Ključ za bolje poslovanje u Vodovodu – nova mehanizacija

Vreli letnji dani u fokus stavljaju snabdevanje vodom, a u JKP Vodovod navode da se voda sve teže doprema na najugroženija mesta , ali da ključni problem poslovanja jeste zastarela mehanizacija zbog koje se ovaj posao sporije odvija.

Visoke dnevne temperature povećavaju potrebu za vodom. „Nastojimo da dopremimo vodu svuda gde je to neophodno . Na žalost naš vozni park je jako star i  od tri cisterne koje imamo za tu namenu sve su gotovo van upotrebe.  Nabavka specijalnih vozila nije jednostavna, a ni jeftina jer se radi o vozilima za posebne namene i na njihovo dopremanje se čeka gotovo dve godine . Zato smo već sada pokrenuli neke stvari po tom pitanju“, kaže direktor Vodovoda Ivan Filipović .

Takođe još veći problem od dopremanja vode predstavljaju obilne padavine koje se dešavaju u poslednje vreme kada velike količine padavina u kratkom vremenskom roku ne može da primi ni jedan kanalizacioni sistem,  ali na nekim tačkama u gradu ima i problema sa zapušenim slivnicima. ostacima rizle za čije čišćenje je odgovoran  JKP Vodovod Valjevo koji ulaže maksimalne napore da ga održava mehanizacijom koju trenutno poseduje:

– Specijalno vozilo  cisterna TAM 1990 godište (nadogradnja Faun Muller, mogućnost usisavanja i produvavanja kanalizacione mreže, vozilo je trenutno u kvaru od 12.07.2023 godine, s obzirom na godinu proizvodnje i opšte stanje vozila popravka nije isplativa;

-Specijalno vozilo Mercedes 1213 (nadogradnja Jetmaster, mogućnost produvavanja kanalizacione mreže), 1985 godište u kvaru od 18.06.2024 godine u toku je nabavka potrebnih delova za njenu popravku. Kapacitet ciste vode 5m3.

-Specijalno vozilo Mercedes Benz Axor 2006 godište, cisterna namenjena za čišćenje slivnika ali zbog čestih kvarova na drugim specijalnim vozilima ova cisterna se koristi i za prevoz vode, odgušenje kanalizacije. Najmladje specijalno vozilo staro je 18 godina  i trenutno i ova cisterna se nalazi na popravci nadogradnje, kompletnoj zameni cevovoda kao i nabavci nove pumpe. JKP Vodovod Valjevo je u martu mesecu raspisao JN vrednosti 2.179.000,00 bez PDV a, rok izvršenja popravke je maksimalno 90 radnih dana tako da u Vodovodu  očekuju da  ta cisterna bude uskoro na raspolaganju.

Po Filipovićevim rečima svake godine se na popravku mehanizacije utroši i više od tri miliona dinara . U ukupnom zbiru za ove namene izdvojenih sredstava to nije mala vrednost.

„Neprestano radimo popravke jer to su stara vozila , nama je najmladje  specijalno vozilo iz 2006. godine . Dodje se i do toga da nekih delova nema na tržištu više pa se snalazimo da dodjemo do njih . To zaheteva vreme , a sa druge strane tu treba uračunati pored troškova popravke i delova i veću potrošnju i ulja i goriva, sve ono što je i za očekivati kad su stara vozila u pitanju“, objašnjava Filipović.

U toku prošle godine JKP Vodovod Valjevo iz sopstvenih sredstava kupilo je kombi cisternu, vozilo koje služi za otpušenje kanalizacije , vrednost investicije je bila 6 miliona dinara .

„Kupili smo kamion kiper koji nam je bio neophodan i kombi cisternu . Ta cisterna je prelazno rešenje . Mi sada kada imamo obilne padavine sve češće vidimo da se šahte zapuše i ta usisno potisna cisterna nam je krajnje neophodna . Opet kažem na to se mora čekati , takvi su uslovi nabavke kod svih proizvođača . Sa našom najmladjom cisternom i ovom kombi cisternom se trudimo maksimalno da održimo stvari pod kontrolom, ali i to onda ide sporije . Ulažemo i tu maksimalne napore da odgovorimo na sve zahteve“, kaže direktor JKP Vodovod.

Veliko je pitanje da li će ovo preduzeće u skorije vreme moći da zanovi  i nabavi svu potrebnu mehanizaciju jer su godine neulaganja u ovaj segment poslovanja konačno došle na „naplatu“.

„Ključno nam je da održimo visok kvalitet vode za piće , da vodovodnu mrežu rekonstruišemo gde je to neophodno.Verujem da je uvek to i bio prioritet , ali sada moramo razmišljati i o ovim stvarima jer i one takodje utiču na kvalitet naše usluge i olakšavaju život naših sugrađana“, zaključuje Filipović.

 

9 comments on “Ključ za bolje poslovanje u Vodovodu – nova mehanizacija

  1. Domaćin

    Zašto ne povežete Branu i bazen na Visokoj i obezbedite meštanima Lelića, Stuba, Sušice, Pakalja, Leskovica i drugih sela vodu kroz mrežu?
    Taman će vam trebati kamion manje!

    Reply
  2. Opljačkani građanin - korisnik JKP Vodovod

    Nije retka pojava da nadležna služba ovog JKP NE OČITAVA VODOMERE, nego
    odokativno određuje utrošak vode, i iznos Računa koji traži da naplati od građana!
    Na primer, u poslovno-stambenom objektu u ul Vojvode MIšića 6 Valjevo, koji ima
    41 stan, na tri ulaza, ovo JKP nije bilo sposobno(ILI; NIJE HTELO) da pune T R I godine
    zameni neispravan VODOMER, a i kad ga je zamenilo, za jedan mesec nisu hteli da očitavaju utrošak
    vode, nego su Račun odredili odokativno.
    Vrhunac javašluka se desio u mesecu maju ove godine, kada su ovi “stručnjaci“ dostavili Obračune utroška
    vode TRI PUTA VEĆE u odnosu na mesec april 2024. godine.
    Naravno, usledila je kanonada PRIGOVORA vlasnika stanova za ovaj pokušaj neviđene pljačke, pa se ova družina
    prepala tužbi od građana, te smanjili dostavqene račune za oko HILJADU dinara. No, međutim, pljačkaška sumu
    ovo JKP i dalje potražuje od vlasnika stanova! E, sad, ko je lud neka plati tu pljačku, a ja je platiti neću NIKADA!
    Kada sam podneo PRIGOVOR ovom liku na slici, odgovorio mi je da sam ja “odgovoran za neispravnost unutrašnjih
    instalacija u stanu, i zato mi je uvećan Račun“! Interesantno, NIKADA, NIJEDNA komisija iz JKP Vodovod nije dolazila da
    kontroliše te moje“unutrašnje instalacije“(koje su inače potpuno ispravne) a bez trunke profesionalizma i poslovnog morala
    mi tako odgovori na na taj Prigovor.
    Zaključio sam, da u tom JKP vlada javašluk i haos, i po tome što njihova nekakva Komisija za prigovore korisnika pojma nema što se neredovno očitavaju VODOMERI, ni kada je , naprimer zamenjen vodomer u pomenutoj stambenoj zgradi.
    Dakle, građani, KONTROLIŠITE stanje na vašim vodomerima, jer ova družina iz JKP primenjuje drzak sistem pljačke kroz fingirane račune! Ono kako oni rade, nema blage veze sa POSLOVNIM MORALOM i DOBRIM POSLOVNIM OBIČAJIMA!
    E, zato će ovaj lik “popiti“ tužbu za pokušaj pljačke.

    Reply
  3. Jova

    Četri godine ste direktor i po vama treba da prodje još četri godine da bi kupili cisterne za vodu.Cene vode prošle godine ste podigli,i dalje nemate para.

    Reply
  4. sin anarhije

    Firma u haosu kao i Vidrak, Polet, distribucija i sve ostalo na sta su sektasi stavili sapu …

    Reply
  5. Zare

    ma polako sada,prošli su izbori,a naredni du tek za četiri godine tako da ima vremena!!!

    Reply
  6. Istina

    Polupismeni u vodovodu ne znaju ni besplatnom vodom sa Gradca da rashlade ulice i trotoare…
    Bruke jedne i lokalne vlasti, sve glup do glupljeg… i tako 12 godina došli smo do samouništenje. Kako kažu naučnici, ni jedna mera ne može zaustaviti nestanak Srba i drzave…
    E sad i vi iz medija, ja ovo lepo slikam, kao i mnoge druge komentare koje niste objavili. Pa kada dođe vreme ja ću vam pokazati…
    Omladino bježite iz pakla i ovog primitivizma, iz kanalizacije…
    Šta je sa vodom na Divcibarama, em nije za piće, em je nema po apartmanima ni za tuširanje…?
    Bruke jedne!

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.