Odluka o rehabilitaciji Nikole Kalabića početkom godine

imageDa li će Nikola Kalabić biti rehabilitovan biće poznato 5. januara 2017. godine. Zahtev za njegovu rehabilitaciju podnela je Kalabićeva unuka Vesna Kalabić.

Da li bi nekadašnji komandat Gorske garde Kraljeve vojske u otadžbini mogao biti rehablitovan pitanje je na koje će odgovor uslediti početkom naredne godine . Na jučerašnjem ročištu u Višem sudu u Valjevu tužilac se pozivao na odredbe Zakona o rehabilitaciji po kojima lica koja su odlukom Državne komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača tokom Drugog svetskog rata proglašena ratnim zločincima, ne mogu rehabilitovati, advokat podnosioca zahteva Goran Brankvoić tvrdo je da ne postoje dokazi o zločinima koji mu se stavljaju na teret. Branković je u Kalabićevu odbranu naveo i činjenice da se radi o politizovanom procesu koji je doveo do njegove likvidacije čemu su obilato kumovali ideološki razlozi tog vremena. Posebno lošom notom obojena je priča o Kalabiću, za koju takodje ne postoje dokazi, da je Kalabić izdao Dražu Mihailovića. Ova „umetnuta“ priča nikada nije potkrepljena dokazima. Demantujući te navode, on je naveo da je Draža, iako je imao na raspolaganju pet generala i više pukovnika i potpukovnika, komandu nad Gorskom gardom, udarnom pesnicom Ravnogorskog pokreta, poverio upravo Nikoli Kalabiću.
„Potpuno je apsurdno i pomisliti na to, mnogo je logičniji zaključak da je Nikola Kalabić stradao iz političkih, nacionalnih, a pre svega ideoloških razloga i to je osnovni razlog zahteva za njegovu rehabilitaciju“, rekao je Branković.
Viši javni tužilac u svojoj završnoj reči pozivala se pak na činjenicu da je on odlukom Državne komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača u Drugom svetskom ratu našao u krugu lica koja su proglašena ratnim zločincima i ne mogu se rehabilitovati.

Vamedia

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.