Tadić: “Novi prostorni plan, nove opštine, novi privredni model…”

Novi prostorni plan za budućih pola veka, formiranje više opština i projektovanje novog privrednog modela grada, biće prvi predlozi za novu lokalnu vlast, rekao je na konferenciji za novinare Nebojša Tadić, odbornik Zdrave Srbije sa liste „Aleksandar Vučić-Valjevo sutra“, koja je pobedila na junskim izborima u Valjevu.

Kako je rekao, prvi predlog koji će u ime Zdrave Srbije predložiti gradonačelniku Lazaru Gojkoviću i Gradskom odboru SNS odnosiće se na usvajanje novog prostornog plana Valjeva, koji će uključiti i sva valjevska sela.

„To treba da bude projekat koji će da predvidi organizaciju života u našem gradu ne samo za naredne četiri, već za budućih 50 godina. Ovakav prostorni plan mora da projektuje infrastrukturu i pravce razvoja širenja Valjeva u budućnosti kako se ne bi dešavalo da stihijski gradimo uglavnom po najužem gradskom jezgru ne vodeći računa o ekologiji, saobraćaju, parkinzima, parkovima i opterećenju postojeće infrastrukture“, istakao je Tadić.

Pojasnio je, kako se izrazio, da je Valjevo opkoljeno prelepim brdima i da svako od njih, koje je udaljeno dva do pet kilometara od gradskog jezgra, ima idealnu poziciju za gradnju novih naselja. Novi prostorni plan, nastavio je odbornik sa liste „Aleksandar Vučić-Valjevo sutra“, posebnu pažnju mora da posveti i najužem gradskom jezgru, pre svega zaštiti prelepih najstarijih građevina.

„Tu ćemo predložiti apsolutnu zabranu rušenja takvih objekata. Ako su zgrade dotrajale i sklone urušavanju, moguće je uz specijalne metode zadržati fasadu, a sve iza fasade porušiti i napraviti novo i moderno. Takve metode se već decenijama primenjuju u svim starim evropskim gradovima“, predložio je Tadić.

Kako je najavio, drugi predlog Zdrave Srbije odnosiće se na formiranje više, a najmanje šest gradskih i seoskih opština, s obzirom da Ustav, Zakon o lokalnoj samoupravi i Statut Grada dozvoljavaju takvu mogućnost.

„Ova dva posla su toliko bitna da Valjevo treba da raspiše konkurs, možda i međunarodnog karaktera, kako bi dobili najbolje rešenje za narednih 50 godina. Divčibare moraju dobiti posebno mesto u takvom prostornom planu“, istakao je odbornik vladajuće koalicije.

Treći predlog njegove stranke je strateška izmena privrednog modela našeg grada jer, kako je konstatovao, „postojeći model ne garantuje da će mladi ljudi videti perspektivu u Valjevu“.

„Verujem da Valjevo mora da osigura da Krušik pojača i proširi svoju proizvodnju, ali i da zaposleni imaju višestruko veću platu. Ako država bude prinuđena da namensku industriju privatizuje ili delimično privatizuje, grad Valjevo mora pokazati ambiciju da bude suvlasnik u Krušiku“, poručio je Tadić.

Odbornik sa liste „Aleksandar Vučić-Valjevo sutra“ zaključio je da gradska vlast mora pripremiti i uspostaviti takav privredni model koji „neće Valjevce svoditi na jeftinu radnu snagu u stranim kompanijama“, jer, kako je naglasio, „ako budemo radili isto, dobićemo isto, a to je smanjenje broja stanovnika u našem Valjevu“.

9 comments on “Tadić: “Novi prostorni plan, nove opštine, novi privredni model…”

  1. Istina

    О каквим насељима причате када је народа у Ваљеву као и у Србији све мање и мање…?
    О каквим општинама причате када и овако државни апарати поједоше народ у Србији. Уместо да се смањује број посланика, одборника, министарстава, све се повећава и једе народне паре…
    Елем, драги човече све то лепо звучи, али већина народа у Србији једва преживљава. Имате минималац и пензије које не могу да трају ни 10 дана. Ни једног момента не спомињете смањење социјалне разлике и прављење система где ће држава постати нормална. Све се своди сјаши Курта да узјаше Мурта и тако је 35 година.
    Нико овде не мисли да се направи нормална и модерна држава где ће сви живети нормално. Шта је проблем? Је ли то они на Западу имају по два мозга, а ми само један???
    Брук смо од народа!

    Reply
    1. Tomas Mor

      @ Istina, Vi ste, nažalost, žrtva sopstvenog nezadovoljstva, ili mračenja, kako bi danas rekli mladi.
      Utopističko mesto, kakvo priželjkujete da Valjevo postane, ne postoji nigde na svetu.
      Primer- svakog vikenda u Amsterdamu lokalna Hemente (uprava ) nije u stanju da očisti tone ljudskih izlučevina i ostalog smeća i otpada koje teče i valja se ulicama. Da tek tu bruku vidite!
      Iskreno, jedino mesto u Valjevu, koje ispunjava vaše uslove i zahteve za „normalnim“ životom je Gerontološki centar, koji je kao svemirski brod.
      Međutim, i tu postoji problem. Ako biste videli mrlju na stolu ili prozorskom oknu, ponovo bi krenula Vaša tirada o „Srbima, koji ne zaslužuju državu“.
      Ljudski je da čovek, makar ponekad, ispita i svoj problem, a ne samo da ga nalazi u narodu, institucijama, političkim partijama, vlasti…
      Nije baš „zdravo“ da verujemo u sopstvenu nepogrešivost i ispravnu arbitražu u svim oblastima života.

      Reply
  2. Dragan

    odlicne ideje. nesa kao vlasnik restorana u centru grada zna koliko je vazno da centar bude uredjen i da se postuju planovi a ne da svako gradi sta hoce. netreba zaboraviti ni dobre ideje da pravimo valjevski kackavalj i da sva deca igraju dzudo

    Reply
  3. Kafedžija

    I nova stranka. Kod Tadića mora sve da bude novo. Doduše, najčešće menja stranke.

    Reply
  4. Pera

    Što gajete prostor ovakvim beznačajnim ljudima ? :/

    Neka piše po FB grupama. tu mu je i mesto !!! 🙂

    Reply
  5. Valjevo kod Uba

    T@omas Mor uporedio Amsterdam i Valjevo. I na sve to rekao da je Istina žrtva sopstvenog nezadovoljstva. Ja kažem da ste Vi žrtva elementarnih neznanja o logickom zaključivanja. Nego idu ili iz tih komunalnih preduzeća radnim danima na miting vladajuće stranke? Mislim ta administracija iz Amsterdama? I koji je tamo modnog administracije i čistoća? I da li u Valjevo dolaze turisti kao u Amsterdamu? Ne znam. Pošto Vi svebznate znate. Puni ste zadovoljstva. Siguran sam da će te sa zadovoljstvom odgovoriti.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.