imageB92/Grčka je nakon slavlja zbog rezultata referenduma i velikog "ne" kreditorima osvanula uz velika očekivanja i nadanja. Posle celovečernjeg slavlja na trgu Sintagma, na kojem su mladi ostali do ranih jutarnjih sati, proslavljajući što su gradjani Grčke odbacili predlog poverilaca, svakodnevnica je nastavljena, a žitelji Atine, kako javlja izveštač Tanjuga, iščekuju kako će grčka vlada nastupati prema Briselu u narednim danima.

Grčka štampa na naslovnim stranicama objavila je rezultate referenduma, uz ocene da se radi o pobedi vlade, i da ta pobeda ne znači istupanje iz EU i evrozone.

Ulicama Atine, dan nakon referenduma, sve protiče uobičajeno - turisti obilaze brojne znamenitosti, a Grci koji su u letnjim baštama kafića komentarišu rezultate referenduma uz ocenu, koja preovladava, da su pokazali da su ponosan narod, koji ne dozvoljava diktate spolja.Građani Grčke poslušali su na jučerašnjem referendumu preporuku vlade premijera Aleksisa Ciprasa da treba odbiti najnoviji predlog međunarondih pverilaca.

Prema zvaničnim rezultatima 61,31 odsto zaokružilo je "ohi" na glasačkom listiću, a 38,69 procenata "nai" (da).

Građani smatraju da je glasanjem protiv predloga međunarodnih poverilaca vladi osnažena pozicija u daljim pregovorima sa Briselom i MMF-om.

"Nadam se da će ovaj rezultat biti dobar za Grke i Evropu i očekujem promene u Grčkoj i Evropi", kaže maldi Atinjanin.

On je izrazio nadu da se stanje u Grčkoj neće pogoršati, ističući da bi rezultat referenduma mogao da znači poboljšanje.

Stariji čovek ističe da ministar finansija Janis Varufakis nije trebalo da podnese ostavku, jer je on "dobar Grk". On je rekao da uvažava Evropu i evro, ali da, ne želi EU kakva je sada.

Prema njegovim rečima uslovi koje postavlja međunarodna zajednica su jedna vrsta pritiska kako bi se "domogli nafte na Kritu i ostrva".

Takođe, kao što su isticali mnogo Grci poslednja dva dana ni on ne želi da glavnu reč u EU ima Nemačka, jer smatra da se radi o "novoj okupaciji Grčke od strane Berlina", ovaj put o "ekonomskoj okupaciji".

Jedan sredovečni Atinanjin ističe da je ishod referenduma dobar rezultat za Grčku, naglasivši da Grci žele evro, ali ne i da zbog njega umiru od gladi.

"Mislim da će sada biti bolje za Grčku i Evropu i očekujem pravedniju saradnju Brisela sa Atinom", kazao je on dodajući da Grci žele evro jer je bolji od drahme.Među mlađim Grcima postoji i veliki broj onih koji su na referendumu zaokružili "Nai", kao jedna 25-ogodišnja Atinjanka koja je ocenila da je glasanje protiv predloga međunarodnih poverilaca bio i glas protiv Evrope.

Ona je kazala da je zabrinuta zbog aktuelne situacije, te podsetila da polako ministri napuštaju vladu i da bi premijer Aleksis Cipras trebalo da ode.

"Ja imam 25 godine i nemam snova. Živim u zemlji u kojoj ne mogu da sanjam i to mora da prestane", podvukla je mlada Grkinja.

Cipras je u obraćanju građanima, putem državne televizije, poručio da je glasanjem protiv predloga poverilaca Grčka okrenula novu stranicu istorije i da je spremna da nastavi pregovore.

"Dokazali smo da se demokratija ne može ucenjivati. Grci nisu odgovarali na pitanje da li su za ostanak, ili izlazak iz Evrope. Grčki narod je napravio hrabar izbor", poručio je Cipras dodajući da mu narod nije dao mandat protiv Evrope, već za nalaženje održivog rešenja.

"Grčka će u ponedeljak sesti za pregovarački sto sa ciljem da obnovi bankarski sistem", najavio je Cipras.

Ministar Varufakis podneo je, nakon referenduma ostavku da bi, kako je objasnio, olakšao premijeru Ciprasu lakše pregovaranje sa poveriocima.

Grčko "ne" naišlo je na razočaranje u EU, pre svega u Nemačkoj, odakle su stigle poruke da su pregovori o novom programu finansijske pomoći Grčkoj teško zamislive.

Francuski predsednik Fransoa Oland, koji je sinoć telefonom razgovarao sa Ciprasom, i nemačka kancelarka Angela Merkel, složili su se da se rezultati grčkog referenduma moraju prihvatiti i pozvali na održavanje vanrednog samita evrozone, koji je zakazan za sutra.

Šef Evrogrupe ministara finansija evrozone Jeren Dijselbum, izjavio je da je pobeda opcije "ne" na grčkom referendumu o paketu spasa za žaljenje i da se grčka ekonomija suočava sa oštrim merama oporavka.

I pored ovih poruka iz Evrope Grci mirno gledaju na svoju evropsku budućnost, te ne veruju u pojedine stavove iznete pred referendum da bi zaokruživanje "ne" na referendumu mogao značiti "Grexit", odnosno izlazak iz evrozone i EU.

 

valis
dunav

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

ccc

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login