imageNikada se u srpskom boksu nije desilo da jedan bokserski sudija odmah iza druge zvezdice dobije poziv za polaganje za treću. Srbija trenutno nema nijednog sudiju sa tri zvezdice , ali će ga izvesno do kraja godine imati. Po pozivu Terija Smita, koji je za sudjenje u boksu isto što i Kolina u fudbalu, na ubrzano polaganje ide Valjevac Aleksandar Vučićević.

 

U Valjevu medju trojicom bokserskih sudija je i Aleksandar Vučićević koga za par meseci očekuje polaganje za treću zvezdicu čime će se praktično svrstati u sam vrh u svetu kada je AIBA u pitanju. Sada sa dve zvezdice i 36 godina života i sam konstatuje da je najmladi bookserski sudija koji je tako brzo stigao do treće zvezdice. Srbija nema za sada sudiju sa tri zvezdice.
„Na polaganje za treću zvezdicu idem po pozivu Terija Smita najvećeg svetskog predavača i supervizora AIBE. To se jako retko ili gotovo nikad se ne dešava da neko dobije poziv lično od njega i da se u tako malom vremenskom razmaku polaže za treću zvezdicu. Ali po njegovom mišljenju ja sam očito ispunio uslove.Inače Srbija nema nijednog sudiju sa tri zvezdice. To je maksimum kada je sudjenje u boksu u pitanju i sa tri zvezdice može se suditi takmičenje bilo kog ranga u svetu”, kaže Vučićević .
Trenutno sa dve zvezdice Vučićević ne može da sudi jedino Olimpijske igre i Prvenstvo sveta, ali veruje da će mu vrlo brzo i takvi mečevi biti dostupni. „Mislim ja to mogu i sada na neki način ukoliko me AIBA pozove da to radim jer oni su organizatori Prvenstva sveta i imaju slobodu da pozovu koga hoće. Nije isključeno da dobijem takav poziv ali ja pre svega planiram polaganje za treću u ovoj godini.Potrebno mi je da još usavršim jezik. Na polaganju za dve zvezdice sam imao 97 poena od mogućih sto i ta tri poena sam izgubio na poznavanju jezika, imao sam neku grešku , ali sada ne sme biti grešaka”, navodi Vučićević.

 

image Da bi neko postao sudija u boksu potrebno je kako kaže da se prijavi Regionalnom savezu za polaganje, svake godine se organizuje kurs i taj test polažu sve sudije jer ono što mora da zna prvi to mora i treći sudija. Vučićević koji je trenirao i boks i kikboks kaže da nije obavezno da neko trenitra ove sportove da postao sudija , ali da iskustvo boksera mnogo znači. „Imam kolega koji se nisu bavili sportom. Ali lakše je videti u meču kada neko opstruira borbu, folira udarac, kada je neko zadao jak udarac , kada treba odreagovati . Ja uvek ponavljam da je osnovna svrha sudije u ringu bezbednost boksera u ringu.Neko ko nije boksovao teško može da odredi da li je udarac koji je zadat za sviranje nokdauna jer ako jeste , a nije odredjen nokdaun to rezultira još jednim udarcem koji može biti koban ili će bokser preživeti nepotrebne fizičke stresove.Ljudi greše jer boks nije sport onakav kako ga prikazuju, grub, nasilan, tek je na sedmom mestu na lestvici povreda u sportu i posledica koje ostavlja”, objašnjava Aleksandar.

 

image Do sada je sudio sve u regionu i Evropi mečeve koje organizuje Evropska bokserska federacija.”Beogradski pobednik, Zlatna rukavica, Kipar, Jaši, Turčea , mnogo toga do sada zaista i naravno nakon treće zvezdice biće tek turnira i takmičenja sa zvučnim i poznatim imenima”,kaže Vučićević.
S obzirom da će Valjevo postati poznato i po činjenici da ima takvog bokserskog sudiju veliko je pitanje kakav se boks igra u Valjevu? „Stagnacija, ne samo Valjevo , mnogi gradovi stagniraju, ali mislim da je došao trenutak kada će boks tako da kažem ugledati neko svetlo na kraju tunela. Sa dolaskom gospodina Borovčanina na mesto predsednika BSSrbije promenjene su mnoge stvari koje su kočile boks u Srbiji.Pa za tri meseca koliko je on predsednik srpski bokseri su bili na već 40 dana priprema reprezentacije. Svaki od tih boksera je iz nekog grada i to je dobar podsttrek za taj grad. Trenutno je loše i nema nekog kvaliteta u Valjevu konkretno , ali tu je nova ekipa BK Metalac i zaista se trude da što pre naprave svog boksera”, objašnjava Aleksandar.
Kada je kikboks u pitanju Valjevo je proslavila Tanja Vujić koja je bila šampion Srbije i Crne Gore, a ne kikbokser. „Tačno tako, prva medalja njena je bila na Evropskom prvenstvu, a nakon toga smo zajedno bili na Svetskom prvenstvu u Lisabonu gde je ona bila prva u ženskoj konkurenciji, a ja bio treći u kategoriji do 60 kg u disciplini ful kontakt.Što se tiče kikboksa Tanja je definitivno ostvarila najbolji rezultat. Svaka medalja, svaki ulazak u ring je viteški čin i treba biti respektabilan prema ljudima koji udju u ring i bore se , da ne govorimo o šampionima tek.Ja nikada neću zaboraviti šta mi je rekao trener koji je počeo da me trenera boks svojevremeno, a znao je da kaže Aco vas ima oko 15 000 mladih u Valjevu, a samo Vas pet je u Sali za boks, a od vas pet samo jedan uzima medalju. Selekcija je ogromna i jako je teško doći do medalje u boksu ili kikboksu”, zaključuje Vučićević.
S.V.
 

valis
dunav

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

ccc

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login