Garant oživljavanja Divčibara je Grad Valjevo

imageDan 27. decembar se smatra datumom koji je označio početak razvoja turizma na Divčibarama. Radna grupa koju je grad oformio za Divčibare prezentovala je upravo na ovaj dan planove razvoja Divčibara. Gradonačelnik Slobodan Gvozdenović pozvao na strpljenje do kraja naredne godine kako bi se svi uverili u rezulatate rada i ozbiljne namere.

Gradska vlast donela je odluku da se u narednoj godini od svih turističkih destinacija najviše ulaže u Divčibare. “ Intencija nove gradske vlade je da posebno obratimo pažnju na Divčibare i Petnicu. Do sada smo neke stvari pomerili sa mrtve tačke , a nama je jako značajno da je to naišlo na razumevanje javnosti . Danas smo sa gospodinom Babićem narodnim poslanikom razgovarli Dragan jeremić i ja da u narednih par meseci uradimo projekat i osvetlimo stazu i učinimo je još atraktivnijom. Ali to je samo jedan korak, a korak po korak dok ne napravimo iskorak”, rekao je gradonačelnik Slobodan Gvozdenović.
O konkretnim planovima i načinu na koji će biti utrošeno 47 miliona dinara koliko grad planira da izdvoji za ovu planinu govorio je David Maksimović član Gradskog veća i član radne grupe za Divčibare koji je rewkao da je napravljen plan pod nazivom “Naše Divčibare 20-20”.
“U pitanju je četvorogodišnji plan sa idejom da svake godine imamao korake koji će doneti boljitak Divčibarama. Za 2017. godinu Grad je kao pravi domaćein se prvenstveno fokusirao na projekte tehničke dokumentacije koji su osnov za bilo kakvo finansiranje od strane i grada i ministarstava.Predvidjena je eksproprijacija zemljišta u iznosu od 7 miliona, izradu katastarsko-geodetskih snimaka kao osnov za izradu tehničke dokumentacije u vrednosti od pet miliona dinara. Izrada projektne dokumentacije 9 miliona dinara it u je pre svega u pitanju kanalizacija i vodosnabdevanje, al ii saobraćajnice. Imamo ideju da u narednoj godini napravimo na Divčibarama Gradsku kuću u okviru koje će To imati svoj informacioni centar. tu je i 14 miliona za saobraćajnice, 2,5 miliona za funkcionisanje javnog prevoza”, rekao je Maksimović.
U planu je i završetak meteo stanice što je po miškljenju radne grupe važan preduslov da neko dodje na Divčibare.Kao najurgentniji problem Divčibara radna grupa vidi problem kanalizacije . “ Postoji već jedan nacrt kako to rešiti bez nekih velikih radova , a u budžetu nije predvidjena kamp Breza ali tu smo napravili razgovore da privatno javnim partnerstvom to oživimo. Ski traka je projekat sa kojim idemo prema ministarstvu, hala sportova takodje . Vodosnabdevanje je ključno podjednako i tražimo način kako da uključimo bušotinu koja postoji.Žao mi je što meteo stanica nije uradjena iako dve godine oprredeljujemo sredstva ,a problem je bio u eksproprijaciji i to ćemo sada rešiti”, rekao je zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić.
U proteklim godinama gotovo svaka vlast u Valjevu najavljivala je ulaganja u Divčibare i razvoj ove planine. Pitanje Vamedie je bilo zašto je sada drugačije i zašto bi sada trebalo da verujemo da će biti drugačije. “ Konkretan odgovor na vaše pitanje je da sačekamo kraj 2017. godine i vidimo šta će biti . Tada da se vidimo i konstatujemo da je ova radna grupa temeljna i shvatila svoje zadatke vrlo ozbiljno”, rekao je gradonačelnik Gvozdenović.
Divčibare su svojevremeno izgubile licencu vazdušne banje , još uvek nisu proglašene turističkim prostorom pa je logično pitanje bilo kada će Divčibare konačno dobiti status koji zaslužuje. “ Potrebno je da dobijemo saglasnost ministarstva da je ovo turistički prostor. Mi smo tu licencu izgubili u nekom period na koji ne bih da se vraćam i sad je stvar radne grupe da vidi kako će to da uradi. Kada će tačno Divčibare ponovo biti proglašene turističkim prostorom i biti proglašene vazdušnom banjom ja to sada ne mogu tačno da kažem , ali se nadam da će to biti u najkraćem mogućem roku”, bio je odgovor gradonačelnika.
Zamenik gradonačelnika Jeremić imao je stav da je u pitanju ko kontroliše sve što se dešava , a daje grad sada u potpunosti preuzeo kontrolu nad Divčibarama i projektimakoji će biti realizovani.” Ono što očekujemo je od ministarstva turizma sredstva za halu sportova. Sve ostalo zavisi od nas i zato je sve mnogo realnije nego što je neko bilo. Možda će neko reći da je pedeset miliona nedovoljno za Divčibare , ali 50 miliona je veliko za grad i mi smo taj novac predvideli vodeći računa o tome koji su to prioritetni projekti”, rekao je Jeremić.
Grad Valjevo svojevremeno je bio učesnik u projektu Turistički proizvod Divčibare koji je EU finansirala tada sa 98 000 evra , a najnovije informacije govore da dokumenta koja su tada napravljena nisu ni dovoljna niti upotrebljiva u opciji proglašenja Divčibara turističkim prostorom. O tome kolika je zaista procedura oko povraćaja ovog statusa i šta nam je za to sve potrebno u smislu strateških dokumenata nova radna grupa nije govorila.

S.V.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.