imageJoš 2000. godine CIA je napravila izvješće na 70 stranica u kojem su se njezini analitičari pozabavili predviđanjima za peroiod od te do 2015. godine

Zaključak je da uopće nisu puno promašili.CIA se očigledno bavi i predviđanjem budućnosti i to relativno kvalitetno, pokazala je analiza njihovog izvješća iz 2000. godine, koje je napisano na 70 stranica, prenosi Business Insider. Evo nekih od njihovih predviđanja iz 2000. godine:

“Međunarodne odnose sve više određuju velike i moćne organizacije nego vlade”.

Ovo predviđanje je vjerojatno bliže istini nego suprotno, iako je ponekad teško odrediti je li riječ u pojedinim slučajevima o državnim ili nedržavnim akterima, poput recimo Islamske države, piše “Dnevnik.hr“.

“Od sad do 2015. godine teroristička taktika postat će sve više sofisticirana i dizajnirana prema uzrokovanju masovnih žrtava”.

To je predviđanje postalo i više nego istinito 11. rujna 2001. godine. Otad se ta taktika pokazala uobičajenom preksom.

“Iran i Irak će razviti rakete dugog dometa u skoroj budućnosti. Iran… bi mogao testirati takvo oružje već iduće godine, a krstareće projektile do 2004. godine”.

Predviđanje se nije de facto obistinilo, jer Irak je u rasulu, a Iran doista radi na interkontinentalnim projektilima, samo što ih neće testirati prije 2016. godine.

“Svjetska populacija porasti će za više od milijarde, na 7,2 milijarde ljudi”.

Istinito predviđanje.

“Energetski resursi bit će dostatni potražnji”.

Pun pogodak, jer mnoge kompanije ukidaju planove za crpljenjem nafte i zemnog plina zbog količine tih resursa koji se trenutno dostupni u svijetu.

“Kineska ekonomija preteći će europsku i postati druga u svijetu, ali još uvijek ispod SAD-a”.

Samo djelomično istinito. Kina je trenutno broj jedan. SAD nisu.

“Europa neće u potpunosti postići snove o paritetu s SAD kao kreatora globalnog ekonomskog sustava”.

Nažalost, istina, iako se u izvješću “šutiralo” europsku ekonomiju. No, europska ekonomija danas ni nema neku jasnu viziju, a Junckerov plan tek treba zaživjeti u praksi.

“AIDS, glad i konstantna ekonomska i politička previranja znače da će populacije mnogih afričkih zemalja zapravo pasti”.

Potpuno krivo. Populacija Afrike narasla je za 300 milijuna ljudi u posljednjih 15 godina.

 

valis
dunav

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

ccc

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login