Svečano otvoren Gerontološki centar u Valjevu

Posle 15 punih godina , danas je svečano otvoren objekat Gerontološkog centra u Valjevu . Objekat je otvorio predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević zajedno sa gradonačelnikom Valjeva Lazarom Gojkovićem. Otvaranju su prisustvovali i predstavnici ambasade Japana čija je Vlada svojevremeno donirala sredstva za izgradnju objekta.

Izgradnja Gerontološkog centra počela je 2009. godine i počela je zahvaljujući donaciji Vlade Japana u iznosu od 2,5 miliona evra . Projekat je predvidjao   izgradnju zgrade,  dvorišta i parka,  ambulante,  prostora  za negu  i  ishranu. Procenjena vrednost bila je 373 miliona dinara, a  preostala sredstva  su  trebali da obezbede grad i Republika. Radovi su zaustavljeni u junu 2011. godine zbog problema izmedju Ministarstva i preduzeća Ratko Mitrović .

Radovi su stali ,a potom su sporadično nastavljani , ali nikada u punom kapacitetu. Odlukom Vlade Srbije iz državnog budžeta izdvojeno je 2021. godine milijardu dinara. Uz dogradnju aneksa , objekat je sada poprimio jedan sasvim drugačiji izgled.

Zahvalivši se Vladi Japana na prvim izdvojenim sredstvima premijer Srbije Miloš Vučević je rekao da ovakvi objekti menjaju sliku Srbije .

„Ovi objekti, to  nisu u pitanju samo neke gradjevine , ovo je nešto što menja krvnu sliku naše države, menja i popravlja sliku života u Valjevu , ali i u Srbiji. Nezamislivo je bilo za Srbiju da može da toliko ojača i otvara ovakve Gerontološke  centre koji izgledaju ovako i liče, što bi rekao ovde deda Pera , na hotele A kategorije . Iako nisam gradjrevinski inženjer pogledajte samo koliko je prostrano, svetlo, moderno opremljeno i vidi se da je radjeno sa suštinskom namenom objekta“, rekao je Vučević.

Kapacitet objekta je 113 korisnika, a za njih su pripremljeni jednokrevetni i dvokrevetni apartmani. Pored soba sa kupatilima, na raspolaganju budućim korisnicima su i prostori za druženje i brojne aktivnosti.

„Sto korisnika će živeti ovde i provoditi dane u trećem životnom dobu i rekao bih u najboljim mogućim uslovima. Nije to samo podrška starijim gradjanima već i njihovim porodicama jer nije uvek lako porodicama da se organizuju posebno kada deca i unuci žive daleko. Nije to pitanje smeštaja i apartmana ovde je prvenstveno u pitanju socijalizacija, da ljudi zajedno provode vreme i ne osećaju se usamljenima. Mislim da je to najlekovitije za svakog od nas“, rekao je Vučević.

Pored osnovne usluge u prostoru Gerontološkog centra biće organizovane i dve nove socijalne usluge dnevni boravak za stara lica i prihvatilište za beskućnike.

Otvaranju objekta prisustvovalo je i nekoliko budućih korisnika Centra koji su premijeru naglasili uočeni komfor.

Sam premijer je na kraju obraćanja medijima prokomentarisao i činjenicu da je objekat dugo bio izložen zubu vremena, a njegova gradnja praktično napuštena .

„Ovo je objekat čija je gradnja počela 2009. godine ,  a onda smo ga na predlog predsednika države obnovili 2021. godine . Zamislite krenulo 2009. godine i neko se samo slikao i ostade samo slika izbledela, ali Bogu hvala Srbija je daleko iza sebe ostavila to vreme. Vreme kada se objekti nisu završavali nego se neko samo promovisao bez ikakvog smisla i pre svega bez ikakvog rezultata“, konstatovao je Vučević.

Otvaranju objekta prisustvovao je i ministar bet portfelja u Vladi Srbije Djordje Milićević.

Gerontološki centar nekada 

Gerontološki centar danas

18 comments on “Svečano otvoren Gerontološki centar u Valjevu

  1. Miodrag

    Jako je bitno da je premijer otvorio sad pred izbore, narocito uzevsi u obzir da je gro nasih biraca tamo.

    Reply
  2. Inspektor Megre

    Izgradnja ovog Gerentološkog centra je poreske obveznike koštala 4.000 evra po jednom m2!!!
    Jbte, pa izgradnja luksuznih vila na Dedinju i Senjaku u Beogradu košta duplo manje.
    Di su pare, sinovci??? Jel tamo đe i milioni dodatnog ulaganja u rekonstrukciju ulice Vuka Karadžića?
    Jel tamo đe je otišlo i onijeh 67 MILIONA dinara za senzore na parking mestima???
    Koliko ste planirali da ukradete u toku izgradnje podezemne garaže na početku Tešnjara???
    Dobro, dobro, zašiljiće mo mi olovku pa na izborima 2. juna će mo vam pokazati najkraći put za Zabelu!!!

    Reply
    1. Mix23

      A sto ne rece sta sto su zuti pokrali ovakav jedan objekat i to se zna, a vase price o krađi su za zaludan narod. Pa da kradu ne bi bilo građeviba, odakle im pare.

      Reply
  3. Neke činjenice

    Da podsetim premijera i gradonačelnika da njegova stranka vlada Srbijom i Valjevom od 2012. godine. Koje je to onda vreme Srbija ostavila iza sebe? I odlično je da ste prikazali fotografiju Gerontološkog centra nekada, jer ona govori o najmanje 2 stvari – prvo, ono što se vidi na toj slici je izgrađeno za 2,5 miliona evra koji su dobijeni od japanske vlade (dakle, objekat je izgrađen) i drugo, objekat je počeo da propada zbog nemara vlasti kojoj pripadaju i premijer i gradonačelnik, jer je sve do 2021. bio potpuno napušten i bez čuvara. Ono što vlast neće da nam kaže je da je od 2021. godine potrošila još 10 (deset) miliona evra da dovrši već izgrađeni objekat. I to bez opreme i nameštaja. Na šta je potrošen taj novac? Inače, objekat ima oko 6200kvm što znači da nas kvadratni metar tog objekta košta oko 2000 evra.

    Reply
    1. Pera

      Japanska vlad je donirala 2.5 miliona evra i od toga se mogao izgraditi ovaj centar.
      Mali deo od toga je utrošen a ostalo nestalo. ?
      Kasnije je utrošen veliki deo novca za završetak pa je kvadrat ispao 4000 E/m2
      I šta ja sad treba da mislim? Da li ih je sramota od japanske vlade ?

      Reply
      1. Neke činjenice

        Japanska vlada je donirala 2,5 miliona evra (prema kursu iz 2009. to je negde oko 240 miliona dinara). U tekstu piše da je procenjena vrednost bila oko 373 miliona dinara (oko 4 miliona evra po tadašnjem kursu) i da je razliku između japanske donacije i ukupne vrednosti trebalo da daju Grad i Republika. Tada između ministartstva koje je vodio Rasim Ljajić i izvođača radoba nastaje problem i radovi se prekidaju. Pitanje je kako je onda ukupna cena koštanja izgradnje skočila sa 4 miliona evra na 12,5 miliona evra. Povećana je čak 3 puta!

        Reply
  4. Ica smekerica

    Ovo je zaista tema za postovanje i nema mesta mrznji koju seju mrzitelji svega i svacega na dnevnom nivou po portalima. Ovo je vazno i za pohvalu, kao sto smo hvalili vrtice nove i slicno. Cestitam mom gradu, jer ovo i jesu lepe vesti.

    Reply
    1. Шпанац

      Нема мржње, само навести колико је тачно уложено новца по м2 . Из тога се све види.

      Reply
  5. Aleksa

    Zaista za svaku pohvalu. Tačno je da je dosta vremena prošlo ali zaista je ovo reprezentativno i funkcionalno. Nakon proširenja kapaciteta predškolske ustanove ovo je još jedan rezultat rada Vlade Srbije i grada Valjeva. A to što neko kritiĉki daje osvrt da je pred izbore i to je tačno ali to je rezultat rada nadležnog Ministarstva, Vlade Srbije pre svega i Gradonačelnika grada Valjeva u ovom sazivu!

    Reply
  6. sin anarhije

    Objekat kostao 10 puta vise zbog lopovluka u sns redovima tokom godina , a gomila potencijalnih korisnika nije ni docekala , otvaraju pred izbore , rade ulice , cene u maloprodaji otisle u nebesa , gradjevinski materijal , stocna hrana , parking na aerodromu za mesec dana sa 300 na 600 , medjutim zatupljena masa i dalje slepo veruje …

    Reply
  7. Лазар

    хвала богу да је завршено,са о још да се види где ће завршити председник,у том центру или у забели

    Reply
  8. Valjevo kod Uba

    Pita moj komsija da li da aplicira? Kaže kad su otvarali Dom penzionera njegovog oca nisu mogli da z… jer to nije uticalo na status penzije. Ako zatvarate odmah posle izbora, nemo’ komšiju da mi zajebavate. Inače će glasati za vas. Od kada zbog starosti nista ne zna njegovi ste favoriti.

    Reply
  9. Dragan

    Svako ko ne poštuje svoje roditelje smestiće ih u ovaj dom i zakucati ekser u dasku !!!

    Reply
  10. Pavle

    A koliko se sećam lokalna samouprava obećala prostor,u Gerontološkom Centru,za UG AUTIZAM VALJEVO. Kad je objekat izgrađen od toga ništa.
    To smo i očekivali.
    Sramota.

    Reply
  11. Miculence

    Dobro je što nasa Vlast pokazuje principijelnost! I u ovom domu mora biti mesta za najmanje 1 do 2 Rusa u zavisnosti od broja korisnika. Ssmo mek napisu da su Ru si.Kao staraca sa manjinske liste. Makar da ih boli d.. U slučaju prigovora nadležan je Naš sud! Prevodioci im nece trebati jer se sud neće zamajavati sitnicama. Znaju Rusi srpski. Nego su Ruski zaboravili. Nisu bar od rođenja govorili.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.