Izložba „Globalni i dinamični svet današnjice“ – Damon Kowarsky i Hyunju Kim

U Internacionalnom umetničkom studiju “Radovan Trnavac Mića”, u četvrtak, 4. jula 2024. godine, u 19 časova, svečano će biti otvorena izložba „Globalni i dinamični svet današnjice“, čiji su autori australijski umetnici Damon Kowarsky i Hyunju Kim.

Umetnički par Damon Kowarsky i Hyunju Kim domicilno su vezani za Australiju, ali su svoju dosadašnju profesionalnu stvaralačku i izložbenu aktivnost obavljali širom sveta, od Velike Britanije, Grčke, Amerike, Novog Zelanda, preko Indije, Hong Konga, Omana, Egipta, Kine, do Pakistana, Saudijske Arabije, Francuske i Balkana, odnosno Crne Gore i Srbije  (Studenica, Sićevo, Niš).

Prema rečima istoričarke umetnosti Milice Todorović, Kowarsky i Kim su umetnički par čiji su životni putevi ispreplitani, ali koji shodno vlastitim senzibilitetima neguju individualne likovne poetike i različite umetničke izraze. Ono što im je zajedničko je kultivisana likovnost, izuzetna posvećenost stvaralačkom činu i besprekorno vladanje zahtevnom grafičkom tehnikom bakropis-akvatinta, u kojoj su realizovana sva dela zastupljena na izložbi u Valjevu.

Više od dve decenije Damon Kowarsky putovao je svetom, praveći bakropise i crteže inspirisane arhitekturom i pejzažima mesta koja je posetio. Njegove slike istražuju ljude, posećena mesta, krajolike, izrazita zdanja i građevine, boje zemlje i neba.

„Kowarsky menja vizure, nalazi specifičnu tačku posmatranja, pažljivo „snima“ prizor, ali se u njegovoj likovnoj interpretaciji koncentriše na intimistički doživljaj, koji je kontemplativan sa osećajem za sklad i harmoniju. Sama likovna elaboracija Damona Kowarskog bazično počiva na minucioznom i sigurnom crtežu, prezicnom tretmanu forme, bilo da je ona prirodnog ili arhitektonskog porekla, veštom kadriranju, jasno definisanoj perspektivi, finoj, gotovo pastelno mekoj gradaciji tonova uglavnom dve boje, odnosno zelene i sive. Pomenutim sredstvima, a zahvaljujući velikom ličnom likovnom umeću, Kowarsky realan ambijent pretvara u tih, tajanstven, lirski intoniran umetnički prizor, koji je neka vrsta utehe za bučni i haotični svet današnjice“, opisuje rad Damona Kowarskog Milica Todorović.

Hyunju Kim ((poreklom iz Južne Koreje) primarno se bavi bakrorezom i crtežom. Njen magični realizam razdvaja svetove i spaja različite stvarnosti. Njeni radovi pričaju priče koje kombinuju prirodu, kulturu, mitologiju i maštu.

„Umetnica rekontekstualizuje istorijske datosti različitog porekla, koje svoje izvorište imaju u mitološkom, spiritualnom ili folklornom, i od njih kreira nove celine. Važan udeo u njenom opusu imaju animalistički motivi i ornamenti geometrijskog ili floralnog tipa. Kombinujući pomenute elemente, umetnica stvara situacije projektovane i izmaštane stvarnosti tako da njena dela imaju karakter magičnog odnosno nadrealnog. Hyunju Kim potencijal umetničkog nasleđa azijskog podneblja koristi kao referento polje za vlastiti rad, pre svega u formalno stilskom pogledu. Filigranski precizan crtež, neutralna pozadina, odsustvo dubine prostora, odnosno naglašena dvodimenzionalnost, ornamentisanost površina i primena različitih boja, važne su komponente njenog likovnog izraza kojim kreira imaginarne prizore enigmatične poruke“, istakla je Milica Todorović u opisu stvaralaštva Hyunju Kim.

Izložba će biti otvorena do kraja jula 2024. godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.