imageOdluka vlasnika jednog restorana u Gdinji na Baltiku da na vrata postavi nalepnicu „Ulaz zabranjen pristalicama Putina“ izazvao je kontroverzne reakcije zato što je postavljen pored nalepnice „Zabranjeno uvođenje pasa“.

Neki Poljaci upozorili su vlasnika, ukrajinskog emigranta, da su takve zabrane bile specijalnost nemačkih nacista tokom Drugog svetskog rata. Od izbijanja sukoba u Ukrajini, a posebno nakon pripajanja Krima Rusiji, u Poljskoj, ali i susednoj Češkoj, neki ugostitelji svoj politički protest demonstrirali su odbijanjem da usluže Ruse, ali ti sporadični slučajevi nisu izazvali veću pažnju javnosti. Ali slučaj restorana „Mala Ukrajina“ u Gdinji jeste, iako vlasnik, Ukrajinac Vadim Sikerko, tvrdi da nema ništa protiv toga da Rusi dolaze u njegov restoran, samo ne želi pristalice politike predsednika Rusije Vladimira Putina.
„To je samo vrsta nekonvencionalnog protesta protiv politike Putina. Svestan sam i toga da ne mogu da proverim da li neko podržava ili ne predsednika Putina“, kazao je Sikerko poljskim medijima.
Deo Poljaka kontroverznu nalepnicu podržava, međutim kod dela je naišla na ogorčene reakcije zato što je postavljena pored slične nalepnice koja obaveštava da je psima ulaz u restoran zabranjen.
„Kritikujem Putina, ali takvi napisi podsećaju me na one koje su postavljali Nemci zabranjujući ulaz i Poljacima tokom Drugog svetskog rata“, jedna je od tipičnih reakcija na društvenim mrežama.
Gdinja je zajedno sa susednim Gdanjskom i Sopotom omiljena destinacija ruskih turista u Poljskoj, a zahvaljujući ugovoru o malograničnom prometu koji je obuhvata Kalinjingradsku oblast Rusije, ta tri grada preplave tokom vikenda ruski turisti koji dolaze u šoping i provod.

 

valis
dunav

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

ccc

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login