imageZanimljivosti dana: Verujemo da ima dosta vas koji vole Tolkinova dela i koji poseduju dosta znanja o "Gospodaru prstenova" i "Hobitu". Za one koji vole Tolkinova dela , u nastavku ovg teksta donosimo vam 5 manje poznatih činjenica, za verujemo će iznenaditi i one najveće fanove....

Tolkin je stvorio armiju obožavalaca i prodao na stotine miliona primeraka knjiga Hobit, koja je objavljena 1937. godine i Gospodar prstenova, koju je izdao 17 godina kasnije. Mnogi čitaoci znaju da u knjizi Gandalf Sivi zapravo kaže "Ne možeš proći!“, a ne čuveno „Nećeš proći!“ iz filma. Sledeće manje poznate činjenice zapravo dolaze iz nekih drugih izvora, kao što su zaboravljeni intervjui i izjave.

Tolkin je smatrao Semvajza Gemdžija "glavnim junakom"

Herojske kvalitete Semvajza Gemdžija Tolkin je pominjao u više navrata. Na primer, u odgovoru na pismo jednog obožavatelja koji se zove baš isto kao pomenuti junak, Tolkin je napisao: „Ja samo mogu da kažem, na Vašu sreću, nadam se, da je Sem Gemdži najveći heroj u mojoj priči, sada već voljen od strane mnogih čitalaca“.

Kristofer Tolkin, sin Tolkina i urednik njegovih posthumnih dela,mrzi filmove Pitera Džeksona.

U 2012. godini, Kristofer Tolkin je dao jedan od retkih intervjua francuskom listu, Le Monde u kom je rekao „Upropastili su knjigu, tako što su napravili akcioni film urast od 15 do 25 godina. I izgleda da će Hobit biti isti takav“. Takođe,Tolkin je izrazio negodovanje zato što su filmovi doneli još jedan nivo komercijalizacije radu njegovog oca. Postojala je priča da je Tolkin zapravo napisao Hobita za svoju decu, ali u jednom intervjuu za The New York Times 1967. godine, pisac je objasnio: „Naravno da nisam pisao samo za svoju decu. Kad ste mladi i neiskusni i ne želite da vas ismevaju, vi unapred kažete da pišete za decu“.

Kristofer Li, (igrao Sarumana), zapravo je jedini član ekipe filma koji je upoznao Tolkina pre njegove smrti.

U intervjuu za magazin Cinefantastique, Li je objasnio kako je bio u jednom pabu u Oksfordu i sasvim slučajno je jedan od njegovih prijatelja ugledao profesora Tolkina. Odlučili su da mu priđu i malo porazgovaraju sa njim. Kristofer Li je takođe verovatno najveći obožavalac Tolkina od svih glumaca iz filma, pa su ga tokom snimanja mnogo puta ispitivali razna pitanja, da bi videli koliko zapravo zna.

"Tokom snimanja, članovi ekipe su uvek pokušavali da mi pronađu nešto što ne znam. Postavljali bi mi pitanja kao što su: "Kako se zove Frodov otac" ili "Kako su se zvali mačevi ovog ili onog lika iz knjige. Ali do sada nisu pronašli ono što ne znam - ni jednom“, izjavio je poznati glumac.

Tolkin je želeo da napiše sve knjige na jeziku vilenjaka.

Pisac Filip Norman je objasnio: „Da je sve prepušteno njemu, on bi napisao sve knjige na vilenjačkom jeziku. Naravno, pronalazak jezika je temelj. Priče su tu da obezbede svet za jezik, a ne obrnuto. Ali, naravno, delo kao što je 'Gospodar prstenova 'je uređeno i samo onoliko vilenjačkog jezika koliko je ostavljeno je dovoljno za čitaoce“.

Ideju za svoje knjige, Tolkin je dobio tokom ocenjivanja ispita jednom studentu.

Dž.R.R. Tolkin je smislio celu priču nakon što je napisao rečenicu kojom počinje Hobit, na praznom prostoru ispitnog papira jednog studenta: „U jednoj rupi u zemlji, živeo je Hobit.“ Tolkin nije bio baš siguran zašto je ovo napisao, ali ga je to jako zaintrigiralo, pa je odlučio da zaroni dublje i vidi šta tačno sve krije ta rupa.

 

valis
dunav

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

ccc

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login