imageMihailo Milutinović u gostovanju na VTV-u rekao da su radovi na Divčibarama obustavljeni zbog miniranja koje nedozvoljava policija. Lokalni front pokazao novinarima dokumentaciju iz koje se vidi da je miniranje izvršeno i plaćeno.

Aktivisti Lokalnog fronta podsetili su javnost da se u gostovanju na tv Vujić zamenik predsednika Skupštine , direktor Filijale za zapošljavanje i predsednik Komisije za praćenje javnih nabavki Mihailo Milutinović zgrozio nad činjenicom da je „neko“ izneo primedbu na cenu ponudjača u jednoj javnoj nabvaci , oko 70 odsto nižu cenu od procenjene vrednosti. „Kome smeta , pitao je glasno, što smo u javnim nabavkama uštedeli 89 miliona dinara? To je ona ušteda za koju je gradonačelnik izjavio da iznosi 89 miliona evra. Primedba o kojoj je govorio Milutinović nije nastala slučajno. Član 92 Zakona o javnim nabavkama daje pravo komisiji za javne nabavke da reaguje , ako je cena ponudjača neuobičajeno niska. Ova komisija nije reagovala. Evo i zašto“, rekao je na konferenciji za novinare aktivista Lokalnog fronta Djordje Petković.
Ivan Milovanović iz Lokalnog fronta podseća da se radi o javnoj nabavci vezanoj za sanaciju kanalizacije na Divčibarama. „Šta sada kaže Milutinović? Tu je bio problem, jer projekat predvidja da se minira, Policijska uprava nije dala dozvolu za miniranje, automatski je značajno skočila cena investicije, tako on kaže. A evo kopije ugovora sa izvodjačem gde stoji da je početak radova 15. januar, završetak 14. maj , na stranici Kancelarije za javna ulaganja projekat se vodi kao nezavršen. Zatražili smo informaciju od javnog značaja u Gradskoj upravi i saznali da je miniranje uredno plaćeno“, rekao je Milovanović.

image U dokumentima kojis u dostavljeni Lokalnom frontu se jasno vidi da je izvodjač radova produžetak roka izgradnje i sa zahtevom se složio i stručni nadzor, pa je i gradska uprava prihvatila produženje.
„Izvodjač u zahtevu za produženje navodi loše vreme. Stručni nadzor tvrdi da je početak radova najpre bio odložen 10 dana zato što investitor , dakle grad, nije predao izvodjaču svu projektnu dokumentaciju. Narednih 11 dana od 22. do 28. februara i od 1. do 4. marta jake padavine i izizetno niske temperature nisu dozvolile radove i montažu HDPE cevi kolektora. Miniranje? Nigde se ne pominje miniranje“, kaže Milovanović.
Lokalni front navodi da je sasvim logično da se radovi na mašinskom kopu sa miniranjem , nalaze na početku procesa izgradnje, a logično je kako kažu i da zemljani radovi i razupiranje rova budu završeni pre nego što započnu betonski radovi i montaža cevi kolektora. „Da biste položili cevi u zemlju , logično je da prvo morate iskopati rupu. Nejasno je kako cevi mogu biti položene bez toga u zemlju i , šta, da li se tada minira ?“, konstatuje Milovanović.
Željko Trifunović predsednik Udruženja Lokalni front navodi i podatke koji dokazuju da je zapravo niska cena ponudjača najpre zakočila radove. „Iz ove dokumentacije se vidi da je izvodjač pnudio i do pet puta nižu cenu i kad je u pitanju iskop i kad je u pitanju miniranje. Komisiji to nije smetalo, ali da li je ovo zapravo stvarni razlog što još posao nije završen. U projektu renomiranog CIP-a navode se potpuno drugačiji i veći iznosi“, kaže Trifunović.
Ipak, kako navodi, sve ovo ne bi bila tako strašna laž da prva privremena situacija koju je izvodjač radova predao za izvršene radove do 22. marta . „ U ovom dokumentu stoji crno na belo da su radovi mašinskog iskopa rova i miniranje izvršeni u količini od 736,65 m3 u vrednosti od 464 089, 50 dinara . Ovu situaciju potpisali su izvodjač radova , nadzorni organ i naručilac Gradska uprava. Nismo stručnjaci za grafologiju , ali nam se čini da potpis naručioca glasi „Gvozdenović“. Plaćeni radovi po privremenoj prvoj situaciji iznosili su ukupno 5 377 156 dinara. Idemo dalje, druga privremena situacija ponovo miniranje, mašinski iskop, vrednost radova 569 847,60 dinara. Sada se pojavljuju i radovi na severozapadnom kraku , opet mašinski radovi i miniranje vrednosti 190 423,80 dinara. Ukupna vrednost po drugoj privremenoj situaciji 10 036 209 dinara. Sve plaćeno izvodjaču 20.maja ove godine, a opet potpisao Gvozdenović“, kaže Trifunović.

image On kaže i da se sada postavlja neizbežno pitanje kakvi su to nezvršeni radovi sa miniranjem zbog kojih je „značajno skočila cena cele investicije“?
„Gospodin Milutinović delovao je vrlo samouvereno kada je ovo izgovorio, još se na kraju pozivajući na tranparentnost i sigurnost. Medjutim potpis osobe sa prezimenom Gvozdenović, tvrdi da su radovi sa miniranjem odavno izvedeni , te je odobrio da se pomnute sume isplate izvodjaču. Šta onda minira Milutinović? Na sve ovo možemo da dodamo samo jednu narodnu poslovicu koja kaže : „Ako laže koza , ne laže rog!“ zaključio je Trifunović.
S.V.

 

 

 

valis
dunav

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

ccc

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login