Nedelja rezervisana za “Dan maline” u Brankovini

Ovogodišnji, tradicionalni „Dan maline“ održava se nedelju u Brankovini. Manifestacija počinje od 8.30 časova, kada je planiran početak takmičenja u pripremi gulaša, nakon čega od 9.30 časova počinje izložba malina. Svečano otvaranje zakazano je za 10.30 časova, nakon čega sledi kulturno – umetnički program.

Kako je najavljeno na konferenciji za novinare, u 11.30 časova održaće se predavanje Poljoprivredne savetodavne i stručne službe za sve zainteresovane poljoprivredne proizvođače, nakon čega sledi početak Seoskih olimpijskih igara, proglašenje pobednika i dodela nagrada.

„I ove godine akcenat je stavljen na proizvođače malina, kojoj je i posvećena manifestacija. Što se tiče Turističkog društva „Ljuba Nenadović“ i Mesne zajednice Brankovina, mi smo se i ove godine potrudili da organizujemo što je najbolje moguće manifestaciju, da imamo što veću i bolju posećenost. Zacrtani cilj za ovu godinu u odnosu na prošlu je bio da dovedemo još malinara sa strane, gde se Poljoprivredna savetodavna i stručna služba maksimalno potrudila”, najavio je Saša Jeftić, predsednik MZ Brankovina.

Dodao je da je poraslo interesovanje za takmičenje u kuvanju gulaša, gde će se izabrati prva tri mesta, dok će tradicionalne Seoske olimpijske igre imati pet disciplina.

“Iza nas je bogato iskustvo, potrudićemo se da i ove godine bude što kvalitetnije i bolje, zato pozivam sve ljude iz Valjeva i okolnih mesta da dođu i posete manifestaciju. Često se postavljalo pitanje da li ta manifestacija treba da se održava, s obzirom na to da trenutno Brankovina nije pogodno podneblje za uzgoj malina zbog klimatskih promena. Međutim, ja ću ponoviti i ove godine, a to smo rekli i prethodnih, stav Turističkog društva je jasan i glasan, manifestacija se održava i održavaće se“, poručio je Jeftić.

Kako je rekao Svetislav Marković, direktor Poljoprivredne i savetodavne stručne službe Valjevo, za sada je odabrano oko 20 izlagača i ove godine će se u više kategorija ocenjivati maline na ovogodišnjoj manifestaciji.

„U svim ovim godinama koje imaju i uspone i padove, malinarstvo ostaje jedan od bitnih aspekata razvoja poljoprivrede u Kolubarskom okrugu. Imajući u vidu da veliki broj poljoprivrednih gazdinstava svoju egzistenciju zasniva dobrim delom na uzgoju malina, Poljoprivredna i savetodavna stručna služba je odradila u prethodnih 20-ak dana svoj zadatak, obišli smo veliki broj terena. Imaćemo više od 20 ozbiljnih proizvođača iz Kolubarskog okruga i nadamo se da će ova izložba biti uspešna kao i prethodne”, rekao je Marković.

Napomenuo je da dobrih proizvođača maline i dalje ima i u okolini Brankovine, iako je uticaj klime značajno doprineo da se naše malinarstvo u poslednjih nekoliko decenija pomeri ka višim zonama. Uz dobru agrotehniku i mere, dodao je, naši poljoprivredni proizvođači mogu da proizvode maline i u nižim krajevima.

Posetioci “Dana maline”, koji se održava po 62. put će u nedelju moći da prate i bogat kulturno-umetnički program, čiji su deo i deca iz vrtića u Brankovini.

“Prošle godine smo kao vaspitači prvi put odlučili da deca uzmu učešće na manifestaciji, a s obzirom na to da dece zaista imamo dosta i oni samim tim učešćem čuvaju tradiciju svog rodnog mesta, ove godine su nas deca i sama pitala da li će opet nastupati i smatramo da naši najmlađi zaista treba da uzmu učešće u programu. Publici ćemo se predstaviti muzičkim nastupom i pesmama koje su vezane za Brankovinu, a pored nas će nastupiti i Dom kulture „Izvor“, kao i etno pevačka grupa pod rukovodstvom Mile Pavlović”, najavila je Tijana Ilić iz PU „Milica Nožica“.

5 comments on “Nedelja rezervisana za “Dan maline” u Brankovini

    1. Dragan

      cene nisu neke to je tacno ali daj sta das dok nedodju rudnici pa da seljaci nadju bolje placen posao

      Reply
  1. Ronin

    Dolazim! Uvek je lepo i prijatno, sretnem divnih i radnih ljudi dosta, tako da od mene samo pohvale za manifestaciju.

    Reply
  2. sin anarhije

    Od maline ostali samo dugmici … problem je sto ce dosta stanova u izgradnji ostati prazni …

    Reply
  3. sin anarhije

    Eeee , na sta smo spali , poslove nam vode kojekakvi istetovirani i bez osnovne kulture oblacenja za gradsku kucu , sto ste onda bacili tudje pare za klimu , zato nam i jeste kako jeste , na dnu Evrope po svemu …

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.