Pivara na ponos Valjevu

imageValjevska pivara u godini iza nas ostvarila je rast proizvodnje , počela izvoz na inostrano tržište i osvojila brojne nagrade i priznanja . Kao učesnik i podrška svih gradskih manifestacija , ali i onih na nivou Srbije Pivara se svrstala u red visoko odgovornih društvenih preduzeća.

U protekle četiri godine Valjevska pivara svake godine beležila je rast u svakom segmentu poslovanja . Sigurno značajan pomak u poslovanju napravljen je izlaskom na tržište Amerike , a direktor Pivare Aleksandar Rajevac kaže da pored Ilinoisa gde je do sada Pivara izvozila ubuduće će Valjevsko pivo putovati i za Floridu. „ U njihovim supermarketima pored svih njihovih brendova na polici je i Valjevsko pivo. Neprestano dobijamo slike od naših ljudi koji beleže takvu situaciju. Pre dva meseca poslali smo i jednu probnu količinu i za Australiju i ona treba da stigne tamo oko Nove godine i videćemo kako će na tom tržištu biti naše pivo primljeno. Iz Amerike su nam tražili potvrdu da će piva biti i za Srpsku Novu godinu“, kaže Rajevac.

Od 2012. godine Pivara je u UPPR-u , a rezultati rada pokazuju da Pivara nije samo povećala stepen prodaje već i proizvodnje . Proizvodnja je svake godine rasla i obim proizvodnje za četiri godine porastao je za 26%. „ Taj podatak je utoliko zanimljiviji što je zabeležen ukupan pad prodaje piva za 10 % na nivou zemlje , a mi smo eto zabeležili rast. Ukupan prihod porastao je za 33% u protekle četiri godine.Plaćena akciza , to je nama jako interesantno jer smo veliki obveznici akcize i PDV-a, a zato i što je država onog trenutka kada je izvršila konverziju duga u kapita otpisala dug i postala vlasnik kapitala za 1,5 milijardi. Rast akcize od 2012. godine do sada je 49% . Plaćen PDV je povećan za četiri godine 70%. Porezi i doprinosi , plaćeni, takodje su povećani . Beležimo povećanje palta zaposlenih istovremeno za 50% u odnosu na 2012. godinu. Sve ukupno obračunata i plaćena akciza za period 2012 do sada 980 miliona , PDV 431 milion , porezi i doprinosi 308 miliona sve ukupno doprinos pivare ovoj državi je 1,7 milijardi“, rekao je Rajevac.

image Pivara trenutno ima 197 radnika , a prosečna zarada je 43 898 dinara. U januaru Pivara će isplatiti i poslednju ratu ranijeg duga od 14 miliona dinara.Zahvaljujući izvozu u inostranstvu Pivari se sa zahtevom za saradnju javljaju i preduzeća iz Srbije , a na pitanje Vamedie da li postoje zainteresovani kupci, možda neka inostrana kompanija Rajevac kaže da se niko nije javio. „ Možda i postoje, ali mi nemamo te podatke ni informacije . Ovde niko nije došao sa takvom pričom. Interesovanja je vrovatno bilo i ono postoji , ali niko zvanično nije to rekao. “, kaže Rajevac.
Pivara je u prošloj godini pored učešća u svaim manifestacijama u gradu pomagala i Centar za VTO , a ove godine nagradila je i najbolje djake Valjeva . Stigla su i brojna priznanja i nagrade Pivari  medju kojima Rajevac posebno ističe nagradu Pivare kao društveno odgovorne firme . „ Dobili smo specijalnu nagradu RPK za društvenu odgovornost što je nama potvrda da smo nešto radili dobro i trudićemo se da i narednih godina bude tako i još bolje. Želimo svima da pomognemo , ali da bismo to uradili mi prvo moramo da zaradimo novac“, kaže Aleksandar Rajevac direktor Pivare.

image S.V.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.