Nekadašnja kasarna je sada privatno vlasništvo

imageIako je grupa Valjevaca podigla značajnu buku oko rušenja objekat u prostoru kasarne Kadinjača, valjevski novinari došli su do podatka da Kadinjača nije pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture . S druge strane novi vlasnik Kadinjače ima pravo da na svom posedu izvodi radove.

 

Vamedia je svojevremeno objavila informaciju da je kasarnu Kadinjača kupilo Društvo za proizvodnju, promet i usluge “Publik” d.o.o. Valjevo koje je bilo najpovoljniji ponuđač za 1,4 miliona evra. Sam prostor Kadinjače već dugo se nalazio u masters planu Vojske Srbije na prodaju, a sam grad Valjevo bio je jedan od zainteresovanih kupaca. Kako pregovori Grada I Vojske nisu urodili plodom I cena nije snižena na nivo koji grad može da plati za ovaj prostor nekadašnje kasarne bila je zaintereosvana I kompanija Karić. Ipak u finalnoj ponudi najbolju cenu dalo je preduzeće iz Valjeva “Pubilik”.
Reagujući na nedavne radove koji su započeti u ovom prostoru grupa gradjana pozivala se povremeno I na zaštitu spomenika culture. Ipak direktorka Zavoda u Valjevu Ksenija Stevanović novinarima je rekla da Kadinjača nije pod zaštitom.” Reč je o tome da se, nakon prodaje tog objekta, pojavila inicijativa grupe građana da se “Kadinjača” na neki način zaštiti, pa je ta inicijativa stigla i do Ministarstva kulture koje nam je naložilo da sa vlasnikom, koji ima potpuno “čist” vlasnički list nad kompleksom, počnemo pregovore kako bi se bar neki od paviljona kasarne sačuvao od rušenja. Ti pregovori su i dalje u toku, a za sada smo došli do toga da vlasnik ima obavezu da u okviru kompleksa podigne odgovarajuće spomen obeležje”, rekla je Stevanović.

 

image Istorijski gledano, kasarna je zidana krajem 19. veka nakon formiranja Drinske divizije, a u njoj je najpre bio smešten Peti pešadijski puk kralja Milana, a potom 17. pešadijski puk, koji je prošao sve bitke balkanskih i Prvog svetskog rata.Tokom 1915. godine u vreme epidemije pegavog tifusa, kao i gotovo svi javni objekti u Valjevu, “Kadinjača” je bila pretvorena u bolnicu u kojoj su se lečili ranjenici iz Cerske i Kolubarske bitke, kao i zaraženi tufusom.
Ove činjenice bile su dovoljan povod za brojne inicijative. Ipak šta će se tačno nalaziti ubuduće na prostoru nekadašnje kasarne nije poznato. Oni koji su ranije najavljivali kupovinu razmišljali su o sportsko rekreativnom centru, šoping molu, stanovima.
S.V. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.