imageJutarnji.hr/Najsavremeniji "nevidljivi" borbeni lovac, avion toliko tehnološki napredan da bi američkoj vojsci trebalo da osigura vazdušnu nadmoć u bilo kom budućem sukobu, na putu je da postane jedan od najvećih promašaja u istoriji. Reč je o mlaznjaku F-35, koji nikako da uđe u upotrebu, iako ga već godinama pompezno najavljuju kao novi američki vojni ponos.

Letelicu proizvodi ugledna kompanija "Lockheed Martin", a trebalo bi da zameni starije generacije vojnih aviona. Američka vojska planira da naruči više od 2.500 primeraka, dok je britanska 2012. godine spominjala narudžbinu od 150 aviona.Ipak, tri godine kasnije, F-35 je daleko od borbene spremnosti, a cena jedne letelice skočila je sa 51 na 134 miliona američkih dolara. Britanci su za sad naručili tek osam ovih aviona, ali niko ne zna kada bi oni mogli da budu isporučeni, prenosi Jutarnji.hr.Do sad je proizveden 131 primerak, no nijedan nije spreman za borbene operacije.
Kako otkriva Independent, a prenosi Jutarnji.hr pitanje je kada će i hoće li ikad biti spremni, s obzirom da je upravo naređeno uklanjanje motora sa svih dosad proizvedenih primeraka kako bi se izvršile određene popravke.
Cilj je sprečiti potencijalno fatalne nesreće nakon što se prilikom jednog probnog leta avionski motor zbog varničenja zapalio, pa je čitava flota prizemljena. Ovo je samo jedan u nizu problema koji su poremetili proizvodni program i time dodatno povećali cenu. Britanci insistiraju da će do 2018. svoj vazdušni prostor čuvati sa kompletiranim ratnim vazduhoplovstvo, ali bivši državni sekretar za oružane snage, Nik Harvi, u takvu tvrdnju tamošnjeg ministarstva odbrane ne veruje i kaže da za takvo nešto nema nikakve šanse.
- Ne sećam se da sam čuo ikoga da govori kako bi ovi avioni mogli da budu borbeno spremni pre 2020. godine. Već sada možemo reći da je ovo jedna od najpromašenijih investicija u istoriji - dodaje Harvi. Prema poslednjim podacima, ukupna cena programa razvoja i proizvodnje aviona F-35 skočila je sa 233 milijarde 2001. godine na čak 391 milijardu američkih dolara prošle godine. Zato nije ni čudo da je ovaj program nazvan "najskupljim i najambicioznijim" u Pentagonu ikada. Osim već spomenutih problema sa varničenjem u motoru, u toku su i popravke softvera, zbog čega kasni testiranje sastava naoružanja koje se neće završiti pre kraja 2017. godine, pod uslovom da ne iskoči neki novi problem.
Kako vreme odmiče, tako ovaj program sve više podseća na preskupi projekat aviona F-22, kog su od početka pratili problemi.
 

valis
dunav

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

ccc

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login