Neobična odlika reke Banje uništila ribnjak

Valjevski novinari pozvani su da zabeleže štetu koju je napravila reka Banja u selu Mrčić , tačnije u ribnjaku Mihaila i Zorana Petronijevića. Vrlo neobična odlika reke Banje uzela je danak od oko 700 kg ribe.

Mihailo Petronijević vlasnik je ribnjaka koji se vodom snabdeva iz reke Banje koja izvire u Petničkoj pećini . Po njegovim rečima najednom, voda je prestala da pristiže u ribnjak.

„Nikada se ovako nešto nije desilo. Moj otac držao je ovde ribu od 1982. godine, devedesetih je rad prekinut u vreme inflacije, a brat i ja, pošto smo ostali bez posla, on u „Divi” ja u „Stefilu”, aktivirali smo ribnjak 2002. godine. Proizvodili smo četiri-pet tona ribe godišnje i to nam je obezbeđivalo egzistenciju. Sve do sada. Ovako nikada nije bilo“,rekao je  Mihailo novinarima.

Nakon završenog snimanja i užasne konstatiacije velike količine uginule ribe , u istom danu voda je najednom ponovo nadošla . Radost Petronijevića potom nije dugo trajala jer se narednog dana voda ponovo povukla .

Šza se zapravo dogodilo?

Upućeni tvrde da je za sve kriva jedna neobična odlika reke Banje .

Naime, reka Banja ima takozvano intermitentno vrelo – izvorište koje povremeno prekida dotok vode. Ova prirodna pojava objašnjava se postojanjem rečnog podzemnog rezervoara koji se puni vodom koja potom povremeno, s prekidima, „na preskok”, izlazi kroz sistem obrnutih, inverznih sifona. Zato se dešava da reka teče, pa stane. Oni koji poznaju bolje ovu reku navode da zo nije ništa novo niti nepoznato , ali potvrdjuju da se odavno tako nešto nije desilo naročito u letnjem periodu . Upućenima je još čudnije što je nestanak vode trajao skoro ceo dan dok je ranije reka Banja nestajala na sat ili dva .

Zašto  se sada desilo da reka nestane u dužem vremenskom periodu nije poznato i u tom slučaju ključno bi bilo istraživanje hidrologa ili limnologa kako bismo jednom dobili odgovor i na pitanje da li klimatske promene utiču i na ovakve pojave ?

3 comments on “Neobična odlika reke Banje uništila ribnjak

  1. Добро памтим све....

    А смејали нам се људи када смо чували Ваљевску Грачаницу и борили се против Ровни зла. Брана поремети све подземне воде у кругу од 50km.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.