Kako se prilagoditi temperaturnim promenama

Prvi, nagli temperaturni talas ovog juna doneo je zdravstvene tegobe mnogim sugrađanima, a pogotovo starijim osobama i hroničnim bolesnicima. Osim visoke temperature, koja je išla i do 35 stepeni, vlažnost vazduh je bila visoka pa je utoliko bilo teže podnositi takve vremenske prilike. Ovih dana uslediće značajan pad temperature, na šta se takođe treba adaptirati.

Svaki čovek poznaje svoj organizam i treba da se prilagodi promenama vremena, poručuje dr Verica Petrović, specijalista opšte medicine Doma zdravlja Valjevo, dajući pritom stručne i praktične savete.

– Visoke temperature i prvi toplotni talas na čijem smo kraju, kao i nagle promene temperature, kod svih starosnih struktura, a pogotovo hroničnih bolesnika, dovode do malaksalosti, glavobolja, vrtoglavice, mučnine, pa i povraćanja. Najugroženije grupe su deca, trudnice, stariji i hronični bolesnici: kardiovaskularni, dijabetičari, onkološki. Najčešće nam se žale pacijenti sa visokim pritiskom, kojima leti opada nivo pritiska. Zbog toga dolaze da se posavetuju, korigujemo terapiju i slično. Naš savet je uvek da pri velikim vrućinama treba izbegavati udarni talas od 10 do 17 časova. Ako se mora izaći onda obavezno poneti flašicu vode, dovoljno da se rehidrira organizam, nositi kačkete, šešire, naočare za sunce, naneti zaštitnu kremu, nositi svetliju odeću od prirodnih materijala i laganu obuću kako ne bi došlo do preteranog znojenja. Nakon jakih vrućina, a zatim kiše i velikih isparenja, kao i sniženja temperature, treba biti više u zatvorenom prostoru kako bi se organizam prilagodio, jer krvni sudovi se naglo šire i skupljaju pri tim promenama.

Osobe sa nižim pritiskom često se žale na ošamućenost i malaksalost kod vrelih talasa praćenih zaparom, a njima dr Petrović savetuje:

– Osobe sa niskim pritiskom moraju da unose vodu u velikim količinama, dosta voća i povrća, supice i čorbice sa povrćem, što manje proteina. Dakle, što više namirnica bogatih vodom, da bi rehidrirali organizam. Ko se bavi fizičkim aktivnostima treba da je sprovede u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim časovima, to važi za sve.

Dr Petrović ukazuje na značaj pravilnog korišćenja klima uređaja, bez kojih se ne može zamisliti savremeni način života:

– Ako iz klimatizovane prostorije, u kojoj je 16 stepeni, izađete na 32 stepena napolju – to je šok za organizam i vrlo rizično. Po Svetskoj zdravstvenoj organizaciji dozvoljeno je samo sedam stepeni razlike između spoljašnje i temperature u prostoriji. Na primer, ako je napolju 32 stepena u klimatizovanoj prostoriji može biti 25. Velike razlike mogu dovesti do vrtoglavice, hladnog znoja, malaksalosti, glavobolje i kolapsa zbog naglog skupljanja krvnih sudova.

Dr Petrović skreće pažnju kupačima da treba da budu obazrivi, da izbegavaju period od od 12 do 16 sati, a da se pre ulaska vodu pokvase i postepeno prilagode temperaturnoj razlici vazduha i vode.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.