Antikorupcijska ulična akcija u Valjevu

Predstavnici organizacije civilnog društva Institut za istraživanje korupcije “Kareja” iz Pančeva održali su u Valjevu uličnu akciju pod nazivom „Odbranimo antikorupcijski zakon od korupcije“.

Aktivisti “Kareje” razgovarali su sa našim sugrađanima i pozvali ih da podrže zahtev da se svim 700 opštinskim i višim tužiocima u Srbiji vrati nadležnost da postupaju po korupcijskim krivičnim delima, koja im je oduzeta izmenom Zakona iz 2018. godine.

„Da li antikorupcijskom zakonu treba odbrana od korupcije? Odgovor je na žalost – da, jer ispada da se naša država protiv korupcije bori tako što je smanjila broj tužilaca za korupciju sa 700 na 50. Smatramo da je broj od 50 jako mali za korupciju koja je nabujala u našem društvu u svim sferama. Građani nam podrušku mogu poslati na mejl akcija2024@gmail.com u koji će upisati da podržavaju navedeni zahtev kao i svoje ime, prezime i mesto”, objasnili su predstavnici ove organizacije.

Kako su najavili Institut „Kareja“ će u petak Ministarstvu pravde predati zahtev da se izmeni ta odredba Zakona iz 2018. godine i da se vrati nadležnost svim osnovnim i višim tužiocima da postupaju u korupcijskim predmetima.

„Ovakve ulične akcije vodimo desetak dana i obišli smo pet gradova, a do juče samo dobili dvadeset mejlova podrške. Da li je malo? Kao borci protiv korupcije prihvatamo činjenično stanje, a najkraći zaključak koji možemo da izvedemo jeste da su građani Srbije ubijeni u pojam i da ih jednostavno ne interesuje ništa što je produkt zloupotrebe političke moći i nabujale korupcije. Ipak, ne odustajemo od borbe i ideje da se ova svarnost promeni“, poručili su aktivisti „Kareje“.

Oni su Valjevcima koji su bili zainteresovani delili i besplatno izdanje prvih antikorupcijskih novina u Srbiji, magazina antikorupcije MAK.

3 comments on “Antikorupcijska ulična akcija u Valjevu

  1. Istina

    Не знам само ко вас финансира? Толико тх организација, удружења, покрета… има да је право чудо како их Вучић све плаћа да замлаћују овај јадни народ који нестаје…

    Reply
  2. Dragan

    korupcija je losa samo onima koji nemaju nikakvu vezu. mi imamo 700 hiljada clanova i gde god krenem tu je nas clan koji radi nesto i moze da zavrsi sta treba. a zamisli sad nemozes da dobijes gradjevinsku dozvolu jer nemas vezu. ili ti dete nebude upisano u obdaniste iako si sa direktorom u stranci. ili da cekas na listi cekanja kod lekara umesto da kao covek odmah zavrsis sve. tako da korupcija i nije losa jer bez nje bi mnoge stvari bilo tesko zavrsiti a samo zbog ovih iz nevladinih organizacija je dosla na los glas

    Reply
    1. Istina

      Свака ти је као Његошева… Има ли неко да твоје коментаре бележи и да се једног дана објави збирка…?

      Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.