imagePeriod od 365 dana nam se često čini predugim kada razmišljamo o novogodišnjim odlukama. Eventualnim stanovnicima drugih planeta Sunčevog sistema bi ljudske muke sa našom godinom izgledale smešno.

Na planetama koje su bliže Suncu od Zemlje godina traje kraće, dok je taj period na onim drugim znatno duži. Zavisno od toga na kojoj planeti bi vanzemaljci živeli, njihove novogodišnje odluke bi bilo ili ekstremno lako ili gotovo nemoguće ostvariti. Kako to da su razlike toliko drastične? Masa zvezda igra određenu ulogu u tome, pošto se planete koje orbitiraju oko zvezda sa većom masom kreću brže od onih koje orbitiraju oko onih sa manjom masom.
Međutim, glavnu ulogu u trajanju godine igra udaljenost. Na planeti koja je od svih u našem Sunčevom sistemu najbliža Suncu - Merkuru, godina (izražena zemaljskim danima) traje samo 88 dana. Osim toga što na Merkuru godina traje tako kratko, zanimljivo je da dan na ovoj planeti traje duplo duže - 176 zemaljskih dana.
Na drugom kraju naše galaksije stoji Neptun, koji je postao najudaljenija planeta brisanjem Plutona sa zvaničnog spiska planeta. Neptun se nalazi na udaljenosti od Sunca koja je oko 30 puta veća od udaljenosti Zemlje od Sunca, a za jedan krug oko naše zvezde mu je potrebno 165 zemaljskih godina.
To što ljudski rod masovno slavi 1. januar kao početak kalendarske godine, stvar je izbora. Međutim, postoji tačan trenutak koji bi se mogao uzeti kao polazna tačka za početak nove godine. Trenutak kada se planeta prilikom svog orbitiranja oko Sunca nalazi najbliže našoj zvezdi (pošto orbite planeta nisu savršeno kružnog oblika) se u astronomiji naziva perihel. Suprotno njemu, tačka u kojoj se planeta nalazi najdalje Suncu se naziva afel.
Ako bi na Neptunu bilo civilizacije koja bi, iz nekog nepoznatog razloga, slavila početak nove godine poput Zemljana, uzimajući perihel kao okvir, oni bi svoj doček imali tek 2042. godine.
Ako ste ljubitelji egzotike i voleli biste da dočekate Novu godinu na "malo" toplijem mestu, pa rešite da otputujete na Merkur i sa lokalnim stanovništvom (koje se vešto krije od Zemljana sve ovo vreme) proslavite Novu godinu, ne biste morali dugo da čekate - doček bi bio organizovan 22. januara 2015. godine.
Iako bi Neptun, po logici stvari, kao najudaljenija planeta Sunčevog sistema trebalo da bude rekorder kada je reč o dužini godine, neki naučnici se ne slažu sa tim. Adam Kraus sa Univerziteta Teksas u Ostinu kaže kako bi pre priče o najdužoj godini trebalo utvrditi šta se tačno smatra pod planetom.
Do danas je potvrđeno postojanje oko 2000 egzoplaneta, a postoji još barem 3000 potencijalnih ekstrasolarnih planeta. Dugo se uopšte nije znalo za njihovo postojanje, a sada kada je utvrđeno da postoje - i dalje nema formalne definicije egzoplanete.

Ako bi se sa spiska potvrđenih planeta izbacili objekti čija je masa 13 puta veća od mase Jupitera pod pretpostavkom da je reč o pseudozvezdama - takozvanim mrkim patuljcima, egzoplaneta rekorder bi bila planeta živopisnog imena - GU Piscium b.
Udaljenost ove planete od svoje zvezde je 70 puta veća od Neptunove i godina bi na njoj trajala 163.000 zemaljskih godina, prema navodima Mari-Iv Nod sa Univerziteta u Montrealu.
Godina bi najkraće mogla da traje na jednoj drugoj egzoplaneti još živopisnijeg imena - PSR 1719-14b. Ona orbitira oko svoje zvezde - pulsara na udaljenosti koja je 250 puta manja od udaljenosti Zemlje od Sunca. Kao rezultat - PSR 1719-14b svoj krug oko pulsara obavi za samo 2 sata.
Iako bi na prvi pogled svi ovi podaci mogli da izgledaju kao potpuno nebitne činjenice kojim se bave "tamo neki naučnici koji primaju platu za nagađanje", reč je o veoma važnim parametrima prilikom proučavanja egzoplaneta.
Podsetimo, naučnici analiziraju egzoplanete kako bi na nekoj od njih pronašli uslove slične onima na Zemlji. Kada znaju koliko godina traje na nekoj od planeta, naučnici mogu da procene kakvi su vremenski uslovi na njoj. To u praksi znači da bi na planetama na kojima godina traje kratko (poput Merkura) bilo previše vruće, dok bi na onim drugim (poput Neptuna) bilo previše hladno.
Sve ove analize se sprovode u potrazi za životom na drugim planetama ili u potrazi za nekim novim domom za ljudski rod u slučaju katastrofe na našoj planeti.

 

valis
dunav

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

ccc

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login