Pismo Monarhističkog kluba ministarki rudarstva i energetike

Predsednik Monarhističkog kluba Valjevo i odbornik u novom sazivu Skupštine grada Milan Petrović, uputio je otvoreno pismo Dubravki Đedović Handanović, ministarki rudarstva i energetike Srbije, koje prenosimo u celini.

„Obaveštavam vas da je Valjevo na upravo završenim lokalnim izborima u potpunosti promenilo strukturu Gradske skupštine. Naime, u prethodne četiri godine Srpska napredna stranka je neometano vladala Valjevom bez ikakvih ograničenja i kontrole. U Valjevu do sada SNS nije imala koalicione partnere jer je i SPS bila van vlasti u našem gradu.

Opozicija je bila zastupljena sa samo dva odbornika od ukupno pedeset jednog koliko broji Skupština Valjeva. Danas je situacija potpuno drugačija. Većinu ima koalicija okupljena oko SNS u kojoj se nalazi još deset stranaka uključujući i SPS. Opozicija sada ima dvadeset jednog odbornika iz destak stranaka i pokreta.

U sledeće četiri godine ćemo voditi vrlo dinamičan politički život u Gradskoj skupštini ali i van nje. Opšta karakteristika svih učesnika u političkom životu Valjeva, uključujući i vrlo razvijene i slobodne medije, bez obzira na ideološke i druge razlike, je da se svi mi zalažemo za veće nadležnosti našeg grada na svojoj teritoriji i u Kolubarskom okrugu čije sedište se nalazi u Valjevu. Ovu činjenicu morate imati u vidu kada pravite planove i programe za organizaciju ministarstva za koje ste zaduženi.

Razumemo vašu veliku posvećenost poslovima uključivanja Elektroprivrede Srbije i svih njenih potencijala sa kompletnom infrastrukturom u „Evropsku i Balkansku mrežu“. Ipak, morate znati, da su naši roditelji i država Srbija sve to decenijama stvarali, odvajajući od svojih plata i ulažući svoje znanje i energiju, da bi to bilo na korist naših srpskih sela i gradova i svake naše porodice.

Trenutno je sve potpuno obrnuto. Nekom čudnom perverzijom Elektroprivreda Srbije trenutno najmanje služi našim porodicama, našim selima i našim gradovima. Ulaganja postoje samo u održavanje i razvoj glavnih magistralnih vodova i centrala koji su u službi velikih evropskih i zapadno balkanskih interesa. Ulaganja u održavanje lokalnih mreža, naročito u srpskim selima, su minimalna, samo tolika da se sistem potpuno ne uruši. O razvoju, modernizaciji, širenju mreže nema ni govora a ni naznaka za to u budućnosti.

Najkritičniji deo je nedostatak kadrova za rad na terenu. Kancelarije EPSa su prepune i svi su dobro plaćeni. Užasna i brljiva je mreža „čitača brojila“koje ste prepustili privatnim firmama a čije usluge skupo naplaćujete građanima i privredi. Kvalifikovanih majstora, tehničara i inženjera koji trba da rade na održavanju, razvoju i širenju lokalnih mreža nema dovoljno i slabo su plaćeni za taj težak i opasan posao.

Problem koji više ne može da se toleriše i koji zahtevamo od Vas da ga odmah rešite je činjenica da ne postoji dovoljno rezervnih delova. Da ludilo bude veće, magacin rezervnih delova namenjen Valjevu se nalazi u Kraljevu. Da li vi mislite da je to normalno i da ćemo mi Valjevci to tolerisati u budućnosti? Vrlo ste naivni ako verujete da hoćemo! Očekujemo da sve ovo uzmete u obzir i pripremite hitne korake u organizaciji koji će trajno rešiti ove probleme. Očekujemo da reformom prenesete deo nadležnosti i odgovarajući budžet na Valjevo i Kolubarski okrug. Ako takve pogodnosti i status ima takozvana Vojvodina ne vidimo ni jedan razlog da takav status ne obezbedite  Zapadnoj Srbiji, Kolubarskom okrugu i Valjevu gradu koji je jedan od utemeljivača moderne Srbije.

Gospođo Handanović, značajno teža situacija je u vezi sa planovima koje ministarstvo koje vi predvodite priprema za takozvano rudarenje u Valjevu. Obaveštavam Vas da je u opštem interesu da od takvih planova za Valjevo odustanete. Novi saziv Gradske skupštine neće dozvoliti da se o najvažnijim pitanjima bitnim za zdrav život, razvoj i bezbednost valjevskih porodica odlučuje bilo ko izvan Valjeva.

Stari i verovatno novi Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković ukoliko se bude ponašao u skladu sa ovim principima, a verujem da hoće, dobiće po ovim pitanjima podršku i nas iz opozicije. Na kraju, verujem da bi za  Vas bilo vrlo korisno da u skorije vreme posetite Valjevo, upoznate se sa  ovim i sličnim problemima koji su u Vašoj nadležnosti“.

4 comments on “Pismo Monarhističkog kluba ministarki rudarstva i energetike

  1. Istina

    Па ово писмо нико неће ни читати? Друго, са којим народом мислите да браните интересе Ваљева и Колубарског округа када на улицу неће да изађе ни 100 грађана…
    Плате су мале свима осим менаџерима и шлихтарама по предузећима… Србја се гаси већ 35 година, јер смо такав народ и само сјаши Курта да узјаше Мурта за већу плату и лични интерес. И зато се и гасимо…

    Reply
  2. Нада

    Лепо речено и није потребно ћутати али је тешко ослободити се стега глобализма..Милане пуно среће у даљем раду.

    Reply
  3. Milan

    zbog ovakvih i slicnih stavova smo i bili izolovani kao grad. sad kad pocnu da dolaze ljudi sa svih nece biti: znas ti ko sam ja! nego ce morati da se radi bez znam coveka,da zna coveka. u Barajevu gradonacelnik pomaze gradjanima i nema zavrsicemo…

    Reply
  4. Monarhista

    Samo gurajte, bez Kralja ne valja, tako i bez Vas , puno sreće u daljem rsdu

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.