Konačne liste upisa 2.jula

Nakon završene male mature učenici osmih razreda popunjavaju liste želja za nastavak školovanja. Načelnica ŠU Zorica Jocić je istakla da su završni testovi protekli bez problema.

„Završni ispit za učenike osmog razreda osnovne škole je protekao u najboljem redu.“, konstatovala je Jocić i dodala da je u toku popunjavanje lista želja.

„Te liste opredeljenja sadrže 20 želja. Svaka od njih ima prostor za šifru učenika, to je ove godine desetocifrena šifra učenika, zatim ima prostor za šifru i za naziv obrazovnog profila. Tako da učenici biraju od onog što je konkursom predviđeno i tako popunjavaju liste opredeljenja. Ovde je veoma značajno naglasiti da učenici i njihovi roditelji moraju biti objektivni kada je u pitanju popunjavanje obrazovnog profila koji oni žele. Dakle, ne može neko ko je osvojio ukupno 60 poena da konkuriše recimo za prirodni smer u Gimnaziji, gde poslednji upisani uvek ima preko 80 poena, to nije realno, jer neće biti raspoređen. Osim toga, učenici koji imaju manje od 50 poena, oni ne mogu konkurisati za četvorogodišnje obrazovne profile, već za trogodišnje. Kada kažem 50 poena, ne mislim na završnom ispitu, već na ukupan broj poena – šesti, sedmi i osmi razred i broj poena na završnom ispitu mora da pređe 50, da bi učenici mogli da konkurišu na četvorogodišnje obrazovne profile“, rekla je dr Zorica Jocić.

U ptotekla dva dana učenici su imali priliku da popune liste , a dok je za danas predviđena provera tačnosti popunjenih lista.. Po objavljivanju lista na portalu Moja srednja škola, potom će,  kako je rekla Jocić, 2.jula bila objavljena konačna lista.

„Moram posebno da naglasim da Školska uprava nema nikakva zakonska ovlašćenja da premešta učenike iz škole u školu ili sa obrazovnog profila na drugi obrazovni profil u okviru iste škole. Ta ovlašćenja nemaju ni direktori škola. Dakle, onako kako se formiraju odeljenja u skladu sa procedurom koju sam navela, tako se učenici moraju i upisati. Nema potrebe da dolaze u Školsku upravu po tom pitanju, jer mi nemamo ta ovlašćenja, niti je to predviđeno bilo kakvom procedurom. Da mi to možemo da radimo ili direktori škola, onda bi ceo ovaj proces bio obesmišljen i nepotreban“, kazala je načelnica Školske uprave dr Zorica Jocić.

Trenutno u Valjevu ima 948 slobodnih mesta u srednjim školama, a 724 učenika osmog razreda, što je za 224 mesta više nego što ima učenika.

 

2 comments on “Konačne liste upisa 2.jula

  1. Pera

    a u obdanistu opet nema mesta,a pre izbora je bilo! sramota!
    spisak upisane dece izasao dan posle izbora!

    Reply
  2. Loznica

    Немате у овом тренутку,али ће у септембру сви своје испремештати преко везе и без заседања комисије за тај посао,јер у свакој школи неки Гаргамел „школује“ своје село весело.Жао ми деце која су учила.Преписивачи су их опљачкали и заузеће места многима.То је све бесмислено.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.