imageBeta/Parmiđana, plavi patlidžan sa parmezanom, omiljeno je jelo Švajcarske garde, vojnika koji obezbeđuju papu u Vatikanu, otkrio je glavni kuvar gardista David Gajser u novom kuvaru "Prijatno".

Gajser (24) je u kuvaru obelodanio trenutni meni gardista i jela inspirisana onim što su volele bivše, kao i sadašnji papa. Parmiđana, onako kako je najviše voli 110 papinih vojnika pravi se od režnjeva pohovanog plavog patlidžana koji se prelije sokom od paradajza i mocarelom, i zapeče 15 minuta.
"Ovo jelo često jedemo ovde", rekao je Gajser u intervjuu koji je dao u kuhinji kantine Švajcarske garde, gde su većina kuvarica poljske opatice.
U nedeljnom meniju koji visi na zidu kantine preovlađuju italijanska jela, poput rižota, špageta sa četiri vrste sira i tortelina, ali mogu se naći i jela specifična za severnu Evropu, kao što su kobasice i kiseli kupus.
Kada se radi o papinom meniju, u knjizi je navedeno šta su najviše voleli da jedu poslednja trojica papa.
Omiljena jela pape Franje uglavnom su argentinski specijaliteti, poput testa punjenog mesom, sirom ili povrćem, govedina i karamel dezert napravljen od kondenzovanog mleka.
Kada se radi o njegovom prethodniku Benediktu Šesnaestom, poreklom
Bavarca, on je preferirao kobasice i pečenu svinjetinu, dok je Jovan Pavle drugi voleo punjene poljske knedle i kolač od jabuka.
Gajser, koji se bliži kraju dvogodišnje službe, nikada nije kuvao za Franju, ali mu je poklonio primerak svog kuvara.
"Video je fotografije i knjigu, i bio je veoma srećan", rekao je Gajser.Njegov kuvar je objavljen u Nemačkoj u oktobru 2014, a u međuvremenu su izašli prevodi i na engleski, španski, francuski, italijanski, ruski, korejski, poljski i slovački.Švajcarska garda, najmalobrojnija i jedna od najstarijih vojski u svetu, prepoznatljiva po plavo-zlatnim uniformama u renesansnom stilu, štiti papu i vrši ceremonijalne dužnosti, a njeni pripadnici mogu biti samo Švajcarci.

 

valis
dunav

Zašto mi

Razlozi da odaberete baš naš portal:

  • Mi volimo naš posao
  • Ne dopuštamo cenzuru
  • Dopuštamo kritiku i različitosti
  • I Vi se ovde pitate :)

krusik

ccc

europrom

 

Uslovi koriscenja

Vamedia posetiocima u dobroj nameri obezbeđuje korišćenje sadržaja Vamedia.info portala. Svi posetioci imaju pravo da besplatno koriste sadržajeovog portala, ukoliko ne krše pravila korišćenja. Svaki korisnik dužan je da proverava i obaveštava se o pravilima korišćenja ovog portala. Ni jedan deo portala ne sme se koristiti u nezakonite svrhe, ni za promovisanje istih.
Vamedia štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj meri.Vamedia se obavezuje da će u dobroj nameri koristiti podatke dobijene od korisnika tokom korišćenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati, niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Sadržaji Veb sajta u isključivom i potpunom su vlasništvu Vamedie . Delovi ili ceo Veb sajt ne mogu biti kopirani, reprodukovani, prenošeni, publikovani ili distribuirani bez prethodnog pisanog odobrenja Vamedie, izuzev u slučaju preuzimanja informacija i materijala i pohranjivanja na disk računara pojedinačnog korisnika radi lične upotrebe.
Sve robne marke i logotipi prikazani na ovom Veb sajtu zaštićena su imena i u vlasništvu Vamedie i ne mogu biti korišćeni na drugim Veb sajtovima bez pisanog odobrenja Vamedie. Bilo koja od robnih marki ili imena uključujući ime Vamedia ne mogu biti uključeni u Internet adresu bez prethodnog pismenog odobrenja Vamedie.

Odricanje od prava

Svi sadržaji i informacije na sajtu Vamedie predstavljeni su javnosti na uvid u najboljoj nameri, i Vamedia veruje da su tačni. Međutim, stranka koja želi da stupi u poslovan odnos sa nama ili kupi nekih od naših proizvoda ili usluga, ne treba da se osloni na informacije na Veb sajtu već da uputi direktan upit odgovarajućoj instanci u Vamediji. Ne pružamo bilo kakve garancije putem ovog Veb sajta u vezi bilo kojih proizvoda ili usluga, i na taj način ne možemo biti odgovorni za direktne ili indirektne štete koje mogu nastati korišćenjem informcija sa ovog Veb sajta. Informacije na ovom Veb sajtu mogu da sadrže tehničke netačnosti ili štamparske greške. Informacije mogu biti izmenjene bez prethodnog obaveštenja.

Linkovi

Vamedia ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila ili publikovala treća lica a koja su vezana linkom sa strana Veb sajta Vamedie. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan Veb sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata. Sami linkovi ne znače istovremeno da Vamedia na bilo koji način sponzoriše ili je povezan sa entitetima koji su odgovorni za ažuriranje pomenutih Veb sajtova ili strana.

Modifikovanje i promena pravila

Vamedia zadržava pravo da bez najave povremeno promeni ili modifikuje ova pravila , kao i delove naznačene pod « privatnost « i « copyright «.

Nadležnost suda

Za sve sporove koji proisteknu iz ovih Pravila nadležan je sud u Valjevu, Srbija

Member Login