Agrorazvoj reagovao na opasnost od pada grana u parku Pećina

Vremenske neprilike bile su uzrok poslednjih dana pucanja grana stabala i padanja na pešačke staze u parku Pećina. Preduzeće Agrorazvoj vanredno je delovalo na poslovima izdizanja krošnji i uklanjanja suvih grana. Na jesen predvidjeno da 200 stabala bude orezano.

Kiša snažnog intenziteta na stablima koja nisu u potpunosti zdrava može uzrokovati pucanje grana . Upravo je to bio razlog što je preduzeće Agrorazvoj dalo nalog za orezivanje dve velike lipe u parku Pećina.

„ Radili smo orezivanje na te dve lipe koje su kritične. Na lipi broj 1 primetna je bila trulež kao i na lipi broj 5 čiji stub je pre 20 dana pao tik pored igrališta koje se sad gradi. Ova aktivnost je predviđena za ovu godinu. Imamo više od 200 stabala za orezivanje. Mahom su ti lipe i borovi“. Kaže Djordje Čolić šumarski inženjer u Agrorazvoju.

Za ovaj posao angažovano je preduzeće Zelena simfonija Živković, a asistenciju u smislu obezbedjenja saobraćaja , s obzirom da se lipe nalaze u blizini puta , davala je saobraćajna policija .

„Lipe su većim delom pored staza za pešake, imamo topole pored ograde do samog regionalnog puta i kod njih će samo donje bočne grane biti uklonjene. Vremenske neprilike mogu da dovedu do teskih posledica. Čak smo imali slučaj da je sa zdrave lipe pala velika grana na samu stazu za šetače. Ovo će biti redovna aktivnost. Uklanjaće se samo donje grane, grane koje su suve jer su opasnost“, objašnjava Čolić.

On najavljuje da će u skladu sa Zakonom o šumama uskoro biti postavljeni znakovi upozorenja o mogućem padu grane ili samoizvale stabla. Kako u Valjevu postoji i monoklutura crnog bora takođe je predviđen znak upozorenja na opasnost od požara.

 

3 comments on “Agrorazvoj reagovao na opasnost od pada grana u parku Pećina

  1. Džoger

    Da li će Agro razvoj naterati Zelenu sinfoniju da o svom trošku sanira oštećenja na tartan stazi, nastala usled krtajwe alkavo urađenog posla?

    Reply
    1. Danica

      Pad stabla se desio usred bela dana. Bila sam u parku. Palo je na stazu i verovatno je oštetilo tad. Baš su stara stabla.

      Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.