Mi glas iz naroda: Rio Tinto i otimanje strateških resursa Srbije

Mi glas iz naroda Valjevo saopštenjem za javnost izrazili su svoje neslaganje sa aktivnostima kompanije Rio Tinto i namerom otvaranja rudnika litijuma. Saopštenje prenosimo u celosti :

„Amerika je preko NATO pakta i EU sve intenzivnije podigravala nekakvo lažno savezništvo i potrebu da obogaljena Srbija nastavi „evropski put“ u EU. Taj put znači rasprodaju preostalih strateških resursa Srbije, ruda, izvora vode, poljoprivrednog zemljišta, Elektroprivrede, preduzeća odbrambene industrije i preostalih profitabilnih preduzeća u državnom vlasnistvu.

Kao da je neko davno obećao da će sprovesti ovaj pakleni plan pustošenja strateških resursa Srbije a sve pod plaštom ubrzanog ekonomskog razvoja i „svetle evroppske budućnosti.“ Takav put je višestruko štetan po budućnost R. Srbije. Strane korporacije i bankarski sektor iznose profit izvan zemlje i drže u dužničkom ropstvu sadašnje i buduće generacije.

Celokupna ekonomska politika se vezuje za strane investicije, od kojih mnoge našu mladu generaciju dovode u robovski položaj. Rade teške poslove za veoma mala primanja u veoma teškim uslovima rada. U novije vreme, sve je više projekata iz oblasti rudarstva, koji nisu transparentni niti javnost, na vreme ima prave informacije.

Odluke o rudarenju veoma često se donose bez javne rasprave u društvu ili su te rasprave strogo dirigovane, bez mogućnosti uticaja stručne javnosti. Jedan od takvih projekata jeste i rudarenje rude „jadarit“ u Jadru. Od samog početka anžovana je, po zlu poznata u svetu, australijska kompanija „RIO TINTO“.

Sve se odigravalo na netransparentan način, daleko od očiju javnosti Čak je menjano i prilagođavano nacionalno zakonodavstvo, kako bi Rio Tinto bio siguran da će, nakon istraživanja, dobiti pravo na eksploataciju. Čak je ta kompanija otkupljivala imanja od meštana Jadra, pod plaštom da svako ima pravo da proda svoju zemlju, kao da je to obična prodaja zemljišta. Očigledno je da je zakazao sistem bezbednosti ili ga je neko držao u stanju da ne reaguje.

Sada pojedini političari u vlasti pravdaju kompaniju Rio Tinto da je realizovala istraživanja, kupila zemljište pa je „normalno“ da im se da pravo na eksploataciju. Očigledno je da je od samog početka, u celom projektu Rio Tinta, prisutan organizovani kriminal i korupcija. Ne može se drugačije opravdati lobističko delovanje organa zakonodavne i izvršne vlasti. Kada slušamo njihova obraćanja poslednjih dana, možemo reći da je počela kampanja Rio Tinta, na medijima sa nacionalnom frekvencijom. U taj proces su uključeni plaćeni analitičari i tzv.eksperti vlasti.

Postoji potreba da se sve suverenističke i patriotske snage udruže i da zajedno sa narodom ne dozvole bilo kakve poslove vezane za istraživanje i eksploataciju litijuma bilo čijoj kompaniji, pa naravno ni Rio Tintu. To znači da se pod bilo kakvim razlozima ne dozvoli opstanak i delovanje mnogih fantomskih firmi i agencija, koje deluu u funkciji izgradnje povoljnih uslova za nasilno nametanje odluka i donošenja dozvola za eksploataciju litijuma.

Pokret MI- glas iz naroda svestan je svoje društvene i nacionalne odgovornosti pa će dati sve od sebe da kroz rad Narodne skupštine R.Srbije i kroz organizovano izražavanje nezadovoljstva sa narodom u Srbiji spreči nastavak projekta Rio Tinta ili bilo koje druge strane kompanije.

Ne treba Srbiji rudna renta od 3 odsto a da se ugrozi budućnost pokolenja. Jadar je samo početak razbijanja Srbije i rasecanja državne teritorije, preko Valjeva pa sve do Zaječara i Majdanpeka. Vlast preko medija izgrađuje narativ da su svi koji se protive pojektu Rio Tinta „neprijatelji naroda“. To jasno govori do kojih granica je režim spreman da ide u svom bezumnom i štetočinskom delovanju. Svi argumenti vlasti su veoma providni i predstavljaju veoma lošu propagandu, koja može poslužiti kao optužnica za sve koji učestvuju u ovom procesu kao lobisti za Rio Tinto.

Zato ujedinjeno delovanje svih političkih partija i pokreta, udruženja i drugih organizacija jeste sudbonosnog karaktera. Srbija nema alternativu i mora zaštiti svoje strateške resurse od Rio Tinta i sličnih kompanija, koje trajno ugrožavaju zemljište, vazduh i vodu. Tamo gde je bio i radio Rio Tinto nema života. Srbiji ne treba takva budućnost i to se ne može platiti nikakvim prokletim dolarima i evrima.

Stop istraživanjima i eksploataciji litijuma!

Stop ekocidu!

Rio Tinto odlazi iz Srbije!

Svi u Front za odbranu Srbije!

Tek je počelo. Moramo biti jedinstveni i saborni. Od ovog našeg zajedničkog posla zavisi budućnost pokolenja!

MI-GLAS IZ NARODA Valjevo“

 

5 comments on “Mi glas iz naroda: Rio Tinto i otimanje strateških resursa Srbije

  1. kgb iz naseg sokaka

    Sta god mislili o ekologiji, Rio Tintu i slicnim temama, nikada nemojte dozvoliti da se KGB-ovci i udbasi slepaju na tim temama. Oni su vam toksicniji i kancerogeniji od bilo kakvog drugog zagadjenja.

    Reply
    1. Obavesteni

      Kako ih se resiti kad nije bilo niti ima snage za LUSTRACIJU I OTVARANJE DOIJEJA. OD 45 PA NA OVAMO. A POSEBNO OD 90 TIH?

      Reply
  2. Braća Kinezi

    Rekoste li nešto i o Kinezima koji razoriše istočnu Srbiju kopajući sve i svašta oko Bora i Mjadanpeka? Rekoste li i to da su kineske državne kompanije najveći pojedinačni akcionari u Rio Tintu?

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.