Gradska slava obeležena liturgijom, litijom i porukama o činjenju dobrih dela

Valjevo je juče proslavilo gradsku slavu – Duhovski ponedeljak, odnosno, Druge Trojice na tradicionalan način, liturgijom, lomljenjem slavskog kolača, liturgijom i urezivanjem litijskog zapisa.

Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Vaskrsenja Gospodnjeg služio je episkop valjevski Isihije sa sveštenstvom eparhije, a liturgiji su, između ostalih, prisustvovali gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković, načelnik Kolubarskog okruga Viktor Mićić, predstavnici Skupštine grada i Gradske uprave, vojske, policije i drugih institucija.

“Svaki pravi dar crkveni jeste dar Duha svetoga, jer čovek sam ne može da čini ta dela božja. Tako i mi u ovom životnom planu, ako se trudimo ljudskim snagama možemo da donesemo neku malu korist, ali ona često ima isto toliko i štete. Ali, ako to isto učinimo u Duhu svetome, u slavu Božju, verujući da činimo božje delo, onda uz dobro koje činimo tim našim delom dešava se mnogo veća stvar, deluje Duh sveti. I to je uputstvo za življenje u Crkvi, da živimo u Duhu svetom, da u njemu vidimo jedni druge kao braću i sestre u Hristu. Da nam na prvom mestu bude da stvaramo delo božje, a onda će i grad da bude dobro organizovan i da napreduju sve institucije u gradu i državi. Koliko smo bliži Gospodu, toliko više Gospod u Duhu svetom deluje kroz nas”, rekao je u svojoj prazničnoj propovedi nakon liturgije episkop valjevski Isihije.

Slavsla litija održana je juče popodne centralnim gradskim ulicama, od Hrama do crkve Pokrova Presvete Bogorodice, a tokom litije je u Karađorđevoj ulici održan i pomen Proti Mateji Nenadoviću, kod njegovog spomenika između Osnovnog i Višeg suda.

Upućujući čestitke sugrađanima povodom slave Grada, gradonačelnik Lazar Gojković je rekao da smo je dočekali zahvalni za sve dobro što nam se desilo između dve praznika Drugih trojica.

“Najzahvalniji smo što živimo u miru i zdravlju, jer nas je bliska prošlost naučila da su to najvažnije stvari u životu svakog pojedinca, ali i grada i države. Zahvalni smo na svemu što smo zajedničkim snagama uradili da naš grad bude još lepši, bogatiji i razvijeniji. Božji blagoslov je biti gradonačelnik u ovom lepom gradu. Zahvalan sam zbog toga i radujem se novim zajedničkim uspesima i napretku našeg Valjeva”, rekao je gradonačelnik Valjeva.

U porti stare valjevske crkve, pored tradicionalnog urezivanja litijskog zapisa, održan je i prigodan kulturno-umetnički program.

7 comments on “Gradska slava obeležena liturgijom, litijom i porukama o činjenju dobrih dela

  1. Dragan

    bravo za naseg viktora koji je uvek u prvom redu do gradonacelnika kad god je neki dogadjaj. zao mi je samo sto nije bilo mesta za direktora vladu koji iz zapecka posmatra kako drugi lome kolac gde se cak i ovaj iz poste uvalio ispred njega

    Reply
  2. Cale

    Nešto tanka poseta Liturgiji, a Boga mi, i predvečernjoj Litiji. Mora da nije bilo dovoljno klope i pića za sve, pa Domaćin nije nikoga ni zvao na Slavu. Žale se novi nosioci gradske Zakonodavne vlasti, da ne kažem odbornici. A o starim odbornicima da i ne pišem – ko ih šiša, više nam i ne trebaju,, dosta smo ih i trpeli (reči jednog bitnog stranačkog dase). Hohoho

    Reply
    1. Ronin

      Gluposti. Na slavu se i ne zove i zar nekome treba neki poseban poziv da dodje na liturgiju? Ko je hteo da dodje, on je dosao.

      Reply
      1. Zoran

        U pravu ste, uglavnom se na porodične i Krsne Slave ne zove, obično se dragi gosti podsete. A na Liturgiju i Litiju poziva se narod, jer vreme nije baš uvek precizno ispoštovano. Po nekad Litija prati Liturgiju, u ovom slučaju to baš i nije tako… Negde, Službe počinju u 5h izjutra, negde kasnije, a mnogi ne gledaju i ne čitaju lokalne TV stanice i portale kako bi se informisali.

        Reply
  3. Tomaaa

    Nema razlike izmedju sveštestva i političara,i jedni i drugi gledaju samo svoje intrese.Svima su puna usta brige za narod i za Kosovo.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.