Zanimljiva istorija Valjeva – Da li znamo koliko ne znamo? 1

Grad Valjevo – Vamedia

Koliko nam znači istorija našeg grada? Da li znamo baš sve o Valjevu i koliko često smo skloni da prihvatimo paušalne i neproverene informacije? Ovo su samo neka od pitanja koja možemo postaviti sebi svaki put kada pročitamo nešto o Valjevu, a što nema potpis zvaničnih institucija ili stručnjaka.

Život u eri informatike i brzih informacija uglavnom nas navodi da informacije sve više tražimo na internetu, a sve manje u knjigama. Tako smo vrlo često svedoci različitih objava na internetu, društvenim mrežama, koje vrlo često nisu ni istinite i neretko su poluinformacije.

Ovako nešto moguće je iz više razloga. Najpre, sve redje i u bibliotekama uzimamo knjige iz kojih bi mogli nešto da naučimo. Mladje generacije sve su udaljenije od papira i korica, a ne treba zaboraviti i da se lokalna istorija ne uči u školama. Ako i postoje informacije u školi one su najpre ograničene na pojedine opšte poznate dogadjaje u kojima se pominje Valjevo, a retko ili nikada postoje časovi na kojima bi se učila istorija Valjeva.

Zanimljivo je i da mladji Valjevci u najvećoj meri ne znaju ni značajne valjevske lokalitete ako izuzmemo Tešnjar, Muselimov konak ili Kulu Nenadovića kao opšte poznata mesta. Korak dalje, kada su u pitanju spomenici, ako izuzmemo Mišića i Desanku Maksimović, mnogo je onih ne samo mladih koji ne znaju kome su sve u Valjevu podignuti spomenici .

A ipak sve češće na društvenim mrežama možemo videti objave vezane za „krug dvojke“ ili izraze „stari Valjevci“, „stare valjevske porodice“. Kada kažemo tako nešto na koju godinu tačno mislimo? Valjevo se u dokumentima prvi put pominje u jednom trgovačkom dokumentu sačuvanom u Arhivu Dubrovnika iz 1393. godine. Da li se misli na poreklo iz tih godina ili nešto kasnije ?

Ako govorimo o tom periodu kada je grad zapravo najčešće bilo utvrdjenje pored važnih trgovačkih puteva ili pak rudnika , važno je i da kažemo da Valjevo verovatno nije bilo utvrdjeno, već slobodno naselje. Uglavnom formirano oko trgovačkih aktivnosti. Ostaci fortifikacija postoje, ali ne kao odbrana samog naselja već kao delovi pojedinih odbrambenih pozicija.

Razvaline tih utvrdjenja postoje i javnosti je najpoznatiji tzv “Jerinin grad“ u Brangoviću, ostaci u Slovcu, ali u samom gradu vrlo je moguće da poneki zid postoji duboko ispod gradskih ulica i objekata. Nikada u Valjevu nije radjeno sondiranje terena sa ovom namenom iako su sada dostupne brojen tehnologije kojima je moguće utvrditi šta se nalazi ispod zemlje.

 

Da zaista ne znamo šta je ispod grada u njegovim najstarijim delovima imali smo dva vidna dokaza u skorije vreme. Najpre, uzmimo primer Ulice Kneza Jovice koja je duže od 5 godina čekala na krpljenje rupe koja se otvorila pri samom vrhu pod izgovorom da se radi o turskoj kanalizaciji te da je iz tog razloga  neophodna najpre rekonstrukcija samog svoda kanalizacije. Za to vreme pojedini valjevski istoričari iznosili su sramežljive tvrdnje da su Rimljani bili ti koji su bili poznati kao graditelji takve vrste infrastrukture, kanalizacioni kanali, vodeni tornjevi i vijadukti te da je malo verovatno da su Turci izgradili takvu kanalizacionu mrežu, naročito takvog obima. Pet godina kasnije Zavod za zaštitu spomenika se oglasio tvrdnjom da ne postoje zapisi o turskoj knalizaciji te da ta tvrdnja nije ni tačna.

Šta je zapravo i u kom obimu ispod tog dela ulice javnost nikada nije obaveštena , niti je poznato da su radjene bilo kakve istražne radnje. Pretpostavka koja je tada data potvrdila se pet godina kasnije u trenutku kada je radjena Ulica Vuka Karadžića.

Naime, prilikom širokog iskopa u okviru radova na pomenutoj ulici u jednom trenutku otvorilo se okno i svuda su bili vidljivi ostaci stare cigle, nekakve gradjevine. Ponajviše nalik ranije uočene u Ulici Kneza Jovice. Sami  nazovimo delovi nekog možda objekta su se se urušili u potpunosti.

Ako se zna da je lokacija kod Vukovog spomenika na levoj obali Kolubare , daleko od prve naseobine na desnoj strani reke priča o kanalizaciji ponovo je pala u vodu. Nikakvi zapisi ne postoje o eventualnom putu, objektu. Jedna od pretpostavki o čemu se zapravo radi,  mogla bi da bude da je  u pitanju ostatak ledare ili da je konfiguracija terena nekada na tom mestu dozvoljavala skladište municije i oružja.

Na žalost, vrlo je izvesno da će proći godine i godine dok ne saznamo o čemu se zapravo radi. Ništa manje pažnje ne izaziva ni lokalitet iz srednjeg veka koji obuhvata deo ispod današnjeg stadiona Krušik o kome ne znamo dovoljno….

Nastaviće se

Projekat Zaboravljena istorija Vamedia realizuje uz podršku Grada Valjeva.

10 comments on “Zanimljiva istorija Valjeva – Da li znamo koliko ne znamo? 1

  1. sin anarhije

    Preko 50 odsto danasnjeg grada je doseljeno u poslednjih 35 godina, tako da naravno da ne mogu znati istoriju grada gde su prvi put dosli u srednju skolu , a o ovima preko Drine da i ne govorim …

    Reply
  2. Predislav Danicic

    napredan i patriotski grad,jos od vremena Nanadovica pa sve do Karadjotdjevog i Milosevog vremana,i Balkanskih i prvog sv.rsta,i otadzbinskog rata 41. 44.a onda dolaskom komunista ptervoren u ciganluk,sa bistom nekakvom hrvatu,Stjepanu filipovic.

    Reply
    1. Nesa

      Sad valjevo postalo grad seljacina dosljaka koji zagadjuju ovako lep grad napravili od njega najzagadjeniji grad u Srbiji i Naravno sendvicari seljoberi koji se prodaju za limenku kole i Vaucer za letovanje. Srbi su postali jadan i bedan narod bez empatije samo daj pare zato nestajemo

      Reply
  3. Лазар

    Ваљевци су већином отишли.
    тзв.нови Ваљевци који су прво колено дошљака са околних брда и из околних села,већином одлазе,ако не онда њихова деца.
    дођоши из других држава,они тек.
    све се своди на то,кога интересује нешто што му је пролазно у животу.
    такви људи нити воле Ваљево,нити га чувају .
    А ови што пишу некакве глупости о Ваљеву и његовом помињању у хрватским списима,брате оладите мало.
    Погледајте. црквене списе и таблу колико је стара црква испод стадиона крушика.
    Уједно би требало да се позабавите германским,турским,италијанским(Ватикан) историчарима.

    Reply
  4. Gorica

    Pa deca u skoli uce o stranim zemljama a ne uce nasu istoriju i geografiju to ni u jednoj zemlji nema pola nji i nezna za nasu zemlju

    Reply
  5. Abvgd

    cincar đikica jovanović španac pobio dva nenaoružana Srbina policajca nisu bili na dužnosti taj dan I tsko postao heroi internacionale tj globalista.
    Zovu ga gradom a nema ni jedan javni toilet, rupa najobičnija kojoj je glavni grad Ub.

    Reply
  6. Znam koliko Ne znam

    Izgleda tako kao da i ovaj sto je postavio pitanje ne zna koliko ne zna.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.