Devet titula državnih prvaka za bicikliste Sputnjik MET

Na državnom prvenstvu Srbije u planinskom biciklizmu, takmičari Valjevskog Sputnjik MET osvojili su 9 zlatnih medalja uz tri dvostruka trijumfa. Pored toga osvojeno je još pet srebrnih i dva bronzana odličja.

Po vrelom i teškom danu, na zahtevnoj stazi na Fruškoj Gori, prvi dvostruki trijumf ostvarili su juniori. Ekipa u sastavu Igor i Stefan Davidovo ubedljivo je pobedila pošto su u pojedinačnom nadmetanju, njih dvojica za dva koplja bili bolji od suparnika i na kraju osvojili najsjajnije medalje. Igor je odličnom taktikom  i brilijantom vožnjom „solo“ došao na cilj ispred drugoplasiranog Stefana koji se i pored pada, sjajno izborio za dobar rezultat. Na taj način dominacija Valjevskih juniora na svim prethodnim trkama u ovoj sezoni,  dobila je svoje finale osvajanjem svih najboljih mesta u ovoj konkurenciji.

I kadetkinje BK Sputnjik MET – Mila Starčević i Natalija Vasiljević su takođe ponovili isto što i njihovi stariji klupski drugovi u juniorskoj konkurenciji – i one su ostvarile dvostruki trijumf!  Državna prvakinja u drumskom biciklizmu Mila Starčević i ovoga puta je bila najhrabrija i najborbenija, dobrom vožnjom potvrdila je vrhunsku klasu  i ponovo bila najbolja. Drugoplasirana u ovoj trci bila je uporna i jaka  Natalija Vasiljević, pa njihove osvojene dve najvrednije medalje su u zbirnom timskom plasmanu donele novo zlato za BK Sputnjik MET.

S obzirom da ništa u životu pa ni u sportu nije slučajno, ubedljivu dominaciju, kao juniori i kadetkinje, velikim trudom i radom  na ovom prvenstvu realizovali su i stariji poletarci. Ekipa u sastavu Filip Vukmir, Sava Starčević i Lazar Jelić bila je puno bolja od svojih protivnika, ostvarena je nova dvostruka pobeda a supertalentovani Vukmir je potvrdio visoku klasu. On je solo vožnjom osvojio zlatnu medalju, iza njega,  sa par sekundi zaostatka, na drugom mestu se plasirao  Sava Starčević a Lazar Jelić je bio osmi.

Zanimljivo je i to da su se u velikom stilu, titulama državnih prvaka okitila i još dva člana porodice Starčević: Toma je bio najbolji početnik ,a Jovan najuspešniji mlađi poletarac. U  konkurenciji poletaraca,  zahvaljujući odličnom petom mestu još jednog talentovanog mladog bicikliste – Petra Damjanovića,  BK Sputnjik MET je osvojio srebrnu ekipnu medalju.

Nisku osvojenih ekipnih titulua, za najbolji Valjevski biciklistički klub,  nastavile su i juniorke koje su nastupile u sastavu: Nikolija Kulinčević i Đurđina Mirković. One su po sparnom vremenu, na zahtevoj stazi,  na cilj stigle kao druga i  treća na koji način su u timskom rangiranju zasluženo ponele epitet ekipnog prvaka Srbije.

I u konkurenciji mlađih kadetkinja, mlada Natalija Kulinčević je i pored teškog i bolnog prošlonedeljnog pada, za ovu trku  „stisnula zube“ i snažnim pedaliranjem i sa jakom voljom završila trku na četvrtom mestu kojom prilikom je za svoj klub u ekipnom poretku osvojila bronzanu medalju.

Kod početnika debitant Momčilo Vlaisavljević je bio najmlađi  i baš dobro se snašao i borbeno vozio, a na kraju je liniju cilja prošao kao deveti.

U konkurenciji mlađih poletarki,  Jana Dragaš kojoj je takođe ovo bila prva trka, osvojila je peto mesto, dok je Jovana Jelić bila šesta.

Prvi nastup u dresu Sputnjika imao je i Konstantin Dragaš koji je svoju trku u kadetskoj konkurenciji završio na zapaženom sedmom mestu.

Sa 16 osvojenih medalja biciklistički klub Sputnjik MET je najuspešniji na ovogodišnjem državnom MTB prvenstvu Srbije. Dobri nastupi na ovom prvenstvu u ovoj Olimpijskoj disciplini, pokazali su da u Valjevu ima velikog potencijala za budućnost i da rastu neke nove Olimpijske nade koje ovo društvo mora da podrži.

Dosadašnji nastupi juniora i juniorki iz ovog kluba na Evropskim prvenstvima gde su branili boje reprezentacije Srbije, podstakli su i ostale mlade bicikliste Sputnik MET da još bolje i vrednije treniraju po suncu, vetru,  kiši, vrućini… To treba da bude primer da dobra ulaganja u sport, uvek se vraćaju dobrim rezultatima i na sportskom ali i na životnom polju. Tako i ove medalje mladih Valjevaca nikoga u biciklističkoj stručnoj javnosti ne iznenađuju, a pod dirigentom palicom trenera Hadži Zorana Jelića uspesi se nižu kao na filmskoj traci jer je upravo on ovoj deci i otkrio veliki broj tajni u biciklističkom sportu. Zato niska zlatnih medalja i pobedničkih postolja su samo normalan niz koji je usledio nakon puno godina upornog i stručnog rada.

U narednih 15 dana, takmičari BK Sputnjik MET će dobiti zaslužen odmor nakon čega će ponovo ući u trenažni ciklus i pripreme za drumska državna prvenstva u brdskoj i kriterijumskoj vožnji, kao i za MTB kup Srbije koji ovaj klub, organizuje, po tradiciji, u selu Babina Luka prvog septembra gde se očekuje dolazak oko 200 najboljih srpskih biciklista.

 

foto: bksputnjikvaljevo@mail.ru

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.