove puteve za šire i delotvornije učešće građana u poslovima lokalne samouprave.Bićemo zahvalni svima koji pomognu u stvaranju jedinstvenog dokumenta, ili više dokumenata, sa kojima se u javnoj raspravi može izaći pred građane Valjeva. Bićemo zahvalni svima koji i na druge, sebi svojstvene načine, pokažu da poštuju i uvažavaju i koriste svoje pravo da učestvuju u poslovima lokalne samouprave, baš kako piše u Dodatnom protokolu Evropskoj povelji o lokalnoj samoupravi“, objasnio je Radović.

 

valis
dunav

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

ccc

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login