Završnica projekta “Sunčane škole na Zapadnom Balkanu”

Grad Valjevo bio je domaćin završnog događaja regionalne inicijative „Sunčane škole na Zapadnom Balkanu“, koju je pokrenula je Fondacija za otvoreno društvo Zapadnog Balkana, u želji da stvori plan za uključivanje ključnih društvenih aktera, kao što su škole, jedinice lokalne samouprave i lokalne zajednice, u proces energetske tranzicije.

U projektu koji se odvija u pet zemalja regiona, kako je releno, Valjevo je grad koji je izabran u Srbiji, a odabrano je šest škola za koje su projektovane i postavljene solarne elektrane.

“Jedan od najvažnijih delova ugovora koji je potpisan sa gradom Valjevom, jeste da je obaveza lokalne samouprave da uštedu u računima o električnoj energiji koju škole ostvare tako što će proizvoditi solarnu energiju, da se ta ušteda vrati školama i da roditelji, nastavnici i učenici budu uključeni u proces odlučivanja na koji način će ta sredstva biti upotrebljena. Na taj način se doprinosi tome da škole postanu nezavisnije u energetskom smislu, u ovim vremenima koja su vrlo nestabilna i problematična kada je obezbeđivanje energije u pitanju, a takođe da se doprinese klimatskoj neutralnosti. Valjevo je jedan od najzagađenijih gradova u Srbiji, tako da je ovo direktan doprinos i javnom zdravlju dece i svih građana Valjeva“, poručila je Aleksandra Šanjević, predstavnica Fondacije za otvoreno društvo Zapadni Balkan.

Beogradska otvorena škola učestvovala je u ovom porjektu kroz realizaciju edukativnih rafionica o problemima životne sredine, a saradnja je ostvarena sa šest osnovnih škola u Valjevu i sa više od 130 učenika.

Vladimir Mišković, član Gradskog veća, govorio je o tome koliko je ovaj projekat značajan za grad Valjevo i šta on predstavlja.

„Sunčane škole treba da predstavljaju sunčano društvo. U bukvalnom smislu podsećaju nas na ono kako mi možemo da koristimo energiju, šta treba zapravo da radimo. Pravi uspeh ovog projekta nije samo realizacija koja je već pri samom kraju, već pomeranje naših razmišljanja u nekom smeru kako treba da se ophodimo prema prirodi, a samim tim i prema društu uopšte. Upravo iz škola dolazi neki novi način razmišljanja, koji nam pokazuje kako i na koji način mi možemo da koristimo ono što nam je Bogom dano, a da ne narušimo prirodnu sredinu”, rekao je Mišković zahvaljujući se na učešću u projektu.

Fotografije: Grad Valjevo

2 comments on “Završnica projekta “Sunčane škole na Zapadnom Balkanu”

  1. Sumnja

    Jesam li ja zbog ovoga skolovala dete za profesora?Jel zbog ovog razloga,moje unuce ide u skolu?Ovim treba da se bavi struka za energiju a profesori da nesto nauce djake,zasta su valjda i placeni.Ali ,da nauce u skoli,na casu,a ne kod svoje kuce.I onda je resen problem.Svako treba da radi svoj posao.Postovanje se zasluzuje.

    Reply
    1. Istina

      Браво.
      Треба деца да наваљују на родитеље да купују соларнре панеле јер неко треба да узима паре за то…Биће ту још пројеката преко деце јер немогу више сви из СНС секте да се намире од пореских обвезника…
      Држава, ако је има, је тренутно на минимму интелектуалног капацитета, једино тако може да се одржава апсолутистичка власт.
      Нестајемо, гасимо се, а Ви ваше дете усмерите у неку нормалну државу где ће нормално живети и где ће ценити његов рад, ма шта радило…

      Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.